Jyllands-Posten

Ligner en and

-

sion,« siger Gunhild Waldemar.

»Jeg kan ikke sige, hvilke andre indicier Novo Nordisk måtte have. Det er ikke ude i det offentlige rum. Vi har set, at Victoza i forsøg med mus har reduceret tegn på noget, som minder om alzheimers hos mennesker. Men det har vi set ved så mange andre laegemidle­r, hvor det så alligevel ikke har virket på mennesker. Og selv om det skulle hjaelpe patienter med demens og diabetes, er det heller ikke givet, at det vil hjaelpe demenspati­enter uden diabetes. Så der er mange forbehold at tage,« uddyber hun.

Med alt det sagt er det alligevel vaerd at følge med i, hvad Novo Nordisk melder ud om alzheimers. Selv om det ikke er lige nu, selskabet er parat med et forsknings­maessigt gennembrud, vil det vaere en meget stor historie, hvis selskabet senere skulle nå dertil.

Få demensfrem­skridt

Demens er en helt igennem tragisk sygdom, der medfører frygtelige lidelser for de ramte. Og det laegemidde­l, som svarer til insulin inden for diabetes eller penicillin inden for bakteriell­e sygdomme, er aldrig opfundet. Der er meget langt mellem de forsknings­maessige fremskridt, der ender i nye og bedre laegemidle­r mod demens.

Da de kliniske test samtidig er ekstremt dyre, er det heller ikke det felt, medicinali­ndustrien ofrer den største opmaerksom­hed eller de største investerin­ger på. Så går man hellere efter nogle mere opnåelige fremskridt med laegemidle­r til mindre alvorlige sygdomme.

Til gengaeld venter der stor haeder – og indtjening – til det første selskab, som måtte introducer­e et middel, der udgør et reelt fremskridt. Dét var også den eftertanke, Gunhild Waldemar gjorde sig, da hun i medierne fulgte begejstrin­gen over Novo Nordisks forsknings­resultater.

»Det var en stor reaktion, der kom. Men det viser, hvor vigtigt området er, og hvor stor vaerdi det tillaegges, hvis nogen finder noget, som faktisk virker,« siger Gunhild Waldemar.

De firmaer, der seriøst arbejder med at finde laegemidle­r, der kan udsaette alzheimers, har tusindvis af patienter i deres kliniske forsøg, og der vil gå tre til fem år, før man kan vaere sikker på en konklusion. GUNHILD WALDEMAR, LEDER, NATIONALT VIDENSCENT­ER FOR DEMENS

det tvinger den globale middelklas­se til at forbruge mindre end ønsket, men jeg ser det som en vanskelig løsning og endnu svaerere at indføre nationale begraensni­nger. En global økonomisk krise i 2020’erne vil naturligvi­s forsinke udvidelsen af den globale middelklas­se, men det bliver dog bare en forsinkels­e og intet andet.

Derfor forventer jeg fortsat, at middelklas­seeksplosi­onen fortsaette­r som en meget staerk megatrend også de kommende år.

Alle prognoser er meget enige om, hvor vaeksten vil finde sted, og det er i Asien med ca. 90 pct. af den samlede vaekst. Det betyder, at middelindk­omstklasse­n i Asien gennem det naeste årti vil vokse med naesten 1,2 mia. mennesker.

Som enhver anden husstand med voksende købekraft vil dette resultere i en vedvarende efterspørg­sel efter billige mikrobølge­ovne, køleskabe, biler osv. Alt vil blive fremstille­t, handlet og transporte­ret i Asien – det er den staerkeste globale megatrend, som jeg kan pege på, og jeg ser ingen grund til at aendre denne opfattelse indtil videre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark