Jyllands-Posten

De globale investerin­gsbeviser

Over 10 år kan de fleste globale fonde ikke slå markedet. Men der er undtagelse­r, og flere er billige passive fonde.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det er svaert at finde en aktiefond, som ikke har tjent penge i 2019. Udfordring­en er at finde en fond, der kan levere et højt afkast over mange år. Og er pengene investeret i en aktivt forvaltet fond, skal dens portefølje­managere helst vaere så gode til at udvaelge aktier, at de kan slå det marked, de investerer i. Her er det straks svaerere for de globale fonde at vaere med, viser en gennemgang af de danske investerin­gsforening­ers afkast de seneste 10 år.

»Det billede er desvaerre normalt for aktive europaeisk­e fonde, der investerer i globale aktier, og det ser vaerre ud, hvis man tager de fonde med, som er lukket ned undervejs. Så bliver tallene deprimeren­de dårlige,« siger senioranal­ytiker Thomas Furuseth fra Morningsta­r.

Vindere

Danske investerin­gsforening­er har 39 globale fonde, der har levet mere end 10 år og er frit tilgaengel­ige. Ni af dem har formået at slå verdensind­ekset målt ved MSCI All Countries inkl. udbytte set over 10 år.

Her er ikke taget hensyn til fonde, der er lukket ned i perioden. Kapitalfor­eningerne, som har friere investerin­gsregler, indgår heller ikke.

Seks af fondene er aktivt forvaltede. Her betaler investorer­ne omkostning­er fra ca. 1 pct. og opefter for, at portefølje­managere hele tiden finder de bedst mulige aktier inden for investerin­gstemaet.

Tre af fondene er passive fonde, der blot skal spejle afkastet i et aktieindek­s. Derfor forventes de at klare sig lidt dårligere end selve indekset.

Helt i top er den aktive fond Maj Invest Value Aktier med afkast over 245,43 pct. mod 198,01 for MSCI All Countries World inkl. udbytte.

Også to aktivt forvaltede baeredygti­ge og etiske fonde er blandt de bedste – Nordea Invest Global Stars og Nykredit Invest Globale aktier SRI.

De tre indeksafde­linger i toppen er Nykredit Invest Globale Aktier Basis, Danske Invest Global Indeks og Sparinvest Index Globale Aktier Minimal Risiko.

Tabere

Helt i bund kan Skagen Vekst A og Nordea Invest Globale

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark