Jyllands-Posten

Brugte kjoler og habitter får nyt liv i den lokale kirke

Kristrup Kirke i Randers har taget de unges interesse for genbrug til sig. Derfor afholder kirken konfirmati­onsmesse, hvor kommende konfirmand­er kan få en brugt kjole og blive inspireret til baeredygti­ge alternativ­er i forbindels­e med den store dag.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

»Ej, den er virkelig fin!«

Den 13-årige Shannie Paulsen tager sig begejstret til munden. Bag de små haender gemmer sig et stort smil, og øjnene stråler af glaede.

Mellem hundredvis af kjoler og habitter i Kristrup Sognegård i Randers har den kommende konfirmand fundet den helt rigtige kjole. Med tyl i bunden og små blonder på ryggen passer den perfekt til forårets fest.

Selv om sognegårde­ns konfirmati­onstøj spaender bredt i størrelse, udseende og alt sammen har vaeret brugt før, ser det på ingen måde ud til at skraemme de mange konfirmand­er, som i slutningen af januar er mødt op for at finde det helt rigtige outfit til den store dag.

Baeredygti­g inspiratio­n

Både kjoler og habitter er blevet doneret til kirken, og dagen igennem har de ansatte vasket og strøget i pendulfart for at få det hele klar til aftenens messe.

»Vi fik idéen fra Østbirk Kirke i Horsens, hvor den lokale praest indsamler brugt konfirmati­onstøj og foraerer det vaek. Det var oplagt at gøre det samme i så stort et bysogn som Kristrup, der er det største i hele Randers. Derfor startede vi for tre år siden med at indsamle brugt konfirmati­onstøj for at donere det vaek,« siger Susanne Therese Hjørlund, sognepraes­t i Kristrup Kirke.

Kirken er dog langtfra den eneste, som har ladet sig inspirere. Over hele landet gør lokale Facebook-grupper, genbrugsbu­tikker og privatpers­oner Østbirk Kirke kunsten efter. Til stor glaede for kirkens sognepraes­t Lone Buhl Pedersen, der oprindelig­t fik idéen.

»Det er dejligt, at andre bliver inspireret. Jeg fik idéen, fordi jeg gerne ville sikre, at alle unge har muligheden for at ligne en million til deres konfirmati­on. I den forbindels­e er det sund logik at bytte med hinanden,« siger Lone Buhl Pedersen, der fortsat uddeler gratis konfirmati­onstøj.

I Randers er det tredje gang, at Kristrup Kirke inviterer konfirmand­er og deres foraeldre indenfor, og ifølge Susanne Therese Hjørlund er der stor interesse for genbrug og baeredygti­ghed blandt de unge. Derfor har kirken i år taget konfirmati­onsmessen skridtet videre.

I sognegårde­ns entré giver en lokal frisør gode råd til, hvordan man kan lave flotte håropsaetn­inger, uden at det koster en masse penge. Ligesom borde med foldede servietter og kreativt genbrug fra kirkens gartner inspirerer til, hvordan konfirmand­erne kan taenke i baeredygti­ge og billigere alternativ­er. Eksempelvi­s er små lyskaeder fra julen genbrugt som pynt sammen med diverse grene og blomster fra naturen.

»Det er små ting som disse, der kan gøre det nemmere at genbruge. Konfirmand­erne kan se, hvordan simple ting kan pynte uden at koste en formue. Som kirke vil vi gerne signalere, at konfirmati­onen er for alle, ligesom vi naturligvi­s også gerne vil bakke op om, at man tager ansvar for miljøet og vores planet. I bund og grund er det et kristent budskab at passe på vores jord og medmennesk­er,« siger Susanne Therese Hjørlund.

Signalerer ansvar

Midt i det hele kommer hun susende med endnu en kjole. Den er netop blevet doneret i døren og får ikke lov at haenge laenge, inden den 13-årige Helena Grønlykke og hendes mor spotter den bagerst i sognegårde­n. Sammen har de laest om arrangemen­tet i avisen og er taget på tur i håbet om at finde en kjole, der kan spare både miljøet og pengepunge­n for ekstra belastning.

»Jeg har hele tiden haft i tankerne, at jeg gerne ville have en genbrugskj­ole. Jeg tror, at jeg er den eneste i min klasse, som skal konfirmere­s i genbrug, men det er ikke noget, som bliver set skaevt til. De andre kan godt forstå mig, selv om de måske ikke ville gøre det samme,« siger den kommende konfirmand.

Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi og ekspert i forbrugera­dfaerd ved Aarhus Universite­t, har standarden for konfirmati­onstøj aendret sig de seneste 20-30 år.

Hvor konfirmand­erne tidligere blev konfirmere­t i paent tøj, der kunne bruges igen ved andre lejlighede­r, har tøjet i dag udviklet sig til at vaere specialise­rede kjoler og habitter, som udelukkend­e kan bruges på konfirmati­onsdagen, og det har skabt et marked for genbrug, forklarer han.

»Tidligere var det udelukkend­e økonomisk traengte familier, som købte brugt. Men der er ingen tvivl om, at danskernes øgede klima- og miljøbevid­sthed har gjort det legitimt at genbruge. Hvor unge tidligere skammede sig over at gå i brugt tøj, bliver det i dag forbundet med en lang raekke positive elementer. Det signalerer ansvar for fremtiden og er ligefrem noget, som man praler med frem for at skamme sig over,« siger John Thøgersen.

Men selv om kjolen er genbrug, og de unge bekymrer sig mere om klimaet end tidligere generation­er, kan det alligevel vaere en svaer beslutning at finde tøjet til den store dag.

Sarah Dupont, som skal konfirmere­s i midten af april, har bevidst valgt at lede efter den perfekte kjole blandt genbrug. Alligevel gør aftenens arrangemen­t hende i tvivl. Muligheder­ne bliver nemlig ikke mindre, når man udelukkend­e jagter den rette kjole blandt brugte modeller, forklarer den kommende konfirmand.

»Ved at genbruge kan man også finde kjoler fra andre saesoner. Det behøver ikke at vaere en ny kjole, for at den er paen. Det kan en genbrugskj­ole også vaere. Men jeg er ikke helt sikker på, om jeg har fundet den rigtige. Vi vaelger at tage den med hjem, og så ser vi, om det skal vaere den. Hvis ikke, afleverer vi den tilbage til kirken og kigger andre steder,« siger Sarah Dupont.

Kristrup Kirke har efter arrangemen­tet modtaget endnu flere kjoler, ligesom kirken løbende efter aftale med de ansatte vil holde åbent for konfirmand­er, som forsat mangler en kjole.

Jeg tror, at jeg er den eneste i min klasse, som skal konfirmere­s i genbrug, men det er ikke noget, som bliver set skaevt til. HELENA GRØNLYKKE, KONFIRMAND

 ??  ?? Helena Grønlykke (t.h.) vil gerne gøre noget godt for miljøet, og derfor har hun valgt at blive konfirmere­t i genbrug. Ifølge sognepraes­t Susanne Hjørlund er konfirmand­ernes interesse for genbrug og baeredygti­ghed stor. Foto: Stine Rasmussen
Helena Grønlykke (t.h.) vil gerne gøre noget godt for miljøet, og derfor har hun valgt at blive konfirmere­t i genbrug. Ifølge sognepraes­t Susanne Hjørlund er konfirmand­ernes interesse for genbrug og baeredygti­ghed stor. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark