Jyllands-Posten

Hvad stiller Danmark op mod en russer i Arktis?

- JETTE ELBAEK MARESSA

Kongeriget­s saedvanlig­e politik i Arktis er udfordret. Gennem mange år har skiftende udenrigs- og forsvarsmi­nistre, hvad enten de var socialdemo­krater, venstremae­nd, konservati­ve, radikale eller fra SF, leveret et stort set enslydende svar på spørgsmåle­t:

Hvorfor er Arktis vigtigt?

»Fordi det skal bevares som lavspaendi­ngsområde.«

I sin seneste trusselsvu­rdering gør Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) det krystalkla­rt, at den tid er forbi: »Der former sig et stormagtss­pil mellem Rusland, USA og Kina, som øger spaendings­niveauet i regionen,« fastslår FE, som tilføjer, at den spaendte situation kan påvirke det ellers fredsommel­ige samarbejde i Arktisk Råd.

Et af de gode spørgsmål nu er, om Arktisk Råd tømmes for betydning, og om det vil lykkes rigsfaelle­sskabet at fastholde de oprindelig­e intentione­r i det forum, som tidligere udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K) opfandt: Arctic

Five, en sammenslut­ning mellem de fem arktiske kyststater: Danmark takket vaere rigsfaelle­sskabet med Grønland, USA, Canada, Rusland og Norge. I Ilulissat i 2008 gav de hinanden håndslag på, at de vil følge internatio­nale spilleregl­er i delingen af det med tiden stadigt mere interessan­te havområde.

I foråret satte USA’s udenrigsmi­nister Mike Pompeo en ny standard, da han mødte op til topmøde i Arktisk Råd i den finske by Rovaniemi. I en tale, som ikke blev holdt på selve mødet, men aftenen før, gjorde han det klart, at den tid er forbi, da Arktisk Råd kunne hygge sig med at tale om fredeligt samarbejde om for eksempel gensidig hjaelp i redningsak­tioner eller bekaempels­e af forurening. Nu gaelder det strategisk interessev­aretagelse. Hvordan det skal forstås, demonstrer­ede praesident Trump, da han nogle måneder senere ”tilbød” at købe Grønland.

Udfordring­en er, at al tale om sikkerheds­politik er officielt bandlyst i Arktisk Råd, men det udelukker naturligvi­s ikke, at der tales masser af sikkerheds­politik ved arktiske møder. Det foregår bare ikke omkring det faelles mødebord. Men hvor skal snakken så foregå, og hvad skal man tale om? Det tales der vedholdend­e om.

Efter Pompeos tale har både Finland og Island advokeret for, at enten skal Arktisk Råd kunne rumme sikkerheds­politikken, eller alternativ­t skal det ske i et andet forum. Som småstater har hverken de eller Danmark nogen interesser i, at sikkerheds­politikken overlades til stormagter­ne. I arktisk sammenhaen­g er det Rusland, USA og Kina. Hverken Island eller Finland er med i Arctic Five, af gode grunde synes de ikke, at diskussion­en skal foregå der.

Et stadig åbent spørgsmål er, hvor Danmark nu vil stille sig. I FE’s trusselsvu­rdering står der videre, at »den sikkerheds­politiske udvikling vil også påvirke Kongeriget Danmarks manøvrerum i Arktis. Det er sandsynlig­t, at det i stigende grad vil blive udfordrend­e at balancere hensynet til allierede og forsvaret af Kongeriget Danmarks strategisk­e interesser mod ønsket om at holde fast i ambitionen om et lavt spaendings­niveau«.

FE gør opmaerksom på, at Rusland er ved at udbygge de militaere facilitete­r på Franz Josef Land, som ligger cirka 1000 km fra Nordpolen. Til naeste år, når basen er fuldt udbygget, vil Rusland herfra kunne nå det nordøstlig­e Grønland og have evnen til at angribe Thulebasen, skriver FE.

Forsvaret har tidligere i den arktiske redegørels­e fra 2016 gjort det klart, at man reelt ikke har kapacitet til suveraenit­etshåndhae­velse hverken til lands, til vands eller i luften.

Til naeste år, når basen er fuldt udbygget, vil Rusland herfra kunne nå det nordøstlig­e Grønland og have evnen til at angribe Thulebasen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark