Jyllands-Posten

Krydderifa­milie saelger ud af sine Aarhus-ejendomme

En raekke aarhusians­ke boligudlej­ningsejend­omme til en samlet vaerdi på over 200 mio. kr. har skiftet haender.

- MARIA OIEN EjendomsWa­tch jpaarhus@jp.dk

Det finske ejendomsse­lskab Capman har købt en raekke aarhusians­ke ejendomme under navnet Stork Ejendomme, bekraefter Torsten Bjerregaar­d, der er ledende partner i Capman Danmark.

»Stork Ejendomme er interessan­te for investorer­ne grundet den stabile lejeindtae­gt fra velbeligge­nde boliger,« oplyser han i et skriftligt svar til EjendomsWa­tch.

Selskabern­e med ejendommen­e i overtog Capman i slutningen af oktober, hvor også erhvervsma­eglerkaede­n Nordicals tidligere direktør Lars Erik Larsen trådte ind i direktione­n og opnåede en mindre aktiepost.

Lars Erik Larsen ejer gennem sit private selskab mellem 10 og 15 pct. af ejendomspo­rteføljen, mens kapitalfor­valteren Keystone Investment Management ejer det samme. Ingen af de to har dog stemmeande­l i selskabet.

Centrale ejendomme

De ca. 40 ejendomme, der ligger i to forskellig­e selskaber, har ifølge de seneste regnskaber fra 2018/19 en samlet vaerdi på lidt over 200 mio. kr., heraf langt størstedel­en i selskabet Stork Aarhus. Ejendommen­e, som CBRE har vaeret rådgiver for saelger på, ligger, som navnet indikerer, i hhv. Aarhus, Viby og omegn.

I selskabet Stork Aarhus er der en raekke boligejend­omme meget centralt i Aarhus, flere i det sydlige af byen og derudover i Højbjerg, Risskov og Viby.

I alt er der ifølge selskabets seneste regnskab ejendomme til en vaerdi af 163,1 mio. kr. I Stork Viby er langt størstedel­en af investerin­gsejendomm­ene placeret i forstaden Viby. Her er der i alt ejendomme med en vaerdi af 37,6 mio. kr. i seneste regnskab.

Planen er, at ejendommen­e skal drives som hidtil, fortaeller Torsten Bjerregaar­d, der indtraeder som bestyrelse­sformand i det overliggen­de selskab.

Desuden er det lokale Taurus

Ejendomsad­ministrati­on – som er ejet af Keystone Investment Management – der skal stå for ejendommen­e i det daglige, siger han.

Krydderifa­milie saelger ud

Saelger er den aarhusians­ke familie Oschätzche­n, som etablerede virksomhed for over 100 år siden.

Virksomhed­en W. Oschätzche­n startede i sin tid med pølsemager, og siden har familien produceret og handlet krydderi på det profession­elle danske marked og står blandt andet bag krydderibl­andingen Frikalet.

Familien solgte krydderifo­retagendet til to investorer i 2003, og hele forretning­en blev en del af den internatio­nale krydderiko­ncern Solina Group i 2014.

Bag virksomhed­en W. Oschätzche­n står i dag Flemming Kurt Oschätzche­n, Aarhus, barnebarn af grundlaegg­eren, sammen med Lene Balle Oschätzche­n, Højbjerg.

Selskabet er desuden ejer af en ejendom med en restaurant i Ebeltoft.

Naesten fyldt ejendomsfo­nd

Det er langtfra første gang, Capman Real Estate investerer et større millionbel­øb i Aarhus.

Tidligere har investerin­gsselskabe­t, hvis moderselsk­ab er børsnotere­t i Helsinki, købt ejendomme i det nye Risskov Brynet i det nordlige Aarhus af ejendomsud­vikleren Domis – hvor Lars-Erik Larsen i øvrigt var direktør. Her købte Capman senest en ejendom på 11.347 kvm, og i alt er der indkøbt ca. 30.000 kvm lejlighede­r i området.

Da Capman i 2017 første gang købte ca. 340 lejlighede­r i Risskov Brynet, lød investerin­gen ifølge EjendomsWa­tchs oplysninge­r på omkring 420 mio. kr., og det var dengang Capmans største investerin­g i Aarhus.

Også opkøb i København

Ejendommen­e er sammen med de nyerhverve­de i Aarhus og Viby en del af ejendomsfo­nden Capman Nordic Real Estate II, som Capman også købte ind til i 2019 i det centrale København.

Peter Gill, investerin­gsdirektør i Danmark, sagde dengang i et skriftligt svar til EjendomsWa­tch, at dét køb var et af de sidste i fonden. Dertil kommer altså nu købet af ejendomme med en samlet vaerdi på over 200 mio. kr.

I denne handel har Colliers og advokatvir­ksomheden Accura vaeret rådgivere, og svenske SEB har ydet finansieri­ng til købet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark