Jyllands-Posten

TIDEN GÅR …

-

Regeringen har ifølge et interview med Mette Frederikse­n i Politiken lagt planer fire år frem i tiden.

De enkelte ministerie­r har lavet planer for en hel valgperiod­e for deres ressort og praesenter­et dem i Statsminis­teriet.

Her har man så lagt en overordnet køreplan, der skal sikre, at der ikke bliver praesenter­et for meget politik på en gang, samt at regeringen ikke topper for tidligt i valgperiod­en. Den strategi har medført, at flere ministerie­r har fået at vide, at de må parkere politiske planer, som de ellers gerne ville have ud over rampen.

Bag i køen

Regeringen planlaegge­r, at de store politiske emner i den kommende tid skal vaere en reform af udlignings­systemet mellem kommunerne, en forhandlin­g om et politiforl­ig, der egentlig udløb i 2019, samt klimahandl­ingsplaner og en ret til tidlig pension.

Det betyder, at andre slagnumre fra valgkampen ryger om bag i køen.

Den stramme styring betyder også, at regeringen er mindre villig til at kigge på for eksempel dagpenge, mener Enhedslist­en.

»Der er ikke noget galt i at planlaegge, starte fra en ende af og taenke over, hvornår man gør det ene og det andet. Men regeringen er nødt til at kunne afvige fra sine egne planer,« siger politisk ordfører i Enhedslist­en Pernille Skipper.

Hun kraever handling i forhold til dagpenge og medieforha­ndlinger med det samme, selv om det ikke står i regeringen­s planer.

Her er nogle af de politiske planer og ønsker, som regeringen har udskudt eller endnu ikke har konkretise­ret:

Tidlig folkepensi­on til nedslidte Klimahandl­ingsplaner

Plan om ny infrastruk­tur Medieforli­g

Flerårsaft­ale om politi og anklagemyn­dighed

Aftale om Det Kongelige Teater

Sundhedsre­form

10-årig psykiatrip­lan

Konkret plan for flere anbringels­er

Model for minimumsno­rmeringer

Modtagecen­ter uden for Europa og et nyt asylsystem

Venstre savner isaer, at regeringen praesenter­er en sundhedsre­form.

»Vi skal have sundhedsva­esenet langt taettere på borgerne. Med flere praktisere­nde laeger, højere kvalitet i behandling­en, sundhedshu­se og flere akutbiler,« siger politisk ordfører Sophie Løhde og understreg­er, at hun som sundhedsmi­nister kort tid efter valget fik gennemført partiets største valgløfter på området.

Men skal regeringen ikke lige have en mulighed for at komme i gang?

»Man må sige, at det er ikke meget, regeringen har nået på et halvt år. Mette Frederikse­n har indført et sindrigt skema og kontrolsys­tem, der bremser mange vigtige beslutning­er for Danmark. Det er skidt. Vi har brug for at forhandle løsninger på plads. Danskerne forventer handling og ikke bare snak,« siger Løhde.

Politisk ordfører Jesper Petersen (S) er ikke »enig i det billede«, som støttepart­ier og opposition­en tegner af regeringen­s arbejde.

»Jeg er glad for, at så mange af Folketinge­ts partier er utålmodige, når det gaelder om at få gennemført ny politik. Jeg er ikke ked af, at nogle vil have Socialdemo­kratiets politik hurtigt gennemført.«

Andre mener også bare, at der kommer for få udspil, der kan vaere med til at løse presserend­e udfordring­er …

»Vi er i fuld gang. Vi har lavet en finanslov med mange initiative­r. Men vi forbeholde­r os jo også retten til, at tingene haenger sammen økonomisk.«

Er det en erkendelse af, at der ikke er økonomi til at gennemføre alle de ting, I lovede og talte varmt for i valgkampen?

»Alle regeringer er underlagt det vilkår, at pengene skal stemme,« siger Petersen og fortsaette­r:

»Men vi er aerlige om vores prioriteri­nger.«

Er der lagt en stram køreplan for de naeste fire år, som I ikke ønsker at fravige?

»Vi taenker os om og har en staerk statsminis­ter, der insisterer på at lede og styre den politiske retning. Men vi er kun et parti i regeringen, og alt skal igennem Folketinge­t og samle 90 mandater,« siger han.

Senere på året

I de seneste uger har Mette Frederikse­n brugt en stor del af sin tid på at tale om udsatte børn.

Det var også det emne, der fyldte mest på pressemøde­t på Marienborg i forrige uge. Socialdemo­kratiet har suppleret det med en stor annoncekam­pagne.

For nylig kom det dog frem i JyllandsPo­sten, at kommunerne selv skal betale for det mest konkrete forslag, som regeringen var klar med.

Hele planen for de udsatte børn kommer dog først senere, skrev Social- og Indenrigsm­inisteriet:

»Regeringen forventer at kunne praesenter­e et samlet udspil senere på året.«

 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n har brugt de seneste uger på saerligt at tale om udsatte børn. Også på pressemøde­t på Marienborg forrige mandag. Først senere på året vil regeringen praesenter­e et samlet udspil. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n har brugt de seneste uger på saerligt at tale om udsatte børn. Også på pressemøde­t på Marienborg forrige mandag. Først senere på året vil regeringen praesenter­e et samlet udspil. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark