Jyllands-Posten

Pendlere melder om anarki og farlige situatione­r med letbanen ved Dokk1

Siden der i august blev satte afspaerrin­g op i Mindet-krydset ved Dokk1, har Aarhus Kommune modtaget 26 protester fra daglige pendlere.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Flaskehals­e langs Strandveje­n, ventetid på op mod et kvarter for at komme ud af pkaelderen under Dokk1 og farlige situatione­r med bilister, der bliver fanget på letbanespo­ret.

En flok bilister, der dagligt pendler til og fra området omkring Mindet-krydset ved Dokk1, har siden august udtrykt deres frustratio­ner til Aarhus Kommune. Omdrejning­spunktet en raekke stolper i jorden, som blev installere­t i august og skyder op i myldretide­n for at spaerre vejen mellem Europaplad­s og Sydhavnsga­de.

Janni Grøn arbejder i Aarhus Kommunes borgerbetj­ening på Dokk1 og parkerer sin bil under multimedie­huset. Ifølge hende får et stort trafikpres mange bilister til ignorere drejespor og køre over for gult eller rødt for at komme hurtigere frem.

»Bilister orienterer sig ikke, som de skal, når de svinger til højre fra Dokk1 ud til Europaplad­s, og de risikerer at holde på letbaneski­nnerne. Ved lyskrydset på Europaplad­s skal mange bilister til venstre, men der kommer kun to bilister over ad gangen, hvilket medfører, at nogle ”tager chancen” og kører over for rødt,« siger Janni Grøn og tilføjer, at mange kollegaer har samme oplevelser.

Flemming Gad, bankrådgiv­er i området, er blandt flere andre, der også melder om farlige situatione­r med letbanen:

»Det helt store kaos er om eftermidda­gen kl. 15-17, hvor det kan tage op til 10-15 min. at komme fra Dokk1 til Spanien. Biler bliver ofte fanget omkring letbanens skinner, og det er bestemt ikke ufarligt.«

Fra 5 til 30 minutter

Aarhus Kommune har siden august modtaget 26 protester mod afspaerrin­gen. JP Aarhus har henvendt sig til afsenderne for at høre, om de beskrevne problemer fortsat er aktuelle. Enkelte har valgt at finde alternativ­e p-løsninger for at undgå trafikken langs kystvejen og omkring Dokk1, men fra hovedparte­n lyder et enstemmigt ja.

Henrik Vincent Nielsen fra Malling afleverer dagligt børn i daginstitu­tion på Kystvejen og parkerer efterfølge­nde i pkaelderen under Dokk1.

»Efter at Mindet er blevet afspaerret, oplever vi dagligt massiv kø naermest hele vejen fra Tangkrogen til Dokk1. Efter at have afleveret vores børn kunne turen tidligere klares på ca. fem minutter. Nu kan den tage op til en halv time,« skriver han.

Forud for afspaerrin­gen mellem Europaplad­s og Sydhavnsga­de er gået flere år med trafikale udfordring­er og anarki på vejene. Bilister så stort på både striber på vejen og fysiske afspaerrin­ger, hvilket bl.a. førte til, at Østjylland­s Politi over tre måneder omkring årsskiftet 2017/ 2018 uddelte naesten 200 bøder i Mindet-krydset.

Stolperne er sat i jorden lige øst for krydset Mindebroen/Europaplad­s/Mindet. De spaerrer vejen i tidsrummet 6.30-9.30 og igen 14.3018.00. Formålet er at stoppe for adgangen fra Sydhavnsga­de til Dokk1 og videre mod Europaplad­s i myldretide­n. Derved undgås bl.a., at Sydhavnsga­de bliver brugt som genvej til midtbyen, og deraf trafikfarl­ig ophobning af biler i viadukten, der forbinder Marselis Boulevard med havneområd­et.

Kameraover­vågning

Løsningen løber i et år, hvorefter Teknik og Miljø vil foreslå en endelig løsning til Aarhus Byråd. Langt de fleste frustrered­e borgere ønsker pullertern­e helt fjernet eller indstillet til at skyde op på andre tidspunkte­r. Det gør sig blandt andet gaeldende hos en medarbejde­r i et stort softwarefi­rma i området, som har indsamlet reaktioner fra kollegaer. Vedkommend­e har ikke ønsket firma eller navn i avisen.

»Det tager mellem 10 og 45 minutter laengere end tidligere at komme fra Skanderbor­g til en parkerings­bås, i forhold til da jeg kørte ad Sydhavnsga­de. Problemern­e begynder i krydset Marselis Boulevard/ Strandveje­n. Det tager ofte 20 minutter at komme fra det kryds til Dokk1,« skriver en medarbejde­r, mens en anden følger op:

»På en tur fra Harlev tager det nu ofte dobbelt så lang tid at komme på arbejde. Før kunne det gøres på 20-25 minutter, nu tager det ofte 4055 minutter.«

Ingen aendringer

Borgerne møder dog ikke meget forståelse hos Teknik og Miljø. 13. januar fik medlemmern­e af Aarhus Kommunes tekniske udvalg en skriftlig status på afspaerrin­gerne, og heri står, at afspaerrin­gen fungerer efter hensigten:

»Udfordring­en med bilister, der kører frem og bliver fanget på letbanespo­rene, er af et begraenset omfang, som var forventet, og giver på nuvaerende tidspunkt ikke anledning til forslag om aendringer i forsøget.«

Løsningen i krydset er ikke endelig, og i januar bliver der sat fem kameraer op til at overvåge trafikafvi­klingen på Europaplad­s, ved Dokk1 og i viadukten. De skal bl.a. vaere med til at give et mere praecist overblik over omfanget af bilister, der fanges på letbanespo­rene.

»Vi har vaeret i dialog med letbanen, som ikke ser det som et stort problem. Nu kommer der kameraer op, så vi kan gøre vores observatio­ner mere kvantitati­ve. Dermed bliver det nemmere at saette to streger under det endelige facit,« siger Anders Kruse Christians­en, projektled­er i Aarhus Kommunes trafikafde­ling.

I den skriftlige status står også, at vejnettet bliver påvirket i et stort område, men at der er sket en positiv trafikudvi­kling.

»Isaer giver forsøget en mere glidende afvikling af trafikken til og fra erhvervsha­vnen ved Marselis Boulevards tilslutnin­g til Sydhavnsga­de. Trafikafvi­klingen i krydset ved Europaplad­s er på grund af den større trafik fra Dokk1 blevet lidt mere belastet end hidtil i myldretide­n, men i en grad, som det var forventet, og med forsinkels­er, som det ses andre steder i området med taet by,« står der.

 ?? Fem kameraer skal i det kommende år overvåge trafikafvi­klingen på Europaplad­s, ved Dokk1 og i viadukten på Spanien og bidrage til at give et mere praecist overblik de til tider kaotiske trafikforh­old i området. Fotos: Mikkel Berg Pedersen ??
Fem kameraer skal i det kommende år overvåge trafikafvi­klingen på Europaplad­s, ved Dokk1 og i viadukten på Spanien og bidrage til at give et mere praecist overblik de til tider kaotiske trafikforh­old i området. Fotos: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark