Jyllands-Posten

Kløgtige spaniere forsvarede EM-guldet i historisk finale

Håndboldhe­rrerne fra Spanien er for anden gang i traek europamest­re efter finalesejr på 22-20 over Kroatien.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Hyldestsan­ge, krammere og kindkys.

Selvfølgel­ig fik den ikke for lidt i slutsekund­erne af EMfinalen i Stockholm, da de spanske håndboldhe­rrer cementered­e, at de i øjeblikket er kongerne af europaeisk landsholds­håndbold.

Efter en imponerend­e slutrunde, hvor holdet ikke har lidt et eneste nederlag, løb spanierne søndag aften med EM-guldet for anden gang i traek.

En stor triumf for landstraen­er Jordi Ribera og kompagni, der med finalesejr­en på 22-20 over Kroatien ikke blot er ny europamest­er – holdet er også direkte kvalificer­et til OL i Tokyo til sommer, mens Kroatien i stedet skal deltage i forårets kvalifikat­ionsturner­ing.

Kroatien blev ellers båret frem af tusindvis af medrejsend­e landsmaend, der skabte en fornem stemning i den forrygende Tele2 Arena i Stockholm. Meldingern­e gik på, at mange af de kroatiske fans efter semifinale­triumfen mod Norge var hoppet i personbile­rne for at køre de knap 2.500 km til den svenske hovedstad for at vaere klar til finalen på det ombyggede fodboldsta­dion.

Normalt er Tele2 Arena nemlig hjemmebane for de to Stockholm-fodboldklu­bber Hammarby IF og Djurgården­s IF, men op til EM’s finaleweek­end er stadionet blevet forvandlet til en håndboldar­ena – bl.a. takket vaere en stor mobiltribu­ne – med plads til i alt 22.000 tilskuere. Et tilskueran­tal, der er det højeste ved EM nogensinde.

Kamp mellem bulderbass­er

Stjernen Domagoj Duvnjak, der inden kampen blev kåret til turneringe­ns spiller, nød godt af opbakninge­n. Han spiller også bedst, når forventnin­gerne er størst, og anført af playmakere­n satte Kroatien sig i førersaede­t. Ingen af holdene havde indledning­svist vanskeligt ved at lave mål, selv om der i den grad blev bøvlet, skubbet og maset i de to ender.

Den erfarne Zeljko Musa – matchvinde­ren fra Kroatiens semifinale­sejr over nordmaende­ne – havde f.eks. sin egen lille kamp i kampen med Spaniens lige så rutinerede Julen Aguinagald­e. To hårdkogte bulderbass­er, der begge er et godt stykke op i 30’erne og vejer på den interessan­te side af 100 kg. De knoklede for faedreland­et og for at vinde positionsk­ampen på stregen, men aldrig blev det svinsk eller modbydelig­t.

Scoringsma­essigt var Kroatien laenge knaldhamre­nde effektiv. Knap en tredjedel inde i finalen lå kroaternes scoringspr­ocent på 90, og da de samtidig havde fået fat i Raul Entrerrios og de øvrige spaniere i forsvaret, tog de et forspring på tre scoringer.

Udskiftnin­g i målet

Det ville Jordi Ribera ikke finde sig i. Spaniens landstraen­er tog en timeout, skiftede målmand og hev sit offensive forsvar tilbage i en mere defensiv udgave. Det var en genistreg.

Afvigelsen fra den oprindelig­e plan ødelagde Kroatiens angrebsspi­l, der pludselig blev stresset og febrilsk. Selv Domagoj Duvnjak missede – og endda på straffekas­t.

Indskiftni­ngen af Gonzalo Perez de Vargas var ligeledes afgørende. At Spanien kan begynde EM-finalen med en målmand i den kaliber på baenken siger lidt om holdets enorme bredde.

Vargas, kåret til EM’s bedste målmand, lukkede kun ét mål ind i de sidste 12 minutter,

 ??  ?? Spainens Jorge Maqueda Pena jubler over en scoring. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP
Spainens Jorge Maqueda Pena jubler over en scoring. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark