Jyllands-Posten

Her er investerin­gerne med de bedste afkast

Undgå at betale høje omkostning­er for tilfaeldig­e afkast, og ignorer reklamerne med faengende historiske afkast. Afkastene repraesent­erer historien og ikke fremtiden.

- RUNE WAGENITZ SØRENSEN adm. direktør, Miranova Fondsmaegl­erselskab

2019 var et forrygende år på aktiemarke­derne kloden rundt – det vigtige S&P 500indeks for amerikansk­e aktier steg f.eks. 34 pct. sidste år. Det er den største stigning, vi har set i mange år. Det var der i øvrigt ikke mange, der gaettede på for et år siden, da brexit-føljetonen og den amerikansk-kinesiske handelskri­g bekymrede os, men det er ikke det, som er min pointe.

Nej, min pointe er, at efter så godt et år kan vi vente os mange annoncer fra investerin­gsforening­er, som vil fortaelle os, hvor godt den ene eller den anden fond har klaret sig i 2019. ”Hos X fond gav amerikansk­e aktier Y pct. i afkast,” vil man typisk skrive.

Ofte vil foreninger­ne kun give dig det absolutte tal for, hvor meget deres aktier er steget. Hvis det er tilfaeldet, kan du roligt regne med, at resultatet er dårligere end markedet; hvis en fond havde vaeret i stand til at slå sit referencei­ndeks, skal vi nok høre om det.

Men selv hvis fonden har slået markedet, er der grund til at vaere forsigtig.

Jeg tør godt sige, at det mest er de fonde, der har klaret sig godt, som man reklamerer for. Investerin­gsforening­erne ved, at du er modtagelig for at se høje afkast. Det er gode historier, der saelger billetter, så traditione­n er, at så skal der reklameres for de fonde, der HAR klaret sig godt.

Fonde, som har klaret sig dårligt, er man lidt mere stille med, og til sidst bliver de lukket ned – helst med mindst mulig offentlig omtale. En optaelling på Finans Danmarks hjemmeside viser, at der er lukket over 300 fonde siden midten af 1990’erne. Og tro mig: Man lukker ikke en fond, der klarer sig godt. Mottoet i branchen lader til at vaere:

Saelg vinderne for fuld smaek … Og gem taberne grundigt vaek!

Men der er endnu en grund til at passe på annoncerne. Den er, at der desvaerre ikke er sammenhaen­g mellem fortid og fremtid. Bare fordi 2019 var et godt år, kan man ikke regne med, at 2020 bliver det. Mange investorer vaelger fonde, der har klaret sig godt. Det er naerliggen­de at tro, at det fortsaette­r. Reklamerne bidrager til den adfaerd.

Men gode praestatio­ner er oftest tilfaeldig­e, ligesom de dårlige praestatio­ner også er tilfaeldig­e. Så hvorfor betale høje omkostning­er for høje men tilfaeldig­e og historiske afkast, som reklamerne viser? Hvorfor reklameres der ikke for fonde med dårlige afkast, hvis der er lige så stor sandsynlig­hed for, at de giver dig et godt afkast fremover?

Jeg antager, at du er interesser­et i, hvad du får, og ikke hvad du kunne have fået, hvis du havde båret dig anderledes ad. Svarene er simple: Undgå at betale høje omkostning­er for tilfaeldig­e afkast og ignorer reklamerne med de faengende historiske afkast. Afkastene repraesent­erer historien og ikke fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark