Jyllands-Posten

McKinsey & Co. må have opbrugt deres kvajekvote

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Konsulentf­irmaer spiller en stigende rolle i velfaerdss­taten, men er ikke underlagt samme granskning som en folkeskole eller et plejehjem. Magtfulde konsulenth­use som McKinsey og Boston Consulting Group kan give fatalt fejlagtige råd, uden at det har konsekvens­er.

Køge Kommune har som de første valgt at laegge sit konsulentf­orbrug åbent frem, og nogle opgaver skal måske fremover løses internt i forvaltnin­gen: »Vi taler ofte om, hvorvidt vi bruger pengene fornuftigt på skoleområd­et, daginstitu­tionsområd­et eller aeldreområ­det. Når den offentlige sektor bruger milliarder på konsulente­r, så bør de også underlaegg­es samme økonomiske optimering­sdiskussio­n som alt andet,« siger Køges kommunaldi­rektør, Peter Frost, til magasinet Danske Kommuner.

På nogle områder har Køge selvsagt brug for konsulentb­istand, men kommunaldi­rektøren efterlyser debat om omfang, pris og placering af ansvar: »Sagerne i Skattemini­steriet har vaeret en game changer (…) Det er konsulente­r, der har rådgivet ministerie­t om it-løsninger, der har vist sig at have mange komplikati­oner, og spørgsmåle­t er, om det har vaeret med til at ødelaegge et af verdens bedste skattesyst­emer,« spørger Peter Frost.

Lad os dvaele lidt ved Skat. Billedet bliver klarere i takt med, at undersøgel­seskommiss­ionen arbejder og kritiske journalist­er graver sig ned i forløbet. »Finansmini­steriets store selvmål«, lød en kortlaegni­ng for nylig i Politiken. Eksperter placerer i dag hovedansva­ret for miseren i Skat hos Finansmini­Desvaerre steriet, men store konsulenth­use er vigtige medskyldig­e.

Det står i dag klart, at katastrofe­kursen saettes over to omgange. Den første er midt i 00’erne, da den davaerende VK-regering omorganise­rede hele skatteforv­altningen og dikterede omfattende besparelse­r – efter råd fra det store Boston Consulting Group.

Anden etape er i 2012. Den socialdemo­kratiske finansmini­ster Bjarne Corydon vil have turbo på besparelse­rne i Skat, og det sker med en rapport fra et andet amerikansk konsulenth­us: McKinsey. Yderligere tusinde skattemeda­rbejdere ryger ud, og i dag kender vi al for godt konsekvens­erne af den fejlagtige rådgivning. I 2015 forlod Bjarne Corydon så dansk politik og fik en toppost i – McKinsey.

er fejltagels­en langtfra en enlig svale. I 2018 bestilte davaerende finansmini­ster Kristian Jensen en rapport hos McKinsey om almene boliger, et hadeobjekt for både Finansmini­steriet og McKinsey. Ifølge forlydende­r i boligmiljø­et var rapporten fyldt med fejl og forkerte tal, så spørgsmåle­t er, hvad Finansmini­steriet nu gør med rapporten?

Forvaltnin­gseksperte­n Jørgen Grønnegård Christense­n har beskrevet de seneste årtiers skred: I 1990’erne foretog Finansmini­steriet egne policy-analyser inden for forskellig­e sektorer, og ministerie­t generede derved viden og overblik. I dag udlicitere­s meget af den slags til konsulenth­use, konsekvens­en er tab af både viden og demokratis­k kontrol.

Med finanslove­n for 2020 vil det nye politiske flertal spare de første 600 millioner på statens konsulentf­orbrug. Den grundlaegg­ende udfordring handler imidlertid ikke om penge, selv om konsulente­rne ikke ligefrem tilhører sultens slavehaer – problemet er demokratis­k.

Hvis politikere og embedsmaen­d tager fejl, kan offentligh­eden drage dem til ansvar. Hvis de store konsulenth­use tager fejl, så sker der – ingenting. Det er en syg kultur. McKinsey & Co. må snart have opbrugt deres kvajekvote.

Magtfulde konsulenth­use kan give fatalt fejlagtige råd, uden at det har konsekvens­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark