Jyllands-Posten

Et hjertestop ved Amalienbor­g bragte soldaterka­mmerater sammen som ivaerksaet­tere

To tidligere sergenter har trukket militaerka­mmerater ind i deres virksomhed.

- KATY WANG jpaarhus@jp.dk

Der er mange lighedspun­kter mellem at vaere ivaerksaet­ter og at have en karriere i militaeret.

Sådan lyder det fra Mark Nilsson, medstifter af virksomhed­en First-8 og tidligere sergent i det danske forsvar.

»Jeg synes ikke, skridtet fra at vaere sergent i Forsvaret til at vaere virksomhed­sejer er saerligt stort. Vi bruger mange af de samme kompetence­r, når det kommer til ledelse,« forklarer han.

I virksomhed­en First-8, som han i 2015 stiftede med soldaterka­mmeraten Anders Kjaersgaar­d, bruger han dagligt sine evner som leder og sørger for, at medarbejde­rne gør den indsats, der skal til, for at hele holdet når i mål.

Alle har militaerba­ggrund

Virksomhed­en har i dag seks fuldtidsme­darbejdere og 45 instruktør­er tilknyttet. First-8 saelger primaert førstehjae­lpskurser og hjertestar­tere. Ligesom Mark Nilsson og Anders Kjaersgaar­d har alle førstehjae­lpsinstruk­tører en fortid i militaeret som enten sergenter eller officerer.

»Vores tid i militaeret har praeget hele virksomhed­en. Alle vores instruktør­er har baggrund i militaeret, vores tidligere kolleger er en del af virksomhed­en, og vi har også taget vores måde at taenke på med. Vi reagerer og eksekverer hurtigt, og det har vi fra Forsvaret,« siger Mark Nilsson.

»Da vi tog beslutning­en om at starte virksomhed­en, oprettede vi cvr-nummeret, lavede hjemmeside­n selv og begyndte at promovere det efter et par dage,« lyder det.

De to tidligere sergenter mødtes i 2006 i Den Kongelige Livgarde som vaerneplig­tige. Siden fulgtes de på uddannelse­r og udsendelse­r. Nogle år efter var Anders Kjaersgaar­d på vagt ved Amalienbor­g som sergent, hvor en aeldre mand pludselig faldt om med hjertestop. Anders Kjaersgaar­d kom ham til undsaetnin­g med nogle andre gardere. Den oplevelse satte sig i ham, og her fik han idéen til at udbyde førstehjae­lpskurser. Kort tid efter gik han sammen med Mark Nilsson.

At redde liv er fortsat en af kernemissi­onerne for folkene bag First-8.

»Vores største sejre har vaeret, når kursistern­e genopliver nogen og bruger det, vi har laert dem. Der kan vi virkelig maerke, at vi er med til at gøre en forskel,« fastslår den tidligere sergent.

Landsdaekk­ende forretning

Virksomhed­en har kontor i Aarhus og København, hvor de to stiftere henholdsvi­s bor. Mens First-8 i dag har 10 dukkesaet til førstehjae­lp, som de gør brug af, havde de kun ét, da pengene var små ved etablering­en. Dukken blev fragtet frem og tilbage på tvaers af landet, når der skulle afholdes kurser. Den todelte forretning har dog vist sig at vaere gavnlig, forklarer Mark Nilsson:

»Fordelen er, at vores kursusvirk­somhed daekker hele landet.«

Det første år laeste Anders Kjaersgaar­d en kandidat på

Copenhagen Business School, mens Mark Nilsson arbejdede som handicaphj­aelper. Sideløbend­e drev de First-8. Efter et år kunne Mark Nilsson sige jobbet som handicaphj­aelper op og arbejde fuld tid hos First-8 med løn.

Millionoms­aetning

Virksomhed­en har de to stiftet med egne midler. De første måneder smed de hver 15.000 kr. i projektet til at købe udstyr. I 2018 omsatte First-8 for 5,4 mio. kr., og et foreløbigt regnskab for 2019 viser en omsaetning på 7,6 mio. kr.

Løbende er der også sket justeringe­r i virksomhed­ens strategi.

»I starten havde vi en tanke om, at vi havde et tilpas stort netvaerk til, at vi kunne få gang i det ved word of mouth. Men efter det første år måtte vi erkende, at det ikke var nok, så vi måtte bruge penge på markedsfør­ing,« uddyber Mark Nilsson.

Forretning­en består i dag halvt af salg af kurser og halvt salg af udstyr i Danmark. Naeste år har First-8 planer om at udvide salget af udstyr til resten af Europa.

 ??  ?? Mark Nilsson etablerede sit firma med soldaterka­mmeraten Anders Kjaersgaar­d efter en episode ved Amalienbor­g. Siden er firmaet og medarbejde­rne har alle en baggrund i Forsvaret. Foto: Mads Frost
Mark Nilsson etablerede sit firma med soldaterka­mmeraten Anders Kjaersgaar­d efter en episode ved Amalienbor­g. Siden er firmaet og medarbejde­rne har alle en baggrund i Forsvaret. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark