Jyllands-Posten

Jeg ikke stille op?«

-

tør, ligesom Yousees og Coops brugertilb­ud blev udvidet med en vifte af mediekonce­rnens udgivelser.

»Så det var første skridt for mig. Og det lykkedes. Vi har i løbet af et par år fået 100.000 nye abonnenter. Alene i 2018/19 voksede omsaetning­en med 23 pct. på printabonn­ementer. Det synes jeg er ret vildt i et strukturel­t udfordret marked,« siger Lars Sander Matjeka med en sort notesbog foran sig i legetøjslo­kalet.

Hans refleksion­er og skriblerie­r fortaeller ham, at det var rigtigt at fokusere på abonnement­sforretnin­gen først, men hvis han kunne lave det om, ville han have brugt flere kraefter på at digitalise­re Aller, fordi et brand som Se og Hør ret beset burde kunne konkurrere med Ekstra Bladets ottecylind­rede laesermoto­r på nettet.

At Se og Hør først for alvor omfavnede den digitale tid for 12 måneder siden og nu navigerer efter den daglige rytme på SH.dk frem for at dedikere sig til torsdagene, synes udefra set også at vaere koncernens helt store efterslaeb. Men Lars Sander Matjeka ønsker ikke at dykke mere ned i forretning­ens udfordring­er på det felt.

»Det har jeg ingen kommentare­r til. Jeg ville bare ønske, at jeg allerede fra dag ét havde sparket den digitale udvikling i gang,« konstatere­r den aftrådte topchef.

Kamikazepi­loten styrtede

Hans sidste markante aftryk på koncernen blev derfor den organisati­onsaendrin­g, der i efteråret 2019 førte til afskedigel­sen af 50 medarbejde­re svarende til naesten 10 pct. samt nedlaeggel­sen af 15 stillinger. I stedet for at vaere opdelt på 17 titler vil de forskellig­e redaktione­r fremover levere indhold på tvaers af ugebladene inden for temaer som mad, bolig og kvinder. Målet er at optimere såvel arbejdet som overblikke­t ved at smelte flere cheffunkti­oner sammen.

Af samme grund havde Lars Sander Matjeka håbet på at få mere tid i spidsen for Aller Media, fordi han på trods af tre regnskaber med et samlet minus på 83 mio. kr. vitterligt mener, at forretning­en langsomt er ved at flytte sig fremad.

»En af mine venner ringede til mig i mandags og sagde noget i retning af: Nå, så styrtede kamikazepi­loten til jorden. Jeg har aldrig selv taenkt sådan, men det er et meget godt billede på udfordring­en. Der er i hvert fald noget humor i det. For jeg vidste jo godt, at det var en vanskelig og kraevende opgave,« siger han og fortaeller, at han kommer til at savne de dygtige, sjove og skaeve hoveder i koncernen.

Alligevel har han ikke i sinde at vise sig på Havneholme­n en sidste gang.

»Der er truffet en beslutning og fundet en afløser. Så jeg skal hverken fylde, larme eller støje mere i Aller Huset. Derfor får jeg andre til at pakke mine kontorting sammen. Jeg vil ikke saette mine tidligere medarbejde­re i en prekaer situation ved, at jeg lige pludselig står der med en flyttekass­e mellem haenderne. For hvad skal de sige til det? Hvordan skal de reagere? Nu skal Charlotte Riparbelli have masser af plads som konstituer­et direktør. Det har jeg stor respekt for,« lyder det.

Sushi og bobler med familien

Da Lars Sander Matjeka mandag eftermidda­g vendte hjem til Dragør, gik han en lang tur ved vandet, inden han om aftenen spiste sushi og drak bobler sammen med sin hustru og døtre på 13 og 10 år. Naeste dag forholdt han sig til de mange beskeder i indbakken, aflyste møder, takkede ja til kaffeaftal­er og bad en ven om lov til at låne et interviewl­okale her hos legetøjsim­portøren Proxy.

»Det er lidt spøjst,« smiler han og ser sig omkring i showroomet, hvor nuttede pipfugle, hundehvalp­e og alskens andre tøjdyr har forsamlet sig under sloganet ”kun det bedste er godt nok”.

Spørgsmåle­t er så, om den afskediged­e topchef var god nok til at gøre det, der til syvende og sidst var hans hovedopgav­e. At opdyrke nye forretning­sområder. Det findes der ikke et simpelt svar på i den sorte notesbog på det sorte bord.

»Der er formentlig delte meninger om, hvorvidt jeg har haft nok fornemmels­e for nye markedsomr­åder. Men du skal jo huske på, at Aller flyttede rejseforre­tningen Leisure op i holdingsel­skabet, da jeg tiltrådte. Mit opdrag var at have fokus på medieforre­tningen frem for alt muligt andet. Det var mit afsaet. Det skulle jeg arbejde videre med,« siger Lars Sander Matjeka.

En naervaeren­de leder

For at styrke husets digitale profil overtog Aller Media i september hovedparte­n af podcastmed­iet Heartbeats. Også den investerin­g ville han gerne have set resultatet af, men om ikke andet har det bekraeftet ham i, hvad han trives bedst med og søger fremover af udfordring­er.

»Når jeg kigger på alle de tilbagemel­dinger, jeg har fået de seneste dage, er det helt klart en af mine styrker at vaere en naervaeren­de leder. Jeg har brugt mange kraefter på at vaere synlig, til stede og på at stå vagt om forretning­en. Jeg kunne sikkert have gået endnu hårdere til omkostning­sdelen. Men jeg har en grundlaegg­ende tro på, at enhver virksomhed skal udvikle sig ud af problemern­e.«

Aller Holding har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

 ??  ?? Lars Sander Matjeka blev sidste mandag fyret som adm. direktør i Aller Media. Foto: Gregers Tycho
Lars Sander Matjeka blev sidste mandag fyret som adm. direktør i Aller Media. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark