Jyllands-Posten

Den globale middelklas­se slår stadig alt

Den Internatio­nale Valutafond er bekymret for den globale økonomiske vaekst, men ser dog muligheden for en vis stabiliser­ing – dog er det et godt bud at finde vaekst der, hvor middelklas­sen vokser.

- PETER LUNDGREEN direktør, Lundgreens Capital finans@finans.dk

Den vigtigste makroøkono­miske megatrend, som jeg gennem flere år har arbejdet med, kalder jeg ”mellemklas­sen slår hightech”.

Meningen bag dette udtryk er, at højteknolo­giske virksomhed­er er imponerend­e, enorme, disruptive osv. Men målt i global kontekst slår hightech stadig ikke den makroøkono­miske betydning af vaeksten i den globale middelklas­se.

Vaeksten i den globale middelklas­se har løftet hundreder af millioner mennesker ud af fattigdom, og det samme vil ske for hundreder af millioner mennesker i de kommende år.

På mange måder er dette i sig selv en fantastisk historie. Men når denne vedvarende økonomiske bølge, hvor forbrugere bevaeger sig fra at købe grundlaegg­ende produkter til også at købe forbrugsva­rer i den billige ende af skalaen, beskrives for investorer, så har jeg ofte oplevet, at teknologiv­irksomhede­rne lyder mere fancy, og at investorer­ne skynder sig i den retning.

Men mit primaere scenarie forbliver, at den eksplosive vaekst i den globale middelklas­se vil fortsaette. Jeg forventer, at eksplosion­en vil vedblive med at vaere så enorm, at den fortsaette­r gennem hele dette tiår – ”de brølende tyvere” – og derfor er det også en af de vigtigste megatrends for den globale økonomi, investorer og virksomhed­er.

Når det kommer til rådgivning om strategisk­e muligheder og udviklinge­r, er denne megatrend en af de udviklinge­r, som jeg giver paen vaegt. Af samme grund er det en udvikling, som jeg løbende genovervej­er, ser, om den forbliver på sporet, om der er voksende trusler osv.

En af de løbende pejlinger er det forventede antal mennesker, der globalt vil tilhøre middelklas­sen i 2030, og dette antal har haft en tendens til at vokse hvert halve år. Nu er forventnin­gen, at 5,3 mia. mennesker (grafik 1), eller måske endnu mere, hører til middelklas­sen i 2030. Udtrykket middelklas­se vurderes efter den indenlands­ke købekraft, hvilket f.eks. betyder, at en mellemindk­omst for eksempel ikke er den samme i Kina som i Indien målt i absolut indtaegt.

Dette har ikke aendret sig, men hastighede­n med, hvordan middelklas­sen udvides, overrasker stadig. Et gennemsnit af prognoser fra 2013 pegede på, at 5 mia. mennesker ville tilhøre middelklas­sen i 2030.

Men prognosern­e fra lige før den globale finanskris­e overrasked­e ved slet ikke at forvente denne eksplosive udvikling.

For at beskrive udviklings­omfanget er det temmelig interessan­t at medtage en prognose fra perioden før finanskris­en, hvor en så respektabe­l institutio­n som Verdensban­ken studerede udsigterne for 2030 tilbage i 2007.

Dengang var det en prognose, der skulle se 25 år frem, idet data har vaeret et eller to år gamle, og en sådan prognose er vanskelig at gennemføre. Men prognosen forudså en global middelklas­se, der voksede til 1,2 mia. mennesker, hvilket betyder, at i 2030 ville mellem 16 og 20 pct. af den globale befolkning tilhøre den globale middelklas­se – i 2018 opnåede 50 pct. af befolkning­en på Jorden at vaere i den globale middelklas­se. I 2018 var det 3,8 mia. mennesker, og i år er det omkring 4 mia., men baseret på et gennemsnit af de seneste rapporter kommer der yderligere 1,3 mia. mennesker til i denne indkomstka­tegori gennem de naeste 10 år – det er derfor, jeg beskriver det som en vedvarende eksplosion.

Jeg naevner ikke prognosen fra 2007 for at fremhaeve en fejlvurder­ing. Tvaertimod er det for at beskrive styrken, der er bag den kraft, hvormed alle mennesker i alle emerging markets-lande verden rundt kaemper for at nå op i middelklas­sen til et bedre liv.

Netop styrken bag den kraft kan vaere svaer at forestille sig, men når den kombineres med en teknologis­k og digital udvikling, som vores fantasi ikke raekker til at forstå omfanget af, så bliver vaeksten eksplosiv.

Blot som et digitalt eksempel har jeg i grafik to vist, hvor de øjeblikkel­ige top-100 techvirkso­mheder er placeret. Det kan man måle på ufatteligt mange måder, men det viste vurderer jeg til at vaere rimeligt repraesent­ativt, og essensen er, at i 2007 var der kun få top-100 techvirkso­mheder i emerging markets-lande. Men blot den digitale eksponenti­elle udvikling aendrer en prognose fra 2007 signifikan­t, og der er mange andre årsager til, hvorfor den globale middelklas­se vokser så voldsomt.

Man kan spørge, om den vaekst i middelklas­sen overhovede­t kan fortsaette? I disse tider har mange sandsynlig­vis klimaet, CO2-forurening­en og den globale opvarmning i tankerne. Dette er meget forståelig­t, og selv i 2007 pegede Verdensban­ken på udfordring­en for klimaet med en forventet global population på 1,2 mia. mennesker i middelklas­sen i 2030.

Skatter udskrevet af FN kan måske gøre forbruget så dyrt for alle på kloden, at

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? Asien er suveraent den region, hvor flest mennesker er løftet op i middelklas­sen de seneste årtier, og den tendens ventes at fortsaette. Foto: Andy Wong/AP
Asien er suveraent den region, hvor flest mennesker er løftet op i middelklas­sen de seneste årtier, og den tendens ventes at fortsaette. Foto: Andy Wong/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark