Jyllands-Posten

Hvem har brug for flere vindmøller på land?

-

I et debatindla­eg 18/1 opregnede direktøren for Wind Denmark, Jan Hylleberg, kapacitete­n af de havvindmøl­leparker, der er på vej. Status her og nu er 1.700 MW. I 2022 når kapacitete­n op på 2.700 MW. I 2025 3.700 MW og endelig i 2030 hele 5.700 MW. Det er bare det, der er aftalt. Inkluderer man kapacitete­n fra de tre havvindmøl­leparker, som firmaet Wind Estate A/S har ansøgt om tilladelse til at opføre, vel og maerke uden tilskud fra staten, når kapacitet op på svimlende 7.500 MW.

Det er meget. Det er faktisk meget mere end meget. For der er stor forskel på produktivi­teten af havvindmøl­ler og vindmøller på land. Ifølge en rapport fra Energistyr­elsen producerer vindmøller på land ca. 30 pct. af deres totale produktion i den tiendedel af tiden, hvor vinden er kraftigst. I dette tidsrum bliver der kort sagt produceret så meget energi, at vi på nuvaerende tidspunkt slet ikke formår at bruge den. Det er så at sige ren og skaer overproduk­tion.

For havvindmøl­ler ser tallene noget bedre ud. Der er det kun lidt over 20 pct. af energien, der bliver produceret i den kritiske tiendedel af tiden, hvor det blaeser kraftigst.

Men det stopper ikke her. Havvindmøl­ler producerer ikke bare mere jaevnt, de producerer også mere end halvanden gang så meget pr. installere­t MW-kapacitet.

Sender man de tilgaengel­ige tal fra Energistyr­elsen ind i den store regnemaski­ne, viser det sig, at de 7.500 MW havvindska­pacitet, der er planer om at opføre i løbet af de naeste 10 år, svarer til ikke mindre end 12.400 MW landvind, hvis man tager udgangspun­kt i de ni tiendedele af tiden, hvor produktion­en fra vindmøller ikke er ren og skaer overproduk­tion. Til sammenlign­ing er den samlede kapacitet af alle vindmøller, der blev opført på land i perioden 2010-20 mindre end 2.000 MW.

Kort sagt så kan den del af den grønne omstilling, der angår produktion­en af el fuldt ud daekkes af de planlagte havvindmøl­leparker. Det, vi savner, er ikke flere vindmøller på land, men derimod forskning i teknologie­r, der gør det muligt for os at drage nytte af vinden hele tiden. Også når det ikke blaeser.

Så hvem er det, der har brug for flere vindmøller på land?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark