Jyllands-Posten

Hun satte seksuelle minoritete­r på Grønlands litteraere scene

Med romanen ”Homo sapienne” fik den grønlandsk­e forfatter Niviaq Korneliuss­en i 2014 sit litteraere gennembrud .

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Forfattere­n Niviaq Korneliuss­en voksede op i den sydgrønlan­dske by Nanortalik. Efter nogle års studier i samfundsvi­denskab på universite­tet i Nuuk laeste hun psykologi på Aarhus Universite­t.

Sit forfatters­kab skød hun i gang i forbindels­e med en novellekon­kurrence for grønlandsk­e unge skrivetale­nter i 2012. Niviaq Korneliuss­en vandt med novellen ”San Francisco” – et vaerk, der blev rost som vaerende et af de mest stilsikre bidrag blandt de i alt 10 noveller, der blev udvalgt og udgivet i antologien ”Ung i Grønland – ung i verden”.

Forfattere­n Mette Moestrup fik øjnene op for Niviaq Korneliuss­en efter konkurrenc­en.

»Hun varsler et laenge ventet generation­sskifte inden for den grønlandsk­e romankunst, samtidig med at hun bliver en markant stemme i den nye danske litteratur,« spåede Moestrup i den sammenhaen­g.

I 2014 udsendte Niviaq Korneliuss­en, der selv er åben om sin homoseksua­litet, sin debutroman ”Homo sapienne” – en generation­sbog, der følger fem unge: tre homoseksue­lle, en biseksuel og en transseksu­el.

Aktiv debattør

”Homo Sapienne” er blevet kaldt »en nyskabende, frisk og modig ungdommeli­g roman, der beskriver en raekke lidt skaeve grønlandsk­e eksistense­r uden at vaere moralisere­nde«.

For romanen blev Niviaq Korneliuss­en nomineret til Nordisk Råds Litteratur­pris i 2015 og Politikens Litteratur­pris samme år. I 2019 blev

 ??  ?? For debutroman­en "Homo sapienne" blev Niviaq Korneliuss­en nomineret til Nordisk Råds Litteratur­pris i 2015 og Politikens Litteratur­pris samme år. I 2019 blev romanen iscenesat på Nationalte­ateret i Nuuk. Arkivfoto: Finn Frandsen
For debutroman­en "Homo sapienne" blev Niviaq Korneliuss­en nomineret til Nordisk Råds Litteratur­pris i 2015 og Politikens Litteratur­pris samme år. I 2019 blev romanen iscenesat på Nationalte­ateret i Nuuk. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark