Jyllands-Posten

Brexit-fortaellin­gen er et politisk drama uden lige

-

May fik svaerere ved at få sin aftale igennem.

Parlamente­t bestod på det tidspunkt mestendels af politikere, der personligt var imod brexit, men som i 2017 var gået til valg på at respektere vaelgernes vilje og gennemføre brexit. De stillede dog krav om, at brexit skulle ske med en aftale. Og de ville ikke gå på kompromis og tage Mays aftale. For nogle af dem – ikke alle – var det reelle mål at få brexit aflyst ved at udskrive en ny folkeafste­mning.

Theresa May prøvede to gange mere, og flere stemte ja, men det var ikke nok til flertal. Tredje forsøg var den oprindelig­e brexitdag, den 29. marts 2019. Men brexit var da allerede blevet udskudt. Vaelgerhav­et var i oprør. Brexit-tilhaenger­e gik i hobetal fra de konservati­ve til det nystiftede Brexit Party, som sejrede stort i maj 2019, da briterne efter endnu en udskydelse var nødt til at afholde valg til Europa-Parlamente­t.

Theresa May kunne ingen vegne komme og bebudede den 24. maj foran Downing Street 10 sin afgang. Med tårer i øjnene udtrykte hun »varig taknemmeli­ghed over at have haft muligheden for at tjene det land, jeg elsker«.

Det så nu sort ud for både brexit og de konservati­ve. Men som briterne siger, »Cometh the hour, cometh the man«. Det betyder, at der i nødens stund kommer en redningsma­nd.

For brexit og de konservati­ve var det Boris Johnson, som på det tidspunkt var menigt parlaments­medlem, en backbenche­r uden mange venner og med et ry som rodet og selvcentre­ret. Men man havde brug for Johnsons vigtigste egenskab: Han kan vinde! Borgmester­posten i Labour-byen London i 2008 og 2012 og i høj grad også EUfolkeafs­temningen i 2016. Johnson vandt også det konservati­ve formandsva­lg og rykkede den 24. juli ind i Downing Street 10. Med sig tog han sin ukuelige optimisme, selvsikker­heden og nogle af de vilde drenge fra ”Vote Leave”-kampagnen. Der kom straks andre boller på suppen.

Ulovlig suspenderi­ng af parlamente­t

Boris Johnson rodede den 93-årige dronning Elizabeth ind i politisk ballade og fik det besvaerlig­e parlament suspendere­t i fem uger. Højesteret fandt så lang en suspenderi­ng ulovlig, og parlamente­t kaldtes tilbage.

EU havde sagt, at det var umuligt at genåbne Theresa Mays brexit-aftale. Men Johnson truede med et kaotisk “no deal”-brexit, som ville skade både EU og Storbritan­nien. EU genåbnede aftalen. Det upopulaere irske bagstop blev pillet ud og erstattet af en anden, ikke ukomplicer­et løsning.

Den 19. oktober mødtes Underhuset på en lørdag og stemte for den nye brexit-aftale i en førstebeha­ndling. Men kun for derefter at vedtage, at der var brug for mere tid. Johnson blev pålagt at bede EU om endnu en udskydelse af brexit.

Det var en svaer én, for han havde i vanlig bombastisk stil lovet, at han hellere ville »dø i en grøft« end udskyde brexit. Johnson løste det ved at fremsaette ønsket i et brev med sin titel, men uden navn eller signatur. EU udskød brexit til den 31. januar 2020.

Og nu gad Boris ikke det parlament mere. Han fik skabt flertal for et valg i utide og gjorde »Get brexit done« til sit centrale valgløfte. Labour lovede en ny folkeafste­mning, hvor vaelgerne kunne aflyse det hele. Det stødte mange traditione­lle Labour-vaelgere vaek – godt hjulpet af Labour-formand Jeremy Corbyn, der blev målt som den mest upopulaere opposition­sleder nogensinde. Ved valget den 12. december, to dage efter Boris Johnsons mur-arrangemen­t i Uttoxeter, gik valgkredse på stribe fra Labour til Konservati­ve.

Johnson fik et konservati­vt flertal på 80 mandater, det største siden Margaret Thatcher i 1980’erne. Corbyn fik det ringeste Labour-resultat siden 1930’erne og meddelte sin afgang.

Boris Johnson havde fået løst brexithård­knuden. Ikke ved hjaelp af en traktor med frontlaess­er, men fordi han endnu en gang formåede at få vaelgerne med sig. Det nye Underhus godkendte derpå Johnsons brexit-aftale uden dikkedarer, og på fredag sker det: Storbritan­nien forlader EU.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark