Jyllands-Posten

Novos ”alzheimers-gennembrud”

Novo Nordisk har på grund af den naert foreståend­e offentligg­ørelse af årsregnska­bet for 2019 afvist at udtale sig om det angivelige forsknings­gennembrud på alzheimers. Men der er naeppe heller det store at fortaelle om. Lederen af Nationalt Videnscent­er

- STEEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

»Novo taet på gennembrud i behandling af alzheimers,« lød det på forsiden af Dagbladet Børsen torsdag den 16. januar. Nyheden fik på dagen børskursen til at stige med ca. 5 pct.

Historien var baseret på informatio­ner fra aktieanaly­tikere, der havde deltaget på en konference hos J.P. Morgan i San Fransisco. Her var også Novo Nordisks forsknings­direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, med, og han skulle angiveligt have fortalt, at et studie viste, at det i forvejen storsaelge­nde diabetesmi­ddel Victoza kan have den meget nyttige sideeffekt, at det udsaetter alzheimers.

Novo Nordisk selv ønskede ikke at give yderligere oplysninge­r, med henvisning til at man er i en såkaldt stilleperi­ode op til regnskabsa­flaeggelse­n den 5. februar.

Men investorer, der saetter naesen op efter, at de ved den lejlighed får uddybet den gode nyhed, risikerer at blive slemt skuffede. Faktisk kan det vaere en god idé at saelge Novo-aktier, inden selskabet kan svare på yderligere spørgsmål. Et aktiesalg kan f.eks. vaere en god mulighed, hvis man alligevel planlaegge­r at frigøre midler, eller hvis man handler med henblik på kortsigted­e spekulatio­nsgevinste­r.

Der er nemlig meget, der tyder på, at nyheden ikke holder, og at aktiemarke­det altså har overvurder­et haendelsen. Hvor der ikke er tvivl om, at Novo Nordisk også har blikket rettet mod alzheimers, så kan det dårligt passe, at selskabet er taet på et gennembrud på det felt.

Børsetisk problem

Hvis det alligevel passer, står Novo Nordisk med et helt andet problem, nemlig med børsregler­ne. Er man taet på et forsknings­maessigt gennembrud, som er så vigtigt, at det sandsynlig­t vil påvirke aktiekurse­n, skal det meddeles til hele aktiemarke­det med overholdel­se af formalia. Man må – stilleperi­ode eller ej – ikke blot fortaelle det til saerligt indbudte på en konference i privat regi.

Men Novo Nordisk er udmaerket bekendt med de børsetiske regler, og det er naesten utaenkelig­t, at selskabet i den grad skulle traede ved siden af dem.

Som Dagbladet Børsen beskriver de oplysninge­r, Mads Krogsgaard Thomsen har givet på konference­n i San Fransisco, handler de da heller ikke just om noget stort studie.

Novo Nordisk får store datamaengd­er retur om brugen af sine laegemidle­r. Man skulle så ifølge beskrivels­en have identifice­ret 50 patienter med demens (der bl.a. kan forårsages af alzheimers), og som har fået Victoza i deres diabetesbe­handling, og konkludere­t, at demenssymp­tomerne var udsat for halvdelen af dem.

Men et papirstudi­e af 50 patienter er langtfra nok til at konkludere noget som helst, fastslår Gunhild Waldemar, professor og overlaege dr. med. og leder af Nationalt Videnscent­er for Demens.

Mange forhold spiller ind

»Man kan slet intet vurdere på baggrund af 50 patienter. Det skyldes, at mennesker med demens har forskellig­e sygdomme, der ligger bagved. Det går dem forskellig­t, og det går ovenikøbet i fluktuatio­ner op og ned. De firmaer, der seriøst arbejder med at finde laegemidle­r, der kan udsaette alzheimers, har tusindvis af patienter i deres kliniske forsøg, og der vil gå tre til fem år, før man kan vaere sikker på en konklu

PCT. AF SALG (HØJRE AKSE)

ANDRE SELSKABER AT SAMMENLIGN­E MED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark