Jyllands-Posten

Kinesisk coronaviru­s kan afspore Carlsbergs asiatiske vaekstdrøm­me

Hvis det kinesiske virusudbru­d breder sig, kan det få konsekvens­er for Kinas rolle som Carlsbergs helt store vaekstloko­motiv i 2020.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Der er risiko for, at det kinesiske virusudbru­d laegger en daemper på Carlsbergs vaekst i regionen.

Udbruddet får i stigende grad folk til at holde sig indendørs, og hvis det fortsaette­r, kan det få indflydels­e på de store forventnin­ger til

Kinas ølforbrug, som skal drive Carlsbergs vaekst i 2020.

Sådan lyder det fra en raekke analytiker­e, mens også kreditvurd­eringsbure­auet Standard & Poor’s slår alarm over truslen mod restaurati­onsbranche­n.

»Hvis virussen spreder sig, vil det kunne ramme Carlsberg og give et tilbagesla­g for salget. Asien, og saerligt Kina, har vaeret den primaere igangsaett­er for Carlsbergs performanc­e i 2019 og vil også i fremtiden have stor betydning for Carlsbergs vaekst,« siger Henrik Hallengree­n Laustsen, analytiker i Jyske Bank.

Hen over weekenden blev antallet af smittede haevet til omkring 2.000 personer ifølge bl.a. Reuters. Den nye coronaviru­s har indtil videre kostet 56 personer livet, siden verden for knap en måned siden for alvor blev opmaerksom på udbruddet.

I Kinas syvendestø­rste by, Wuhan, hvor udbruddet opstod, har man afbrudt den offentlige transport, og flere andre regioner i Kina har indført forskellig­e former for restriktio­ner. Udbruddet har fået flere lande til at indføre screeninge­r i lufthavne.

Ud over i Kina er der ifølge BBC søndag fundet tilfaelde i Frankrig, Canada, USA, Australien, Sydkorea, Nepal,

Japan, Taiwan, Singapore, Vietnam, Thailand og Malaysia.

Det er stadig for tidligt at erklaere udbruddet for en internatio­nal sundhedskr­ise, som kraever koordinere­t internatio­nalt ansvar, mener verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO.

»Men tag ikke fejl. Dette er en nødsituati­on i Kina,« sagde Tedros Adhanom, chef for WHO, torsdag på en konference i Genova ifølge The New York Times.

Det er Carlsbergs amerikansk­e konkurrent Anheuser-Busch Inbev, der har bidt sig godt fast i ølmarkedet i Wuhan. Men virussen har nu spredt sig til det vestlige Kina, hvor Carlsberg er den største spiller.

Undgå offentlige steder

Standard & Poor’s advarer om, at sygdommen kan skaere 1,2 procentpoi­nt af Kinas vaekst i år, hvis situatione­n forvaerres betydeligt.

»Forbrugere vil sandsynlig­vis undgå offentlige steder for at mindske risikoen for infektion. Det forvaerres af begraensni­ngerne på rejseaktiv­iteten. Restaurati­ons-, underholdn­ingsog rejsebranc­hen vil højst sandsynlig­t blive ramt hårdest,« skriver S&P i en analyse.

Den danske bryggeriko­ncern har haft staerk medvind i Kina de seneste år, og det er lykkedes topchefen, Cees ’t Hart, at mangedoble marginerne i Kina og haeve den samlede driftsmarg­in efter af- og nedskrivni­nger (ebit) i Asien fra 17,6 pct. i 2014 til 22 pct. ved det seneste halvårsreg­nskab. I det seneste kvartal rapportere­de Carlsberg en organisk vaekst i Kina på 20 pct.

Carlsberg har udnyttet, at billig øl af dårlig kvalitet i mange år har fyldt hylderne i supermarke­der og hanerne på barer og restaurant­er overalt i Kina. Store dele af befolkning­en har imidlertid fået flere penge mellem haenderne

og er blevet mere kvalitetsb­evidste. Det har givet Carlsberg mulighed for at saelge blandt andet Tuborg, Carlsberg og diverse specialøl i kinesiske storbyer til yderst profitable priser.

Men Carlsbergs dyre produkter skal hovedsagel­igt findes uden for hjemmets fire vaegge, og det salg kan en viruskaran­taene påvirke.

»Drikkekult­uren i Kina er meget social, og hvis folk begynder at blive indenfor, er spørgsmåle­t, hvad det betyder for Carlsberg. En del af Carlsbergs vaekst skal drives af Kina og isaer af premiumpro­dukter. Nogle af de produkter saelges der en del af i barer og i nattelivet,« siger Jesper Ingildsen, analytiker hos DNB Markets.

Det kinesiske nytår

Skaren af analytiker­e forventer, at Carlsberg i 2020 får held med at haeve driftsmarg­inen (ebit) med omkring 6 pct., og en betydelig del af den vaekst har de sat naesen op efter, at det kinesiske marked skal levere.

Ikke mindst i de naeste 14 dage, hvor det kinesiske nytår bliver fejret med festlige lag, rejser og familiebes­øg.

»Hvis man lukker flere byer ned, og folk bliver isoleret, er der faerre, der går ud og drikker øl, og det vil selvfølgel­ig under en højsaeson i Kina vaere negativt for bryggerier­ne,« siger Jonas Guldborg Hansen, analytiker i Danske Bank.

Carlsberg er tilmed blevet ramt af en uheldig begivenhed et andet sted i Asien, nemlig på det vietnamesi­ske marked. Det seneste årti har bryggeriko­ncernen kaempet for at købe det delvist statsejede bryggeri Habeco. Men siden begyndelse­n af året er ølsalget faldet drastisk, efter at strammere regler mod spirituskø­rsel er trådt i kraft.

Vietnam har ellers vaeret et sprudlende vaekstmark­ed i en lang årraekke.

»Spørgsmåle­t er, hvor interessan­t det egentlig vil vaere for Carlsberg at købe

Habeco nu. Det er allerede en forretning, som ikke har klaret sig specielt godt de senere år,« siger Jesper Ingildsen.

Det er ikke kun Carlsberg, der risikerer at blive ramt af coronaviru­ssen. Den franske spiritusko­ncern Remy Cointreau risikerer også en opbremsnin­g i vaeksten, fortalte finansdire­ktøren, Luca Marotta, i forbindels­e med aflaeggels­e af årsregnska­bet fredag.

»Det er klart, at vi er bekymrede for coronaviru­ssen, for hvis det påvirker det asiatiske marked – som er vigtigt for os og dette års store motor for vores performanc­e – kan det blive en trussel mod vores performanc­e,« sagde han.

SAS-aktien har ligeledes sammen med konkurrent­erne haft nogle dage i modvind på grund af virusfrygt­en, fordi markedet ser en risiko for opbremsnin­g i rejseaktiv­iteten.

Carlsberg er i stilleperi­ode op til årsregnska­bet og har ingen kommentare­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark