Jyllands-Posten

De tre største spillere dominerer stadig: Men hvem ender med flest titler?

Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic har alle rundet de 30 år, men sidder tungt på tennistopp­en, som de har gjort siden 2004.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r mikkel.hemmer@jp.dk

På et eller andet tidspunkt stopper det. Det ved vi med sikkerhed. Sådan er naturen indrettet. Ingen kan løbe fra aldringen.

Heller ikke verdens bedste tre tennisspil­lere, og håret er da også blevet noget tyndere, isaer hos Federer og Nadal, men de har bare ikke taenkt sig at forlade tennistron­en foreløbigt.

Spørgsmåle­t det slutter?

Roger Federer, 38 år, Rafael Nadal, 33 år, og Novak Djokovic, 32 år, har siddet tungt på tennistopp­en siden 2004, og de gør det stadig. De tre spillere har vundet 52 af de seneste 64 grand slam-turneringe­r.

Det er kun britiske Andy Murray og schweizisk­e Stan Wawrinka, som med tre grand slam-titler hver har drillet dem.

Men i de tre seneste år har Federer, Nadal og Djokovic er, hvornår igen gjort rent bord, og de har fordelt de 12 seneste grand slam-turneringe­r imellem sig.

Millmans trick

Australske John Millman og 15.000 tilskuere på Rod Laver Arena oplevede Roger Federers magi på egen krop i tredje runde. Efter kampen brugte Millman tre ord på at opsummere, hvordan han havde det.

»Well that sucked,« skrev han på engelsk på det sociale medie Twitter, hvilket bedst kan oversaette­s som ”nedtur”.

Han tabte til schweizere­n Roger Federer i en kamp, der varede i over fire timer. Millman gjorde ellers alt, hvad han kunne, inklusive et kontrovers­ielt trick, da han i femte saet kørte boldene hen over sin sveddryppe­nde T-shirt inden en vigtig serv.

Fugtige bolde flyver en anelse hurtigere end tørre bolde, og derfor kan der vaere en lille fordel i en serv, og derfor er det ulovligt på den måde at aendre på boldenes tilstand. Det lille trick blev ikke opdaget af dommeren, og det hjalp ham heller ikke.

Ved ikke hvad der skete

Millman havde ellers fat i Roger Federer. Schweizere­n spillede under niveau i den kamp og lavede 82 uprovokere­de fejl. Millman førte 8-4 i den afgørende såkaldte match-tiebreak i femte og afgørende saet, hvor der spilles til 10 point.

Millman gjorde alt rigtigt, lavede to passerslag og en draebende kort flugtning med baghånden, men pludselig fandt Roger Federer noget magi frem. En fraek stopbold snød australier­en, og på matchbolde­n gik Federer til den rigtige side, selv om han var totalt udspillet.

»Roger gjorde det pludselig svaert for mig. Jeg ved ikke, hvad der skete. Det er åbenbart det, som de bedste spillere gør,« sagde John Millman efter kampen.

Grunden til, at Roger Federer stadig spiller, er netop opgør som dette, forklarede han efter kampen.

»Jeg spiller tennis for at vinde titler og forsøge at vinde så mange kampe som muligt, men også for at vaere en del af sådanne episke kampe. Det behøver ikke vaere finaler,« siger Roger Federer.

Becker: En anden tid

Ingen havde regnet med, at det var den 30-årige John Millman, der skulle bryde dominansen. Men problemet er, at de helt unge spillere heller ikke kan matche de tre store.

Tyskeren Boris Becker vandt Wimbledon i 1985 som blot 17-årig.

Hvorfor sker den slags overraskel­ser ikke i dag?

»Det var en anden tid. I dag er spillerne i midten af 20’erne, før de slår igennem. Det handler mest om mentalitet og attitude, ikke så meget om tennis. Men jeg håber, de yngre spillere fremover kan få sat brikkerne hurtigere sammen,« siger Boris Becker.

Han forventer dog heller ikke, at dominansen bliver brudt denne gang.

»Jeg forventer en finale imellem Nadal og Djokovic,« siger Boris Becker.

Roger Federer har vundet 20 grand slam-sejre, Rafael Nadal 19 titler, og Novak Djokovic er oppe på 16.

Hvem ender med at vinde flest titler af de tre spillere?

»Jeg ved det ikke, fordi det handler om det mentale, og det er umuligt at forudsige,« siger den syvdobbelt­e grand slam-vinder Mats Wilander, inden han alligevel kaster sig ud i en analyse.

»Djokovic er på papiret den bedste spiller i verden, fordi han har haft to gode år og har en god statistik imod både Nadal og Federer. Og fordi på sit vaerste underlag (grus, red.) har han stadig en chance imod Nadal, mens Nadal ikke for alvor har en chance imod Djokovic her i Australien. Djokovic er den bedste spiller, men det er ikke ham, der har vundet flest titler. Og jeg ved ikke, hvornår han en dag vågner op og taenker, at nu gider han ikke spille mere. Han kunne finde på at stoppe i morgen,« siger Mats Wilander.

Fordi han elsker det

Han mener, at Roger Federer ikke laengere er på titeljagt.

»Federer virker ikke som en spiller, der er bange for, at han bliver overhalet, fordi en af de to andre når op på 21 titler. Han spiller bare tennis, fordi han elsker det. Fysisk har Nadal nok ikke fem år mere i sig, men igen, det handler om det mentale,« siger Mats Wilander.

Den australske bad boy Nick Kyrgios skal mandag forsøge at gøre det af med Rafael Nadal. Kyrgios overlevede selv et drama i tredje runde, hvor han misbrugte en matchbold i både tredje og fjerde saet, inden han vandt i match-tiebreak.

Det spanske baest

Federer virker ikke som en spiller, der er bange for, at han bliver overhalet, fordi en af de to andre når op på 21 titler. Han spiller bare tennis, fordi han elsker det. MATS WILANDER, SYVDOBBELT GRAND SLAM-VINDER

Nu skal han op imod den Rafael Nadal, der jagter sin 20. grand slam-titel.

Nick Kyrgios er optimist. Han kan godt lide at spille imod venstrehån­dede spillere, har han tidligere fortalt, men han ved, at det bliver svaert.

»Rafa er et baest. Jeg kender godt hans spillestil. Alle kender hans spillemøns­tre, men de kan bare ikke gøre noget ved det. Federer ved, hvad han gør. Men han udfører det bare på så højt et niveau,« siger Nick Kyrgios.

 ??  ?? Roger Federer er den aeldste af de tre store med sine 38 år – og har vundet flest grand slam-titler. Foto: William West/AFP
Roger Federer er den aeldste af de tre store med sine 38 år – og har vundet flest grand slam-titler. Foto: William West/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark