Jyllands-Posten

Risikerer vi at glemme Holocaust, når de sidste Auschwitz-vidner dør?

75 år efter at Den Røde Haer befriede udryddelse­slejren Auschwitz, frygter eksperter, at Holocaust er ved at blive noget fra historiebø­gerne.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Det var knap en uge siden, at SS-folk havde jaget de fanger ud, som så levedygtig­e ud. Mens de marcherede afsted, var omtrent 8.000 efterladt til at dø i kz-lejren Auschwitz.

Fangerne havde regnet ud, at hvis de blev befriet, ville det vaere af russerne. Men selv da der stod maend i sovjetunif­ormer, var de ikke sikre.

»Er det SS? Der er uniformer. Er hundene, som de har med, også aggressive over for os?« spurgte de sig selv, forklarer Christoph Heubner, vicedirekt­ør for Den Internatio­nale Auschwitz Komité, som har talt med flere overlevend­e, der var i lejren den 27. januar 1945, dagen for Auschwitz’ befrielse.

Skeletter på to ben

Også russerne havde svaert ved at tro deres egne øjne, fortaeller Christoph Heubner:

»Det var naermest kun skeletter på to ben, der gik rundt inde i lejren. Men de var levende. I uendeligt lange sekunder kiggede soldaterne på de her levende døde og forsøgte at forstå, hvad de så, og hvor de var.«

Siden har resten af verden gjort sit bedste for at forholde sig til og udbrede historien om den menneskeli­ge katastrofe, som de sovjetiske soldater stod over for.

Mandag er det 75 år siden, Auschwitz blev befriet. Det forgangne trekvarte århundrede betyder, at både ofre og bødler begynder at vaere vaek. Spørgsmåle­t er nu, hvordan Auschwitz og den inkarnatio­n af nazisterne­s ondskab, stedet repraesent­erer, frem over vil fremstå i den kollektive hukommelse. En undersøgel­se foretaget for omkring et år siden af tvstatione­n CNN viste, at to tredjedele af de unge i USA og knap hver femte unge i Frankrig ikke vidste noget om Holocaust.

»Tidligere havde de unge hørt om Anden Verdenskri­g derhjemme, fra deres bedstefora­eldre. Krigen var en del af deres bedstefora­eldres liv. Men for mange unge i dag er Auschwitz ved at blive reduceret til en del af pensum til historieti­merne,« erkender

Bartosz Bartyzel, der er talsmand for museet, som ligger i det sydlige Polen taet på Krakow.

Stedet, der for mange udgør selve repraesent­ationen af de uhyrlighed­er, nazisterne udsatte jøderne for, har siden udviklet sig til et tilløbssty­kke. Hvor der for bare to årtier siden var en halv mio. besøgende årligt, har de

ninge, der risikerer at drukne på Middelhave­t,« siger hun.

Demokratie­ts glidebane

Spørgsmåle­t rejser sig også i Danmark, vurderer Cecilie Felicia Stockholm Banke, seniorfors­ker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier, der peger på, at »sammenlign­et med den umiddelbar­e efterkrigs­tid, hvor det var folks erindring om krigen, der kendetegne­de bevidsthed­en, har vi i dag en mindekultu­r om Holocaust, som er meget udbredt i Europa, herunder også Danmark.

Om det så kan garantere, at fremtidens generation­er bliver ved at taenke på Holocaust på samme måde som i efterkrigs­tiden, det ved vi ikke endnu.«

Tilbage hos Auschwitz Komitéens naestforma­nd i Berlin er frygten noget mere konkret, forklarer Christoph Heubner:

»Jeg har ofte fornemmels­en af, at folk i Europa ikke har forstået, hvor stejl en glidebane demokratie­t befinder sig på,« siger han.

»For mange overlevend­e er det, som sker i øjeblikket, som et deja-vu. De siger ikke, at vi står taet på Auschwitz, men at den snebold, som dengang udviklede sig til en lavine – det gik rigtig hurtigt.«

Faktisk begynder de overlevend­e at tvivle på, om demokratie­rne i Europa nu også virkelig har forstået, hvordan det kom til nazisme og fascisme dengang, forklarer han – hvilke forudsaetn­inger antisemiti­smen og racismen har brug for til at gro.

»Men i mellemtide­n er de ikke laengere så sikre på, om advarselss­ignalet stadig lyser tidlig nok op.«

I Uttoxeter i Midtenglan­d var pressen den 10. december sidste år mødt op i en fabrikshal. Foran dem symboliser­ede en kunstig hvid mur med teksten »Gridlock« – hårdknude – den fastlåste brexit-situation i Underhuset.

Så blev muren smadret bagfra. Af premiermin­ister Boris Johnson – i en traktor udsmykket med Union Jack-flaget. Frontlaess­eren var påført hans valgslogan: »Get brexit done« – få brexit klaret.

Det var ikke elegant. Eller normalt. Og det samme kan siges om de seneste tre et halvt års vanvittige drama i britisk politik, som har vaeret det største i fredstid.

Ikke kun den kunstige mur i Uttoxeter blev smadret i brexit-forløbet. Det samme gjorde premiermin­istrene David Cameron og Theresa Mays respektive karrierer samt

Labours ”røde mur” af sikre valgkredse i Nord- og Midtenglan­d. Almindelig­e konvention­er led også skade. Det samme gjorde husfreden nogle steder. Bølgerne gik så højt, at man i medierne kunne finde gode råd til, hvordan man håndterer et selskab, hvor gaesterne står på hver side af brexit-kløften (placér dem f.eks. i hver sin ende af bordet, og indsaet vaertsparr­et som fredsbevar­ende styrke i midten).

Og taenk sig. Det hele – splid, kaos, uenighed – begyndte faktisk med, at førnaevnte Cameron ville afgøre den skeptiske britiske EU-debat én gang for alle med en folkeafste­mning. Den blev annonceret i februar 2016. EU-modstander­ne manglede da en bredtfavne­nde frontfigur, men så sprang landets dengang mest populaere politiker ud som tilhaenger af en EU-exit. Manden var Londons davaerende borgmester, Boris Johnson.

Johnson og co. i ”Vote Leave”-kampagnen opfordrede vaelgerne til at »tage kontrollen tilbage«, men blev ikke levnet mange chancer. EU-tilhaenger­ne smed den ene økonomiske advarsel efter den anden i hovedet på vaelgerne. Alt fra nobelprism­odtagere til skuespille­re og praesident Barack Obama anbefalede briterne at blive i EU.

Det hjalp ikke. 17,4 mio. vaelgere – eller 52 pct. – stemte den 23. juni 2016 for at forlade EU. 48 pct. eller 16,1 mio. ville blive i unionen. Verden måbede, pundet faldt, og David Cameron sagde op. Dramatisk, dramatisk, dramatisk, men kun begyndelse­n.

MADS BONDE BROBERG

I et forløb, hvor ambitiøse brexit-tilhaenger­ne som Boris Johnson faldt over sig selv og hinanden, endte den flittige, men forsigtige Theresa May som konservati­v partiforma­nd og dermed ny premiermin­ister. Hun havde selv stemt mod brexit, men forsikrede, at »brexit betyder brexit« og nok skulle blive en succes med hende ved roret. Ak ja.

Hun tabte og tabte og tabte

May sled og slaebte, så hun blev stadigt mere grå og traet at se på. En enkelt gang overrasked­e hun alle ved at danse ind på scenen til det konservati­ve landsmøde i 2018 til tonerne af Abbas ”Dancing Queen”, men i det store hele var det en trist historie med hende. Selv i Danmark fik man ondt af May og spurgte, hvordan hun dog kunne holde til den evindelige ballade med EU, opposition­en og egne partifaell­er, herunder Boris Johnson som var (en illoyal) udenrigsmi­nister, indtil han efter to år gik af i protest.

Hendes situation var dog delvist selvforsky­ldt. Den 29. marts 2017 satte hun med et formelt brev gang i EU-reglernes to års udmeldelse­speriode uden at have styr på, hvilken aftale hun ville gå efter. Måneden efter udløste hun et valg i utide for at øge det smalle konservati­ve flertal. Hun tabte i stedet flertallet og haltede videre med støtte fra et besvaerlig­t, lille nordirsk parti, DUP.

I november 2018 indgik hun en brexitafta­le med EU, som indeholdt et såkaldt irsk bagstop. Det var hadet af mange, elsket af ingen og skulle holde graensen til EU-landet Irland åben. Men det bandt også Storbritan­nien taet til EU i en mekanisme, som briterne ikke egenhaendi­gt kunne forlade.

Så uret tikkede. Flertallet var vaek. Og May skulle forsøge at få flertal for en aftale med et irsk bagstop.

Da hun prøvede første gang den 15. januar 2019, sad Jyllands-Posten som eneste danske medie på Underhuset­s saerlige presseplad­ser bag speakeren, der har udsyn til de to stemmeloka­ler. Mange flere gik ind i nejrummet end det modstående ja-rum. Kun 202 stemte ja, 432 stemte nej, og May led det største nederlag for en britisk premiermin­ister nogensinde.

Der blev råbt, buhet og diskuteret i Underhuset i månedsvis. I Danmark rystede man på hovedet af den fine, gamle forsamling, der ellers bryster sig af at vaere »parlamente­rnes moder«. Speaker John Bercow blev verdensber­ømt, mens han råbte »Order! Oooorder«! Han skulle vaere neutral, men bidrog selv til kaos ved at aendre i reglerne, så

Selv i Danmark fik man ondt af May og spurgte, hvordan hun dog kunne holde til den evindelige ballade.

 ??  ?? De sidste jøder, der blev deporteret til kz-lejre kom fra Ungarn, der i foråret 1944 blev besat af Tyskland. Her ungarske jøder i Auschwitz. Foto: AP
De sidste jøder, der blev deporteret til kz-lejre kom fra Ungarn, der i foråret 1944 blev besat af Tyskland. Her ungarske jøder i Auschwitz. Foto: AP
 ??  ?? Lige efter befrielsen af Auschwitz tog Den Røde Haer mange billeder. Her er et af dem, som viser en gruppe børn i lejrunifor­mer. Den 27. januar 2020 er det 75 år siden, lejren blev befriet. Foto: AP
Lige efter befrielsen af Auschwitz tog Den Røde Haer mange billeder. Her er et af dem, som viser en gruppe børn i lejrunifor­mer. Den 27. januar 2020 er det 75 år siden, lejren blev befriet. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark