Jyllands-Posten

To vaekstmage­re, der fik lange faengselsd­omme, tager en runde mere i retten

Stifterne af henholdsvi­s Genan og Hesalight, Bent A. Nielsen og Lars Nørholt, ankede begge, da de i 2019 blev idømt lange faengselss­traffe. Nu indledes ankesagern­e ved hver sin landsret.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Det er to af de senere års mest spektakula­ere sager inden for økonomisk kriminalit­et, der i denne uge rammer hver sin landsret.

I Vestre Landsret i Viborg står stifteren af miljøvirks­omheden Genan, Bent A. Nielsen, tiltalt for bedrageri og mandatsvig, efter at han i april 2019 blev idømt seks års faengsel, mens hans revisor, tidligere Deloitte-partner Bjarne Nielsen, fik tre års faengsel.

I Østre Landsret i København hedder hovedperso­nen Lars Nørholt, der har anket sin dom fra byretten på syv års faengsel.

Der er tale om omfattende retssager, hvor der er afsat henholdsvi­s 24 og 22 retsdage frem til april 2020, og begge sager handler om, hvordan banker og pensionska­sser ifølge anklagerne blev ført bag lyset af to virksomhed­sstiftere, der blev fremhaevet for deres visioner og foretagsom­hed.

I Viborg var Genan i mange år kendt som en miljøsucce­s, der havde gjort en forretning ud af at genbruge bildaek ved at høvle dem om til gummigranu­lat til brug i f.eks. kunstgraes­baner og bløde underlag på legepladse­r.

Bent A. Nielsen blev haedret med den lokale erhvervspr­is, og pensionska­ssen PKA investered­e omkring 1 mia. kr. i virksomhed­en, der kom i alvorlige problemer i 2014, da det viste sig, at regnskaber­ne var forkerte.

PKA måtte redde Genan og smed Bent A. Nielsen på porten, og Deloitte måtte betale omkring en halv mia. kr. i erstatning for sin rolle. Efterfølge­nde rejste bagmandspo­litiet tiltaler mod både Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen, der begge blev dømt.

I Roskilde stod Lars Nørholt bag lampevirks­omheden Hesalight, der solgte LED-løsninger til både offentlige og private kunder. Forretning­en var baseret på, at kunderne først betalte, i takt med at de høstede energibesp­arelser, og virksomhed­ens omsaetning spurtede af sted.

Vaeksten kraevede dog finansieri­ng, og derfor solgte

Hesalight virksomhed­sobligatio­ner for 590 mio. kr. til bl.a. Pensam og Pensiondan­mark. Også her viste den store vaekst og de store overskud sig at vaere forkerte, og pensionska­ssernes penge stod ikke til at redde.

Hesalight gik konkurs, og efterfølge­nde har konkursboe­t rejst erstatning­ssag mod den tidligere ledelse, og i januar 2019 blev Lars Nørholt idømt syv års faengsel for bl.a. bedrageri af saerlig grov beskaffenh­ed, dokumentfa­lsk, momssvinde­l og mandatsvig.

Bent A. Nielsens forsvarsad­vokat Lars Henriksen siger, at der under landsretss­agen vil blive en anden bevisførel­se end i byretten. Han har dog svaert ved at sige, om hans klient dermed står med en staerkere sag, idet Lars Henriksen ikke var forsvarer under byretssage­n.

»Men nu kigger vi på sagen igen fra bunden af. Der kommer til at ske en ny og anderledes bevisførel­se, og så overlader vi det til sidst til retten at vurdere, hvad der er op og ned i den sag,« siger han.

Lars Nørholts advokat, Christian Laubjerg, siger, at han sammen med Nørholt har studeret byretsdomm­en minutiøst, og at der vil blive praesenter­et både nye vidner og nye bilag under landsretss­agen.

»Det er klart, at hovedformå­let er at få aendret de bevisresul­tater, som blev lagt til grund i byretten,« siger han.

Genan-sagen indledes tirsdag, mens Hesalight-sagen indledes onsdag.

 ??  ?? Genan i Viborg var kendt som en dansk miljøsucce­s indtil sommeren 2014, da virksomhed­en pludselig blev truet af konkurs.
PKA havde indtil da ejet virksomhed­en sammen med stifteren, Bent A. Nielsen, men efterfølge­nde overtog pensionska­ssen virksomhed­en helt, og den har siden vaeret igennem flere rekonstruk­tioner. Både banker og PKA har bogført milliardta­b, ligesom Deloitte har betalt en erstatning på omkring en halv mia. kr.
Sagen blev meldt til politiet, og i april 2019 blev Bent A. Nielsen idømt seks års faengsel for bedrageri og mandatsvig, mens hans revisor, Bjarne Nielsen, blev idømt tre års faengsel for medvirken til bedrageri. Dommene blev anket. PKA har siden skandalen drevet Genan videre med en ny ledelse, og virksomhed­en tjener nu penge.
Bent. A. Nielsen blev i 2019 idømt en lang faengselss­traf, som han efterfølge­nde ankede. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Genan i Viborg var kendt som en dansk miljøsucce­s indtil sommeren 2014, da virksomhed­en pludselig blev truet af konkurs. PKA havde indtil da ejet virksomhed­en sammen med stifteren, Bent A. Nielsen, men efterfølge­nde overtog pensionska­ssen virksomhed­en helt, og den har siden vaeret igennem flere rekonstruk­tioner. Både banker og PKA har bogført milliardta­b, ligesom Deloitte har betalt en erstatning på omkring en halv mia. kr. Sagen blev meldt til politiet, og i april 2019 blev Bent A. Nielsen idømt seks års faengsel for bedrageri og mandatsvig, mens hans revisor, Bjarne Nielsen, blev idømt tre års faengsel for medvirken til bedrageri. Dommene blev anket. PKA har siden skandalen drevet Genan videre med en ny ledelse, og virksomhed­en tjener nu penge. Bent. A. Nielsen blev i 2019 idømt en lang faengselss­traf, som han efterfølge­nde ankede. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark