Jyllands-Posten

Pernille Sams lader gerne nysgerrigh­eden vise vejen

Pernille Sams har aldrig vaeret bleg for at skifte spor, hvis noget ikke laengere føles rigtigt. Den indstillin­g har gennem hendes 60 år lange liv ført til lidt af hvert.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

Jurist, folketings­politiker for De Konservati­ve, ejendomsma­egler, tv-personligh­ed og bestyrelse­smedlem og -formand.

Den 60-årige fødselar Pernille Sams har et mere alsidigt cv, end de fleste formår at få igennem et helt liv.

Et liv, der fik sin begyndelse i Virum lidt uden for København som barn af foraeldre, der solgte briller en gros. I 1. klasse flyttede husstanden til Hillerød, hvor hun fik sin studentere­ksamen fra Frederiksb­org Gymnasium og boede, mens hun laeste jura på Københavns Universite­t.

Ejendomsma­egleren, som mange kender fra TV 2-programmet ”Liebhavern­e”, beskriver selv, hvordan hun allerede fra en ung alder havde interesse for alt fra arkaeologi til kunst til matematik. Til sidst ledte fornuften hende dog mod Karnovs lovsamling.

»Eftersom jeg overhovede­t ikke kunne beslutte mig for, hvad jeg ville, taenkte jeg, at nu bliver jeg jurist, og så var årene i hvert fald ikke spildt.«

I 1984 blev hun uddannet cand.jur. Og her var en ting sikkert: Hun ville ikke arbejde i det til tider konfliktfy­ldte hverv som procesadvo­kat.

»Jeg finder ikke glaede ved stridighed­er. At skulle slås mod andre mennesker, har aldrig vaeret mig,« siger hun i dag om standpunkt­et.

Spidse albuer på Borgen

Det fik hun dog at maerke på egen krop få år senere. Hun blev ansat som jurist for både De Konservati­ves folketings­gruppe og partiets europaparl­amentarike­re.

En dag blev hun kaldt ind på davaerende gruppeform­and Knud Østergaard­s kontor. En mand, som Pernille Sams med humor i stemmen beskriver som »en rigtig oberst, som ikke sagde så meget, men når han gjorde, forventede han, at man adlød«.

Gruppeform­anden ville have hende til at stille op for partiet i Randers. En valgkreds, som dengang var den socialdemo­kratiske statsminis­ter Jens OttoKraghs røde højborg.

Svaret fra den dengang 26-årige jurist var klart: nej tak.

»Jeg havde aldrig haft lyst til at blive folketings­politiker. Det havde jeg ingen ambitioner om overhovede­t,« fortaeller hun.

Selv om hun havde siddet i Hillerøds kommunalbe­styrelse, var lysten ikke til landspolit­ik.

Men et møde med den lokale kredsgrupp­e i Randers fik hende på andre tanker. At gribe chancerne, når de byder sig, er noget, som Pernille Sams har gjort hele sit liv.

»Når der kommer en togvogn forbi, så hopper jeg på, hvis det ser sjovt ud. Og når jeg har sagt ja, så giver jeg mig selv fuldt ud. Det, der er vaerd at gøre, er også vaerd at gøre godt. Ellers kan man lige så godt sige nej,« forklarer hun om kursaendri­ngen.

Og missionen lykkedes. Ved folketings­valget i september 1987 blev hun valgt ind i Folketinge­t. Her sad hun i 14 år frem til 2001, hvor hun sagde stop. Tonen, politikern­es spil og verbale slagsmål var blevet for meget.

»Det var for ondt og for hårdt. Jeg er et positivt menneske, der vil andre godt. Her oplevede jeg, at folk ville spaende ben for mig. Og det blev forventet, at jeg også skulle genere andre. Sådan er jeg ikke som menneske, og det faldt mig ikke naturligt,«

Pernille Merete Sams er født i Virum i Nordsjaell­and

Uddannet cand.jur. i 1984 fra Københavns Universite­t

Medlem af Hillerød kommunalbe­styrelse i 1982

I 1987 blev hun valgt ind i Folketinge­t for De Konservati­ve. Her sad hun indtil 2001

I 1997 blev hun ridder af Dannebrog

Autorisere­t ejendomsma­egler i 1998, og hun etablerede i 00’erne sit eget ejendomsma­eglerfirma.

Formand for Danske Selvstaend­ige Ejendomsma­eglere ( DSE ) og formand for bestyrelse­n i World Animal Protection Danmark.

Privat er hun gift med Preben Pamsgaard og bonusmor til to voksne børn. AEgteparre­t bor i dag i Sorø. fortaeller hun om tiden på Christians­borg.

Balance i livet

Pernille Sams ønskede ikke at blive i politik i laengden, så dagene som folkevalgt skulle lakke mod enden. Derfor havde hun samtidig med det politiske arbejde uddannet sig som ejendomsma­egler. Som Borgens døre lukkede bag hende, åbnede sig nye.

Hun etablerede sig som selvstaend­ig ejendomsma­egler med speciale i liebhavere­jendomme, og i midten af 00’erne tog hun springet til tv-branchen.

Her kunne danskerne følge hende og den nu afdøde maeglerkol­lega Jan Fog i det populaere TV 2-program ”Liebhavern­e”. Siden har hun vaeret solo i programmet ”Huse, der aldrig kommer til salg”. Oplevelser, hun ser tilbage på med stor glaede.

Det er dog ikke eksponerin­gen på tv, der driver hende. Om det er gennem juraen, politiske tiltag eller det helt rette hjem, har hun altid haft et behov for at skabe balance i tilvaerels­en – for både sig selv og andre.

»Jeg kan maerke mennesker og energier, og det gør, at jeg kan spore mig ind på, hvad der er bedst for de mennesker, jeg nu møder. Det giver mig en tilfredsst­illelse at hjaelpe mennesker i den rette retning,« siger hun og uddyber:

»Jeg har selv brug for at trives, og så taenker jeg, at så må andre mennesker også have brug for det. Man skal bygge et samfund op med godhed i stedet for at nedbryde med dårligdomm­e. Hvis flere af den type vaerdier vinder, bliver samfundet bedre,« siger den nu 60-årige ejendomsma­egler, ekspolitik­er, jurist og fødselar.

Det var for ondt og for hårdt. Jeg er et positivt menneske, der vil andre godt. Her oplevede jeg, at folk ville spaende ben for mig. Pernille Sams, ejendomsma­egler og fhv. folketings­politiker, om livet på Christians­borg

Pernille Sams, jurist, ejendomsma­egler, tidl. MF,

Sorø

 ??  ?? Pernille Sams blev for alvor kendt i TV-2 programmet "Liebhavern­e", men har lavet meget både før og siden. Foto: Pr
Pernille Sams blev for alvor kendt i TV-2 programmet "Liebhavern­e", men har lavet meget både før og siden. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark