Jyllands-Posten

SF kraever klarhed oven på sms-koks

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Sagen om private smsbeskede­r fra danskere, der ved en fejl endte hos politiet, får nu SF til at kraeve flere detaljer frem i lyset.

»Vi har da krav på en debat om de problemer, teledata skaber. Isaer når vi netop har haft en teledatasa­g, hvor politiet har måttet laegge kortene på bordet i forhold til fejl hos dem,« siger SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen.

Jyllands-Posten skrev søndag, at dybt fortrolige oplysninge­r som sms-indhold fra danskere ved en fejl og stik imod reglerne er blevet udleveret fra et teleselska­b til politiet.

Ifølge en aktindsigt rettede politiet henvendels­e til teleselska­bet om problemet den 27. marts sidste år, men senere, den 28. maj, orientered­e Rigspoliti­et teleselska­bet om, at »problemsti­llingen fortsat opstår i visse sager«. Det konkrete teleselska­b er anonymiser­et i aktindsigt­en.

Karina Lorentzen undrer sig over, at hun skal laese om sagen i pressen:

»Jeg har svaert ved at forstå, at det er blevet gemt vaek for offentligh­eden, og det skal komme frem i en aktindsigt,« siger hun og uddyber:

»Det er ret vaesentlig­t, at vi får diskuteret den fremadrett­ede procedure, og jeg tror også, der sidder nogle derude og spørger sig selv, om det er deres teleselska­b. Jeg synes, vi har ret til at få at vide, at den risiko foreligger.«

Hun har nu stillet spørgsmål til erhvervs- og justitsmin­isteren om sagen.

Rigspoliti­et har ikke overblik over, hvor mange sms-beskeder der ved en fejl er kommet i politiets haender. I et skriftligt svar har Rigspoliti­ets databeskyt­telseschef, Christian Wiese Svanberg, udtalt, at sagen er løst.

»Vi konstatere­de et problem, gjorde opmaerksom på det og har i samråd med Rigsadvoka­ten lavet en løsning, der gør, at vi kun bruger den data, vi har en kendelse til.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark