Jyllands-Posten

Kan ikke slå markedet

-

Udbytte Aktier slet ikke følge med markedet.

Kun en enkelt indeksafde­ling ligger i den dårligste halvdel, nemlig Danske Invest Global Indeks Akk.

Ifølge Thomas Furuseth bliver det svaerere og svaerere for isaer de – dyrere – aktive fonde at slå indekset over flere år, fordi et indeks over afkast på et marked ikke indeholder omkostning­er – f.eks. handelsomk­ostninger.

»Det er en taerskel for den aktive fond over tid. De passive fonde klarer stort set at efterligne indeksene, men de må også bruge forskellig­e teknikker for at indhente nogle af de løbende omkostning­er,« siger Thomas Furuseth.

Morningsta­r undersøgte i sommer, hvordan de europaeisk­e aktivt forvaltede investerin­gsfonde klarede sig i forhold til de passive fonde over 10 år. Det viste sig, at kun 9 pct. af fondene, der investerer i globale aktier, efter 10 år var i live og havde slået markedet. Ifølge Morningsta­r klarer de aktive fonde sig dårligst i kategorien globale aktier. Langt flere af de aktive fonde opnår et merafkast på deres naermarked – eksempelvi­s danske aktier.

Superstjer­ner

Ser man

bort fra forskellig­e investerin­gsområder og blot går efter de afdelinger, der har tjent allerflest penge til deres investorer de seneste 10 år, dominerer de passive fonde.

Det skyldes ikke mindst de to succesafde­linger Danske Invest Bioteknolo­gi Indeks og Danske Invest Teknologi Indeks.

De to har opnået afkast på henholdsvi­s 511,29 og 476,66 pct. på 10 år og har begge slået deres indeks.

Herefter følger den aktive fond Nordea Invest Danske Fokusaktie­r og endnu en passiv, nemlig Sparinvest Index USA Growth.

Morningsta­r pointerer, at ikke alle passive indeksfond­e klarer sig godt.

»Praecis som med de aktive fonde skal man også se sig godt for, når man køber en indeksfond, men de er enklere at forholde sig til end en aktiv fond,« siger Thomas Furuseth.

Han siger, at investorer bør tjekke følgende, før de vaelger en passiv fond:

Så lave årlige omkostning­er N som muligt.

Indekset, der følges, skal N vaere relevant for den eksponerin­g, man ønsker.

Kan fonden følge med indekset? N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark