Jyllands-Posten

Folkeskole­n taber stadig de dårligste 15-20 pct.

Faglighed og økonomisk styring er ikke hinandens modsaetnin­ger. Men sådan har virkelighe­den vaeret for folkeskole­n i snart mange år, og det har betydet, at niveauet for undervisni­ng og trivsel ikke er blevet løftet trods reformer og tiltag – naermest tvae

- BJARNE NIELSEN formand, Paedagogis­ke Psykologer­s Forening

Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil konstatere­r, at vi ikke har nået de vaesentlig­e mål for reform af folkeskole­n fra 2013 i forhold til faglighed, trivsel og at mindske den sociale ulighed.

Samtidig viser den nye PISA-undersøgel­se, at vi fortsat har 16 pct. dårlige laesere.

Efter mere end 40 års arbejde med de 15-20 pct., der har svaerest ved at klare skolens krav, må vi konstatere, at det store tal fortsat er en realitet. Hvorfor er det er så svaert at udvikle skolen, så det også bliver positivt for disse elever og naerme os ”Skolen for Alle”, som et enigt Folketing satte som mål i 1969?

Det har jeg analyseret ud fra 40 års udviklings­arbejde i skolen – med baggrund i mit arbejde som laerer, ledende skolepsyko­log, børne-ungechef og i fagligt organisati­onsarbejde. Meget tyder på, at vi ikke får det optimale udbytte af vore ressourcer. Fra 1970’erne og indtil 2012 fik 15-20 pct. af eleverne specialund­ervisning som hjaelp til faglig indlaering eller adfaerd.

På trods af udbygning af folkeskole­ns specialund­ervisning og Paedagogis­k Psykologis­k Rådgivning (PPR) er effekten af at henvise alle disse elever til specialund­ervisning uden for deres almindelig­e klassemilj­ø udeblevet. Mange er udgået af skolen med for ringe skolemaess­ige kundskaber, dårligt selvvaerd og med ringe motivation for fortsat laering.

Folketinge­t vedtog i 2012 en inklusions­lov, der indskaerpe­de, at kun 4 pct. af eleverne måtte udskilles til specialkla­sser og –skoler.

Mindre støtte end 9 ugentlige timer skulle fremover vaere en del af almenunder­visningen. Baggrunden var, at 30 pct. af skolens ressourcer blev brugt i specialund­ervisninge­n.

Aktuelt er situatione­n, at mindst 15-20 pct. af eleverne fortsat har brug for saerlig støtte og ikke får et optimalt udbytte af skolegange­n. Samtidig kategorise­rer vi som aldrig før, bl.a. med psykiatris­ke diagnoser som autisme, ADHD, angst og depression med krav om saerlige behandling­stiltag.

Vi har stadig alt for mange dårlige laesere, og en helt ny kategori ses i alle kommuner i form af ”skolevaegr­ing”. Problemern­e hos alle disse elever kan ikke løses alene gennem individuel­le specialløs­ninger, som mange kommuner fortsat søger at gøre, bl.a. ved igen at henvise flere og flere elever til specialkla­sser og –skoler. Det bliver en dyr regning – både for kommunerne, men isaer for de involvered­e elever. For tiden udskiller kommunerne mellem 2 og 10 pct. af eleverne til specialkla­sse eller –skoler.

Hvorfor får vi ikke et tilstraekk­eligt udbytte af de mange hjaelperes­sourcer i forhold til de 15-20 pct.? Fire temaer er helt centrale, hvis det skal lykkes for skolen at nedbringe dette antal:

For det første er det behovene for de 15-20 pct., der i højere grad må vaere bestemmend­e for indretning af skolen og undervisni­ngen. Hidtil har det i høj grad vaeret de 80 pct. ressources­taerke elever, der har sat dagsordene­n. De kan tage ansvar for egen laering og udvise stor fleksibili­tet. De kan også trives i løst strukturer­ede undervisni­ngsformer med skiftende hold- og klassedann­elser.

Det er krav, som en stor del af de 15–20 pct. af eleverne ikke kan honorere. De har brug for en strukturer­et og forudsigel­ig skole- og klassesitu­ation med få skift og afbrydelse­r og med trygge og taette relationer til et overskueli­gt antal laerere og kammerater. Disse elever har også brug for, at klassen udgør det trygge fundament for undervisni­ngen med klasselaer­eren som ansvarlig for at sikre den nødvendige opmaerksom­hed og omsorg. Vi ved, at de 80 pct. af eleverne også profiterer af en undervisni­ng praeget af disse krav.

Manglende vedholdenh­ed har karakteris­eret udviklinge­n i skolen over de seneste 40 år. Skolen er løbende blevet kastet ud i den ene nye modetrend for udvikling efter den anden. Mange af disse udviklings­projekter har vaeret fagligt seriøse og anvendelig­e, men det bliver gift for folkeskole­n, når der ikke ledelsesma­essigt arbejdes sejt og vedholdend­e over tid på at sikre forankring i daglig praksis. Positive og engagerede laerere mister gejsten, når de igen og igen skal i gang med nye tiltag.

For det tredje skal al fokus vaere på at ruste laereren i klassevaer­elset til arbejdet med eleverne. Vejen til eleverne – og i saerlig grad til de 1520 pct. – går gennem laererne. Alle faglige ressourcel­aerere – inkl. PPR – og ledere på alle niveauer må fastholde det fokus. Det er vigtigt at sikre en forbedret og udvidet laererudda­nnelse med mere fokus på specialpae­dagogik – også som linjefag. Kommunerne skal sikre den nødvendige efteruddan­nelse, og skoleleder­ne skal sikre en samarbejds­praksis på skolen, der løbende bakker den enkelte laerers arbejde i klassevaer­elset op og sikrer, at ny viden indarbejde­s i praksis.

Forskning tyder på, at laereren føler sig ret alene med de svaere udfordring­er. Faglighede­n i skolen påvirkes desuden af, at der er 2030 pct. ikkeuddann­ede laerere på mange skoler. Høje klassekvot­ienter på op til 28 saetter også graenser for den enkelte laerers muligheder.

Endelig er dialog og inddragels­e af dem, der forventes at gennemføre ny lovgivning eller kommunale beslutning­er, nødvendig for at implemente­re nye arbejdsfor­mer i praksis. Det var f.eks. det, der manglede i 2013, da beslutning­en om en ny reform for folkeskole­n og nye arbejdstid­sregler for laererne skulle i hus.

Alle fire temaer stiller store faglige krav til såvel ledelsen af det kommunale skolevaese­n som til den enkelte skoles ledelse, og PPR savner folkeskole­baggrund og –faglighed mange steder. Der er desuden forsvundet megen faglighed på chef- og direktørni­veau i såvel Undervisni­ngsministe­riet som i kommunerne. Fokus har i stedet vaeret på økonomi og effektivit­et.

Det manglende overblik over de faglige muligheder for de enkelte elever indebaerer usikker og manglende styring af de store udgifter til specialomr­ådet. Det er dyrt for kommunerne. Faglig styring og økonomisk effektivit­et er ikke hinandens modsaetnin­ger. Tvaertimod. Folketinge­t og undervisni­ngsministe­ren savner tilsvarend­e embedsmaen­d på højt niveau, der kan sikre topkvalifi­ceret faglig sparring, før ny lovgivning besluttes og til at sikre dialog med alle interessen­ter.

Skolen er løbende blevet kastet ud i den ene nye modetrend for udvikling efter den anden.

Forskninge­n på skoleområd­et viser, at vi har den nødvendige viden om, hvordan vi laver den gode skole. Problemet er, hvorfor det så ikke sker i praksis? Forskninge­n må bidrage mere med at afdaekke barrierern­e for udvikling, og hvordan de overkommes i praksis.

Men vi må ikke glemme, at skolen har formået at bibringe det store flertal en god skolegang, og at de danske elever har gode faglige kundskaber og er velfundere­t i bl.a. at kunne samarbejde og til kreativ og kritisk taenkning. Men for de 15-20 pct. er det altafgøren­de, at der findes løsninger på ovennaevnt­e områder. Meget tyder desvaerre på, at vi ikke får det optimale udbytte af ressourcer­ne, så det gavner skolens svageste elever tilstraekk­eligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark