Jyllands-Posten

Russisk udenrigspo­litik har mange bolde i luften

Putin ønsker at skabe overgangen til en justeret magtstrukt­ur for Rusland, når hans embedsperi­ode udløber i 2024.

- CARSTEN SØNDERGAAR­D Danmarks ambassadør i Moskva

I sin årlige tale til den føderale forsamling den 15. januar bemaerkede praesident Putin, at Rusland er kommet ud af tidligere tiders omvaeltnin­ger. Det russiske samfund er nu mere modent, ansvarligt og kraevende. Det bliver interessan­t at se, hvordan dette lader sig afspejle i år.

Rusland har vaeret i overskrift­erne den seneste tid. Det er med god grund. Meget taler for, at Rusland også vil vaere det i resten af året. Der er tre centrale områder, der vil sørge herfor.

For det første den indenrigsp­olitiske udvikling. Praesident Putins tale til den føderale forsamling indeholdt en raekke overraskel­ser. Der var en klar omtale af de økonomiske og politiske udfordring­er, som landet står overfor. Det kraever opfølgning på en raekke substansom­råder. Praesident­en foreslog dernaest aendringer af forfatning­en.

Endelig meddelte regeringen, at den gik af. Det var meget på en dag.

Initiative­t er en del af en proces, der skal bidrage til at skabe overgangen til en justeret magtstrukt­ur for Rusland, når praesident­ens embedsperi­ode udløber i 2024.

Der er mange bolde i luften. Det hedder sig, at en uge er lang tid i politik. Det giver derfor ikke megen mening at gaette på, hvad det måtte ende med i 2024. Der sker jo erfaringsm­aessigt altid noget nyt. Overraskel­seselement­et er en del af det politiske spil. Og det blev brugt i sidste uge. Hvorfor skulle det vaere sidste gang inden 2024?

Men der er igangsat nogle processer, som er betydnings­fulde. Hvilke konkrete forfatning­saendringe­r vil der komme ud af initiative­t? Der er nok at holde øje med. For hvorledes vil modenheden i det russiske samfund vise sig?

For det andet vil russisk udenrigspo­litik stå centralt. Der er sket en udvikling, siden landet ulovligt annektered­e Krim i 2014 og stod internatio­nalt isoleret.

Russisk udenrigspo­litik har ikke ligget på den lade side. Den har vaeret aktiv. Rusland spiller i dag en større rolle, ikke mindst når man ser på konflikter­ne i Syrien og Libyen. Her har Rusland vist sig som ferm spiller i et flerdimens­ionalt skakspil, hvor der er visse risici. Det er nok fair at sige, at

Rusland ønsker indflydels­e på disse konflikter, men ikke at ”eje” dem. Der er en graense.

Rusland afholdt i 2019 et topmøde i Sochi med deltagelse af repraesent­anter for 54 afrikanske lande, herunder 43 stats- og regeringsc­hefer. Budskabet er, at landet er blevet en central aktør på trods af beskeden økonomisk tyngde på kontinente­t.

Denne position er ikke mindst opnået ved dygtigt diplomati, der baner vejen for Ruslands tilbageven­den som global stormagt.

Der er dog naeppe tvivl om, at Ukraine-politikken har haft og fortsat har store omkostning­er for Rusland. Kun ganske få lande har anerkendt, at Krim tilhører Rusland. Det skyldes selvfølgel­ig, at der er tale om et brud på et grundlaegg­ende internatio­nalt princip og internatio­nal ret.

Landets forhold til Vesten har siden anneksione­n vaeret anstrengt. Udover Krim og det militaere engagement i det østlige Ukraine er der flere store problemer. Naevnes kan nedskydnin­gen af det malaysiske fly MH17 over Ukraine samt giftattent­atet i Salisbury, UK.

Denne politik har givet anledning til vestlige sanktioner. Der er ingen tvivl om, at sanktioner­ne gør ondt på russisk økonomi. Det bedste eksempel herpå er tallene for udenlandsk­e investerin­ger i Rusland. De viser klart, at landet er gået glip af ganske meget siden 2014.

Spørgsmåle­t er, om ønsket, evnen og pligten til at tage et bredere ansvar nu vil slå igennem. Der forventes afholdt et topmøde i Berlin om Ukraine mellem Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland om et par måneder. Det vil vaere interessan­t at se, om der nu kommer bevaegelse i de centrale positioner.

For det tredje vil 75-året for afslutning­en på Anden Verdenskri­g – eller Den Store Faedreland­skrig – som det hedder i russisk omtale, vaere et emne i den kommende tid.

Rusland kraever anerkendel­se af de store ofre, man led i kampen mod nazisterne, og det lederskab, man påtog sig. Det vil blive lagt stort op af de russiske myndighede­r. Ikke mindst ved sejrsparad­en på Den Røde Plads den 9. maj.

Men man er gået videre end det. Det er ikke forblevet ubemaerket, at myndighede­rne har justeret historiesk­rivningen. Molotov-Rippentrop-pagten fra ultimo august 1939 er tidligere blevet karakteris­eret som ”umoralsk”. Nu betegnes den som en klog dispositio­n, og det davaerende Polen som et land, der samarbejde­de med Hitler-Tyskland.

Det har givet anledning til en meget hård reaktion fra Polen.

Det er nu ikke første gang, at historiesk­rivning er blevet politisere­t. Men når det sker, resulterer det ofte i meget engagerede debatter.

2020 er også 75-året for oprettelse­n af FN. Hvor verdens nationer – og ikke mindst stormagter­ne fra sejren over nazisterne – forpligted­e sig selv og hinanden på et faelles ansvar for fred og respekt for menneskere­ttighedern­e. Ansvarlige aktører i Rusland har peget på, at det også er den sejr, der har krav på fejring i år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark