Jyllands-Posten

Sommerhuse­ne er rendt fra resten af markedet

Flere lempelser har vaeret guld for sommerhusm­arkedet.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Markedet for sommerhuse er stukket helt af fra resten af boligmarke­det.

I 2019 blev der solgt 10.228 sommerhuse, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Det er en fremgang på 50 pct., når man sammenlign­er med 2015.

5 pct. af sommerhuse­ne bliver ovenikøbet solgt til over udbudspris­en.

Udviklinge­n overrasker realkredit­institutte­rne.

»Som 2019 skred frem, var vi også nødt til at opjustere vores prisforven­tninger,« siger boligøkono­m i Nykredit Mira Lie Nielsen.

I 2019 blev der handlet 15 pct. flere sommerhuse end året før. Til sammenlign­ing steg salget af parcelog raekkehuse blot med 4,5 pct. Det hører dog med, at der saelges fem gange så mange parcelhuse som sommerhuse.

Sommerhusp­riserne steg med 3,7 pct., mens parcelhusp­riserne steg 2,8 pct.

Der er flere forklaring­er på sommerhuse­nes succes:

Realkredit­renterne er N historisk lave.

Lånegraens­en for at få et N realkredit­lån er haevet fra 60 til 75 pct.

Fremgangen i dansk N økonomi har sammen med de lave renter åbnet for et nyt publikum, nemlig børnefamil­ierne.

Udlejnings­rekorden er N allerede slået i 2019, selv om december ikke er med. Det er sjette år i traek, at rekorden bliver slået.

Muligheder­ne for at udleje N er blevet bedre. De første 41.800 kr. af lejeindtae­gterne er nu skattefrie. Ud over bundfradra­get på 41.800 er der et fradrag på 40 pct. Når bundfradra­get er trukket fra lejeindtae­gten, kan man traekke yderligere 40 pct. fra den resterende lejeindtae­gt (husleje plus lejernes betaling for strøm, olie, telefon m.m.).

Det er blevet lettere for N alle pensionist­er at få lov til at bruge sommerhuse­t til helårsboli­g. Før kraevede det ejerskab af sommerhuse­t i otte år. I dag skal man blot have ejet sommerhuse­t i et år for at kunne bruge det til helårsbebo­else.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark