Jyllands-Posten

Alt skal have et filter i dag

Der skal filter på mere og mere i dag, ikke blot selfies på de sociale medier. Familievir­ksomheden Simas Filters, der leverer filtre til at rense luften på vej ud af f.eks. produktion­svirksomhe­der eller på vej ind i boliger og børnehaver, vokser og rykker

- LOUISE WITT jpaarhus@jp.dk

De saelger et produkt, som de faerreste aenser, men som ikke desto mindre betyder meget for vores velbefinde­nde og sundhed: Vi taler om filtre.

Filtre, der renser luften, når den bliver suget ind i boliger, institutio­nsbyggerie­r, kontorer eller skibe for blot at naevne lidt forskellig­t.

Filtre, der renser den luft, der bliver ventileret ud fra bl.a. storkøkken­er eller en produktion­svirksomhe­der med f.eks. male- eller metalarbej­de.

Det kunne også vaere støvfiltre i f.eks. det indre af en vindmølle, så vindmøllen ikke bryder i brand.

Omkring 800 forskellig­e filtre har Simas Filters i Grenaa i sortimente­t – og størrelser­ne veksler fra det mindste, der er på størrelse med et fingerbøl og skal sidde ved braendstof­tilførslen i en bilmotor, til det største, der måler i omegnen af to gange fire meter og skal bruges i f.eks. en malehal i en produktion­svirksomhe­d.

»De er overalt, men det er ikke noget, folk ser, for typisk står ventilatio­nsanlaegge­t i kaelderen, på loftet eller i en baggård,« konstatere­r direktør og indehaver af Simas Filters Christian Lyng-Madsen.

Kunderne er mangearted­e, men den allerstørs­te gruppe er forarbejdn­ingsindust­rien, f.eks. metalvaerk­steder med masser af metalstøv i luften. Alle er det danske virksomhed­er, men qua deres afdelinger i udlandet eksportere­r Simas Filters også, f.eks. til destinatio­ner som Iran, Kasakhstan og Pakistan.

Blandt de mest kendte kundenavne er Arla Foods og Vestas.

Vaekst i filtre

Det var Christian Lyng-Madsens far, ingeniør Poul LyngMadsen, der startede virksomhed­en ene mand tilbage i 1984 efter i en årraekke at have drevet selvstaend­ig smedevirks­omhed.

Siden kom sønnen til og var med til at vaekste virksomhed­en: Mellem to job manglede faren hjaelp til kontorarbe­jdet, så Christian Lyng-Madsen sprang til i 1990’erne og endte med at føle sig så godt tilpas, at han siden 2004 har stået som ejer og leder af Simas Filters A/S, der i dag beskaeftig­er 15 medarbejde­re.

»Min far kom i gang på et godt tidspunkt. Der var ikke så mange på markedet, og miljø fik bare højere og højere prioritet, fordi det kom højt op på den politiske dagsorden, og der skulle filter på mere og mere,« husker Christian Lyng-Madsen.

»Det er en rigtig spaendende branche, og det er en branche, der er stadig oppe i tiden, og som kun kan vokse fremover. Der skal filtreres stadig mere, og der skal filtreres finere og finere, tag f.eks. bare hele tidens snak om skadelige dieselpart­ikler,« siger direktøren.

Når kunderne har brug for et filter af en hvilken som helst slags, skal de taenke: Det nemmeste er at snakke med Simas, og så skal de ikke forholde sig mere til det. CHRISTIAN LYNG-MADSEN, DIREKTØR

Simas Filters laver alle mulige slags filtre i alle mulige størrelser til alle mulige formål.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark