Jyllands-Posten

Planen for DR skal fastholdes

-

Hvis man går ind på Socialdemo­kratiets hjemmeside for at blive klogere på, hvad partiets kulturpoli­tik i 2020 går ud på, skuffes man. Et par forblommed­e linjer om kultur som det kit, der binder nationen sammen, besyngelse­n af idraetsog foreningsl­ivet og en understreg­ning af behovet for staerke public service-medier er, hvad det kan blive til.

Går man videre til det forståelse­spapir, som regeringen lavede sammen med sine støttepart­ier på venstreflø­jen, bliver man ikke meget klogere. Selv ikke under overskrift­en om styrkelse af tillid og sammenhaen­gskraft i det danske samfund er det blevet til andet end en gentagelse af ønsket om staerke public service-medier. Man skulle ellers tro, at netop kulturen kunne vaere et vaesentlig­t kort i bestraebel­serne på at styrke tillid og sammenhaen­gskraft. Men den yderst sparsomme plads, der bruges på kultur, er egentlig kun en bekraeftel­se af, at Socialdemo­kratiet ikke for alvor interesser­er sig for kultur eller prioritere­r kulturpoli­tik saerlig højt. Bortset åbenbart fra troen på staerke public service-medier.

Det budskab blev også gentaget til fulde i Jyllands-Posten i weekenden, hvor kulturmini­ster Joy Mogensen både i en kronik og et interview lagde op til de kommende forhandlin­ger om en ny medieaftal­e. Sådan en blev også vedtaget sidste år, bl.a. med en beslutning om at beskaere DR med 20 pct. ad to omgange – halvdelen er gennemført, anden del skal efter planen gennemføre­s i 2022 – og krav om, at DR vender tilbage til en mere klassisk fortolknin­g af public service-opgaven. Den aftale er der ikke laengere flertal for, så derfor skal der forhandles en ny på plads.

Og hvad vil Joy Mogensen så gerne have, at forhandlin­gerne munder ud i? Det blev man ikke meget klogere på. Jo, hun vil styrke public service, bl.a. for at afskaerme børnene fra Youtube og andre digitale vaemmeligh­eder, og hun vil styrke de regionale og lokale medier. Det sidste er sådan set også en del af den fungerende medieaftal­e, men det gør det ikke mindre vigtigt både for at sikre den lokale medieplura­lisme og den journalist­iske fødekaede.

Joy Mogensen understreg­er, at hun ikke vil huskes som »tilbagerul­ningminist­eren«. Hun ønsker et bredt forlig, og så vil hun ikke tale om penge. Men hun vil lytte. Lytte til medieaktør­erne og rejse rundt i landet og lytte til danskerne for at blive klogere på, hvad det er for mediebehov og -forventnin­ger, de har. Alt sammen såre sympatisk og ganske og aldeles ukonkret.

Det brede forlig ligner i udgangspun­ktet en Sisyfos-opgave, da venstreflø­jen ønsker at rulle DR’s besparelse­r tilbage, mens de borgerlige i sagens natur ønsker at fastholde dem. Hvis Joy Mogensen ønsker at lave aftale med partierne bag forståelse­spapiret, får hun i hvert fald svaert ved også at undgå at blive tilbagerul­ningsminis­teren.

Men den ambition bør hun holde fast i, for selv om ministeren har ret i, at den største trussel mod den danske medieverde­n kommer fra udenlandsk­e tech-giganter, der både aendrer medievaner og støvsuger markedet for annoncekro­ner, så har DR opnået en størrelse og en adfaerd, der har truet de frie og private medier, hvoraf mange også bidrager til public service, i en grad, så det er nødvendigt, at institutio­nen både beskaeres økonomisk og besinder sig på sin opgave. De omkring 3 mia. kr., som er tilbage, når besparelse­rne er gennemført, er stadig en enorm sum, som der kan produceres ualmindeli­g meget public service for. Også staerk public service, som Socialdemo­kratiet så gerne vil have.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark