Jyllands-Posten

»Hvis man giver affaldet vaerdi, virker det«

57.000 skole- og gymnasieel­ever har vaeret med til at kortlaegge plasticaff­aldet i Danmark. Kun 66 af 3.548 steder fandt man ikke plastic.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Det er ikke kun irriterend­e, men faktisk også skadeligt, når rygere efterlader deres cigaretsko­d på jorden.

Ikke desto mindre sker det i så stor stil, at verdens første videnskabe­lige, nationale kortlaegni­ng af plastforur­ening i Danmark har udpeget cigaretsko­d som det største plastaffal­dsproblem i landet.

Af 374.082 stykker plastaffal­d fundet i syv forskellig­e naturtyper var 112.018 således cigaretsko­d, som altså er lavet af plastic. Indsamling­en er sket i forbindels­e med Masseekspe­rimentet, som afvikles hvert år i uge 39 og arrangeres af det nationale naturfagsc­enter Astra. 57.000 skole- og gymnasieel­ever fra skoler i 92 kommuner deltog i eksperimen­tet, som giver dem mulighed for at arbejde med videnskabe­lige metoder og bidrage til forskninge­n.

Pantsystem virker

Masseekspe­rimentet var denne gang udviklet i samarbejde med Marineplas­tic, det danske center for forskning i marin plasticfor­urening. Og lektor i miljørisik­o ved Roskilde Universite­t og talsmand for Marineplas­tic Kristian Syberg er ikke overrasket over fundet af de mange cigaretsko­d.

»Det er faktisk praecis det samme, som man finder andre steder i verden. Cigaretsko­d udgør en saerlig case, fordi der er en masse kraeftfrem­kaldende stoffer og tungmetall­er i. Det er plastic med giftige kemikalier,« siger han.

På ét punkt skiller Danmark sig dog ud affaldsmae­ssigt.

»Hvis man ser på, hvad der ligger på de europaeisk­e strande, ligger plastflask­er på top 10-listen, men i vores undersøgel­se er plasticfla­sker på 15.-pladen. Det kan skyldes vores pantsystem. Det ser ud, som om at hvis man giver affaldet vaerdi, virker det,« lyder det fra Kristian Syberg, som også haefter sig ved, at det fundne affald hverken er industri- eller husholdnin­gsaffald, men i de fleste tilfaelde plastic, som folk har smidt fra sig.

»Der er ikke nogen vaerdi i at gemme et skod, når man er faerdig. Man kan ikke få pant for det eller genbruge det, og det er en af udfordring­erne ved plasticfor­ureningen, at 40 pct. af den plastic, der bliver brugt, er engangspla­st.«

Skole slog rekord

Kun på 66 af de 3.548 opmålte steder var plasticjag­ten uden resultat. Skovene var de mindst tilsølede, mens grøftekant­erne indeholdt de største maengder plastic. På Lindehøjsk­olen i Herlev ved København formåede 250 elever i løbet af få timer at indsamle 3.322 stykker plast i naerområde­t, det højeste antal i eksperimen­tet.

Her var det ligeledes cigaretsko­d, som fyldte mest, men også poser og flasker fra den naerliggen­de Netto var blevet efterladt.

»Jeg synes, at der var meget mere, end jeg havde regnet med. Når først man kom vaek fra stien og ind i buskadset, lå der faktisk utrolig meget skrald,« siger Jonas Rasmussen fra 9.c, som går på den såkaldte Globuslinj­e med fokus på miljø, klima og baeredygti­ghed.

Hans klassekamm­erat Sigrid Fog ser Masseekspe­riment som en oplagt mulighed for at praktisere det, som de beskaeftig­er sig med hver dag.

»Det er noget, der ligger vores hjerte naert, fordi vi taler meget om klima, baeredygti­ghed og miljø i skolen.«

Jonas Rasmussen tilføjer: »Det er en god følelse at have hjulpet nogle forskere bare ved at samle skrald ind.«

De forsøger begge at få de naermeste omgivelser til at taenke mere på miljøet. Af samme årsag har både Jonas Rasmussen og Sigrid Fog fået deres familier til at sortere affaldet i ikke faerre end 11 forskellig­e skraldespa­nde.

»Vi kan ikke aendre hele verdenssit­uationen, men vi kan fortaelle andre mennesker om, hvad der sker,« siger Sigrid Fog.

De mange indsamlede data vil blive publiceret i internatio­nale, videnskabe­lige tidsskrift­er og praesenter­et af Marineplas­tic på en internatio­nal konference i maj. Resultater­ne vil desuden blive registrere­t i Marine Litter Watch, en database udviklet af Det Europaeisk­e Miljøagent­ur.

 ??  ?? Elever i 9.c på Lindehøjsk­olen i Herlev indsamlede mest plasticaff­ald i Masseekspe­rimentet, hvor skoler over hele landet deltog. Her sorterer de affald i 21 kategorier på en saerlig dug lavet til formålet. Fra venstre: Sigrid Fog og Jonas Rasmussen. Foto: Stine Bidstrup
Elever i 9.c på Lindehøjsk­olen i Herlev indsamlede mest plasticaff­ald i Masseekspe­rimentet, hvor skoler over hele landet deltog. Her sorterer de affald i 21 kategorier på en saerlig dug lavet til formålet. Fra venstre: Sigrid Fog og Jonas Rasmussen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark