Jyllands-Posten

»Jeg har jo intet at

Et historisk dårligt resultat førte for en uge siden til afskedigel­se af Aller Medias adm. direktør, Lars Sander Matjeka, som her fortaeller om sit møde med ejerfamili­en på sjette sal.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Hvis alt var gået efter planen, ville vi ikke sidde ved et sort bord omringet af smilende bamsebjørn­e og syngende dukker, der sikkert også kan se det groteske i hele situatione­n denne formiddag.

Nej, så ville Lars Sander Matjeka højst sandsynlig­t have taget imod mig i sit aflange kontor på femte sal af Aller Huset med panoramaud­sigt over Islands Brygge i København. Der ville vaere kaffe på kanden, ugeblade på vaeggen, strategier på blokken og medarbejde­re alle vegne. Måske ville han endda have haft butterfly på i stedet for at nøjes med en tilknappet skjorte.

Men alt er ikke gået efter planen, så langtfra, for Lars Sander Matjeka blev for en uge siden afskediget som topchef for Aller Media i forbindels­e med offentligg­ørelsen af et historisk dårligt resultat med et minus på 58 mio. kr.

Derfor giver det ikke laengere mening for ham at fremlaegge sit bud på en vej ud af krisen for mediekonce­rnen, der står bag stribevis af underholdn­ingsblade – ikke mindst Se og Hør, Billed-Bladet og Familie Journal. Tvaertimod er det temmelig begraenset, hvad den fyrede direktør kan eller vil sige om sin nu forhenvaer­ende arbejdspla­ds, fordi det er vigtigt for ham at optraede loyalt og forlade forretning­en på en ordentlig måde.

Mødet med Aller-familien

Alligevel sidder vi altså her over for hinanden i et lille lokale i Gothersgad­e med legetøj på alle hylder. Det er onsdag og kun to dage siden, at Lars Sander Matjeka mødtes med Aller-familien på sjette sal i hovedsaede­t på Havneholme­n, deroppe, hvor det kraever et saerligt adgangskor­t at få elevatoren til at stoppe.

Adgangskor­tet har Lars Sander Matjeka ikke afleveret endnu. Han har heller ikke tømt sit kontor eller nået at vaenne sig til at sige ”Aller” i stedet for ”vi”. For han befinder sig på så kort afstand af afskedigel­sen, at de fleste andre topchefer ville foretraekk­e radiotavsh­ed og mørklaegni­ngsgardine­r.

Sådan anskuer han imidlertid ikke tingene.

»Det er vigtigt at fortaelle om både opturene og nedturene. Derfor vaelger jeg at gøre det. Jeg har jo intet at vaere flov over eller skamme mig over. Tvaertimod forlader jeg Aller med stolthed. Så hvorfor skulle jeg ikke stille op,« spørger den 47-årige mand med runde briller og tilbagestr­øget hår.

Mødet med overdirekt­ør Bettina Aller og resten af koncernens ejere foregik i fuldstaend­ig ro og orden. Familien fortalte som det første punkt, at den så sig nødsaget til at afskedige den adm. direktør, fordi Lars Sander Matjeka efter knap tre år på posten ikke havde leveret de forventede økonomiske resultater.

Det var aergerligt, lød hans replik, for i forlaengel­se af efterårets organisati­onsaendrin­g og nedlaeggel­se af mere end 50 stillinger havde han håbet på at få lov til at videreføre sin digitale omstilling af forretning­en.

»Jeg hader at kalde det for udramatisk. Men det var det. Det var et helt almindelig­t møde med en god tone,« fortaeller Lars Sander Matjeka, som fik lov til selv at orientere først direktione­n og dernaest ledergrupp­en.

Da det var veloverstå­et, trak han sig alene tilbage på sit kontor, satte sig i stolen og kiggede ud over vandet. Han følte sig overrasken­de rolig og fattet. Hvad så nu, taenkte han.

Barske danske markedsfor­hold

Underskudd­ets størrelse var voldsomt for en forretning med en omsaetning på lidt over 900 mio. kr. Ikke mindst i lyset af at Aller Media AB og Aller Media AS – den svenske og norske del af mediekonce­rnen – både leverede sorte tal på bundlinjen og fremgang i 2018/19, hvilket alt sammen betød, at hele koncernen kunne lukke regnskabsb­øgerne på tilfredsst­illende vis.

Der var dog flere forklaring­er på det danske svigt, forsøgte Lars Sander Matjeka at berolige sig selv og sine naestkomma­nderende med den formiddag i Aller Huset. De mest oplagte var, at investerin­gen i en stribe nye tiltag endnu ikke havde givet jackpot, at den nødvendige tilpasning af organisati­onen kostede en masse penge i fratraedel­sesgodtgør­elser, og at Danmark ganske enkelt var oppe imod hårdere markedskra­efter end Sverige og Norge.

Mens løssalget af ugeblade tegner sig for størstedel­en af den danske omsaetning, har de svenske kolleger historisk set vaeret begunstige­t af et højere abonnement­ssalg og dermed en mere trofast laeserskar­e. Dette marked falder langtfra så meget som løssalget, viser alle analyser.

100.000 nye abonnenter

Da Lars Sander Matjeka blev forfremmet til topchef i 2017 efter at have bevist sit vaerd som udviklings­chef i Aller og siden anfører for dattersels­kaberne DG Media og OTW gennem fire år, valgte han derfor som det første at koncentrer­e sig om at styrke abonnement­sforretnin­gen. Både for at sikre huset en mere stabil indtaegt hen over alle årets 52 uger og for at opnå et større kendskab til kunderne og bygge nye indtjening­skilder oven på den database.

Eksempelvi­s begyndte Aller at laegge kataloger fra Magasin, Biografklu­b Danmark og Kraeftens Bekaempels­e bag folien på ugebladene og bringe reklamesag­erne med ud til butikker og abonnenter som faellesdis­tribu

Uddannet på CBS med en HD i udenrigsha­ndel og master i marketing og kommunikat­ion fra IAA.

1992-95: Shippingel­ev og -assistent hos Maersk 1995-98: Operations manager hos Tex Wear 1998-99: Chefkonsul­ent hos EDB Gruppen 1999-2001: Marketingc­hef hos Cognos 2002-04: Kontaktche­f i Gorm Larsen & Partners 2004-11: Teamchef og marketingd­irektør hos SAS Institute

2011-13: Direktør hos Confex

2013-15: Forretning­sudvikler og udviklings­chef hos Aller Media

2015-17: Adm. direktør for DG Media og Datagraf Communicat­ions

2017-20: Adm. direktør for Aller Media A/S

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark