Jyllands-Posten

Virusfrygt vokser og gør danskere i Kina usikre

Coronaviru­ssens evne til at sprede sig er blevet styrket, oplyser de kinesiske myndighede­r.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent KAARE KRONBERG JENSEN marie.l.albers@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

Over hele Kina fortsatte myndighede­rne søndag med at indføre drastiske foranstalt­ninger i et forsøg på at inddaemme den dødelige coronaviru­s, som nu har smittet naesten 2.000 mennesker inden for landets graenser.

Storbyen Wuhan, hvor smitten brød ud, er sammen med flere end 10 andre byer i Hubei-provinsen stort set afskåret fra omverdenen med al offentlig transport lukket ned og millioner af indbyggere, der er blevet bedt om at holde sig hjemme.

Søndag morgen dansk tid oplyste lederen af landets nationale sundhedsko­mmission, Ma Xiaowei, at coronaviru­ssens evne til at sprede sig er blevet styrket.

Det skyldes bl.a., at mennesker, der baerer smitten, men endnu ikke udviser nogen symptomer, stadig er i stand til at overføre smitten til andre.

Med andre kendte dødelige virusser såsom sars, der haergede store dele af Kina i 2002-2003, og ebola er mennesker kun i stand til at give smitten videre til andre, når der udvises tegn på sygdommen.

Kinas praesident, Xi Jinping, udtalte lørdag, at virusudbru­ddet udgør en »alvorlig situation«, men at landet »afgjort vil vaere i stand til at vinde kampen«.

56 mennesker er søndag bekraeftet døde af virussen.

Udenrigsmi­nisteriet opdaterede søndag sin rejsevejle­dning til Kina og fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Hubei-provinsen.

Hverken Udenrigsmi­nisteriets borgerserv­ice eller den danske ambassade i Beijing er bekendt med danskere, der befinder sig i Wuhan, oplyser Udenrigsmi­nisteriet.

Udlaending­e evakueres

Fredag aften blev de første tilfaelde af coronaviru­ssen bekraeftet i Europa. Det skete i Frankrig, hvor landets sundhedsmi­nister, Agnes Buzyn, bekraefted­e, at tre mennesker i landet bar smitten. Hun kaldte det samtidig »sandsynlig­t«, at flere tilfaelde vil komme til.

Senest har også Canada bekraeftet, at en patient »formodes« at vaere smittet i landets største by, Toronto.

Frankrig er ligeledes i gang med at organisere, at dets statsborge­re, der befinder sig i Wuhan, kan blive evakueret, hvis de ønsker det.

USA, som har et konsulat i byen, har planlagt at flyve storby Guangzhou med ca. 15 mio. indbyggere. Også her har virusudbru­ddet fået de lokale myndighede­r til at indføre mange tiltag for at begraense smitten, forklarer hun.

Familien har blandt andet fået besked på, at deres børns skole er lukket frem til den 14. februar.

»Vores lokale omverden reagerer ret kraftigt på situatione­n,« fortaeller hun.

»Vi er usikre på, hvad der er op og ned, men vi er også hoppet med på bølgen med at bruge mundbind, når vi skal ud til steder, hvor vi ved, der er mange mennesker, såsom metroen og i supermarke­det,« siger hun.

I løbet af weekenden blev flere arrangemen­ter i forbindels­e med det kinesiske nytår aflyst, turistattr­aktioner er lukket ned, og i det offentlige rum baerer langt flere mennesker mundbind. De samme meldinger lyder fra mange andre byer i Kina.

Louise Tidemann Sorth er informeret om, at der i Guangzhou er 15 bekraefted­e smittetilf­aelde, hvilket altså svarer til én smittet person per én mio. indbygger.

»Følelsen er lidt, at de informatio­ner, vi har tilgaengel­ige, ikke helt stemmer overens med de tiltag, der bliver sat i vaerk. Fornemmels­en er, at situatione­n måske er lidt vaerre end det billede, vi har tilgaengel­igt,« konstatere­r hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark