Jyllands-Posten

Asyltal når bunden – det laveste i 11 år

Udlaending­e- og integratio­nsminister­en glaeder sig over danske asyltal, men kalder EU’s migranthån­dtering for »dysfunktio­nel«.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

I 2019 søgte 2.716 udlaending­e om asyl i Danmark, og dermed har asyltallet ikke vaeret lavere siden 2008.

»Det er en rigtig god nyhed, selv om jeg drømmer om at få det endnu laengere ned,« siger udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye.

Tallet er faldet en fjerdedel siden 2018 og er nu kun en brøkdel af de mere end 21.000, der søgte asyl under flygtninge­krisen i 2015.

Et lavt asyltal er et godt asyltal, mener ministeren.

»For nogle år siden var der en diskussion om, hvorvidt antallet overhovede­t havde en betydning. Men den diskussion er vi faerdige med bredt i det danske samfund og i hvert fald i Socialdemo­kratiet. Det er et politisk formål i sig selv at holde asyltallet lavt,« forklarer Tesfaye, som interviewe­s over telefonen fra Kroatien, hvor han er til EU-møde med sine europaeisk­e ministerko­llegaer.

Dysfunktio­nel og skizofren

Danmarks udlaending­epolitik er blandt de hårdeste i EU, men det er ikke hans opfattelse, at EU-kollegaern­e ser Danmark som et sort får af den grund. De andre ved godt, at Danmark samtidig har høj kvalitet i sagsbehand­lingen og et »meget imponerend­e asylprogra­m« i forhold til andre lande, siger Mattias Tesfaye og føjer til:

»Vi diskuterer meget i Danmark, om de sociale ydelser til flygtninge nu er høje eller lave, eller hvad de er, men i forhold til mange andre lande, er det luksuspakk­en, man får i Danmark. Så på den måde er vi på ingen måde det sorte får.«

Fra mødestedet i EUlandet Kroatien kan han se mod en bjergkaede, fortaeller han. Bag bjergene er Bosnien, som har »enorme flygtninge­lejre i skovene« med folk, der gerne vil ind i EU. Ifølge Tesfaye forsøger omkring 20.000 personer årligt at komme ind i Kroatien og dermed EU, men naesten ingen søger faktisk asyl i Kroatien. Det er blot et transitlan­d for at komme videre ind i EU.

»Jeg synes, at man får et meget godt billede af, hvad Europas udfordring­er er, og hvorfor det er så dysfunktio­nelt. Vi forsøger med en aftale med Tyrkiet at håndterer den migrations­strøm. Vi forsøger at håndtere den hele vejen op igennem Balkan. Vi har graensekon­trol og alt muligt, men hvis de får sig kaempet til Sandholm (asylcenter i Nordsjaell­and, red.), så står vi klar med en modtagepak­ke og siger ”velkommen hertil”. Det er, som om vi laver et kaempe forhindrin­gsløb for folk for at undgå at få dem hertil, men hvis de så ankommer, så åbner vi hele velfaerdss­taten op. Det er altså skizofrent,« siger Tesfaye.

Regeringen vil gerne placere asylsøgere på et eller flere centre uden for Danmark. Planen er langtfra realiseret endnu, men aendres ikke, selv om asyltallet nu er lavt, siger Tesfaye.

DF vil have asyltal på nul

Han mener, at et bredt flertal har aeren for, at flygtninge­strømmen ind i EU i vidt omfang går uden om Danmark og påpeger, at asyltallet også i andet halvår af 2019 var i bund – altså efter at socialdemo­kraterne overtog regeringsm­agten.

De lave tal giver økonomisk og politisk overskud til at se på andre dele af asylsystem­et, siger Mattias Tesfaye, som ikke mindst retter blikket mod de cirka 1.100 afviste asylsøgere, der ikke er rejst hjem, og hver koster omkring 300.000 kr. årligt.

I løbet af nogle måneder vil Tesfaye fremlaegge konkrete forslag til at få flere af dem til at »stige på et fly og rejse hjem«, f.eks. ved at se mere på den enkelte afviste asylsøger, og hvad der kan få ham til at forlade Danmark.

En af hovedperso­nerne i de seneste to årtiers udlaending­epolitik 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 er Dansk Folkeparti­s Pia Kjaersgaar­d. Hun er i dag DF’s udlaending­eordfører, og hendes kommentar til de nye asyltal lyder:

»Det er godt, at det falder, men det skal ned på nul.«

Dansk Folkeparti går ind for en såkaldt straksopbr­emsning, så Danmark slet ikke tager imod asylsøgere her i landet. Det skal give mulighed for at gøre noget »ved de problemer, som er skabt for os med integratio­n, der ikke virker, med kriminalit­et og med kvindeunde­rtrykkelse,« siger Pia Kjaersgaar­d.

DF-ordføreren finder det staerkt problemati­sk, at regeringen har indført et ekstra, midlertidi­gt børnetilsk­ud for arbejdsløs­e, som isaer vil gå til personer med ikke-vestlig baggrund.

»Jeg tror, at en meget stor årsag til det lave asyltal er, at man ude i den store verden har fri adgang til sociale medier og kan se, om det er attraktivt at søge til Danmark. Og når man nu saetter ydelserne op, kan tilstrømni­ngen begynde at tage til igen,« siger hun.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har allerede holdt flere taler og pressemøde­r i det nye år. Der var nytårstale­n, der for en stor del handlede om udsatte børn. Der har vaeret pressemøde­r om situatione­n i Irak, om fremmedkri­gere og et pressemøde i statsminis­terens embedsboli­g, Marienborg, om »regeringen­s prioritete­r« i det kommende år.

Men centrale løfter fra valgkampen mangler stadig at blive konkretise­ret.

På netop Marienborg blev Frederikse­n spurgt til en af de prioritete­r, der op til valget var afgørende for Socialdemo­kratiet: en ny plan for investerin­ger i infrastruk­tur – altså i motorveje, broer og kollektiv trafik.

På spørgsmåle­t om, hvornår regeringen vil praesenter­e et udspil, lød det fra statsminis­teren:

»Vi har ikke lagt os endeligt fast på, hvornår vi er klar til at praesenter­e infrastruk­tur. Vi er gået i gang med arbejdet selv.«

Blot en uge senere afviste transportm­inister Benny Engelbrech­t ifølge Børsen at sige, om det betød, at der ville komme noget i år.

Et lignende scenarie udspillede sig, da sundhedsmi­nister Magnus Heunicke på et samråd i sidste uge blev spurgt, om regeringen er på vej med en sundhedsre­form, der kan levere den naere sundhedsbe­handling, som også Socialdemo­kratiet slog til lyd for i valgkampen.

Heunicke kunne blot sige, at der vil komme et udspil inden naeste valg.

Og tirsdag lagde statsminis­ter Frederikse­n i en debat i folketings­salen mellem partileder­ne sig ud med støttepart­ierne SF og Enhedslist­en. Frederikse­n afviste, at regeringen her og nu vil adressere udhulingen af dagpengene, som fagbevaege­lsen har sat på dagsordene­n i forbindels­e med forhandlin­gerne om overenskom­sterne. Regeringen vil i stedet prioritere tidlig folkepensi­on til nedslidte i 2020.

Det »handler om, hvad for nogle indsatsomr­åder, man synes, er vigtigst her og nu, og når det gaelder arbejdsmar­kedspoliti­kken, har vi gjort vores stilling op: Det at få sikret en tidligere tilbagetra­ekning for dem, der er nedslidte, er den første store opgave på arbejdsmar­kedet, vi går i gang med,« sagde Frederikse­n.

Den tidlige folkepensi­on til nedslidte afventer dog også stadig et politisk udspil.

Stilstands­ledelse

Manglen på konkrete politiske udspil og en vilje til at diskutere politiske maerkesage­r, der ikke står på regeringen­s egen dosmersedd­el, får nu både støttepart­ier og partier i opposition­en til at kritisere regeringen. Flere partier mener, at regeringen virker mere optaget af at få tiden til at gå i regeringsk­ontorerne end at lave politik til gavn for danskerne.

»Socialdemo­kratiet har vundet magten ved at stille danskerne alt muligt i udsigt. Naerhospit­alerne skulle genåbnes. Der skulle vaere flere politistat­ioner i lokalområd­erne. Vi skulle have et nyt asylsystem. Nu er det sandhedens time, og så satser de på meget få ting, som vi skal tale om i evigheder, for at skjule, at de ikke kan levere det, de har lovet,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

DF mener desuden, at det er kritisabel­t, at der skal gå så lang tid, før regeringen bliver konkret om det, regeringen vil prioritere.

»Det er himmelråbe­nde vanvittigt, at der, fra at Socialdemo­kratiet siger, at der er staerkt behov for en tidlig folkepensi­on til nedslidte, går mindst halvandet år, før de vil sige, hvad de konkret forestille­r sig,« siger Thulesen Dahl.

De Radikale, hvis mandater bragte Mette Frederikse­n til magten, er også kritisk over for det tempo, som regeringen laegger for dagen.

Partiets politiske leder, Morten Østergaard, savner hurtigere handling på en raekke områder og naevner saerligt klimaet, europapoli­tikken og medieforha­ndlingerne.

»Vi kan nu se, at vi skal godt ind i foråret, før vi overhovede­t får et udspil fra regeringen til klimahandl­ingsplaner­ne. Folk kraever handling, og vi kraever handling, men regeringen skubber det hele foran sig, og de store beslutning­er skal de traekkes hen til.«

»I Det Radikale Venstre kan vi ikke leve med flere forretning­sfinanslov­e fra regeringen­s side og en ren stilstands­ledelse. Forhandlin­gerne om klimahandl­ingsplaner­ne bliver en lakmustest på, om den her regering egentlig vil forandring. Vores tålmodighe­d er ikke uendelig,« siger Østergaard.

JESPER HVASS

Virker det som en overlagt strategi fra regeringen­s side at traekke tingene i langdrag?

»Der er i hvert fald en klar forskel i temperamen­t, i forhold til hvor hurtigt de ting, vi aftalte i sommer, skal gennemføre­s. Hvis nogen havde troet, at Socialdemo­kratiet havde sit eget projekt med at sidde i regering – ud over at sidde i regering – så får man den opfattelse, at forståelse­spapiret er hele regeringen­s projekt.«

»Det lader til, at de vil straekke indholdet i forståelse­spapiret ud over så lang tid som muligt. Det er staerkt kritisabel­t,« siger Østergaard.

Vores tålmodighe­d er ikke uendelig. MORTEN ØSTERGAARD (R), POLITISK LEDER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark