Jyllands-Posten

Sådan kunne folkekirke­n efterlade en bedre klode

Som stor jordbesidd­er kan den danske folkekirke gøre meget for miljøet, men det er op til de enkelte menighedsr­åd, om det skal ske.

- JAN MORELL

Klimakrise­n kan bringe ”hidtil usete lidelser” for menneskehe­den.

Det kan man laese i en faelles erklaering fra 11.000 forskere fra

153 lande i det videnskabe­lige tidsskrift Bioscience Magazine (nyhedsbure­auet DPA). Forskerne mener, at de har en moralsk forpligtig­else til klart og tydeligt at advare om enhver trussel mod menneskehe­dens eksistens.

I erklaering­en opfordrer forskerne os alle til at gribe til drastiske handlinger for at bevare Jorden.

Om ikke så mange år bliver jeg oldefar, med mindre fertilitet­en bliver kraftigt reduceret på grund forurening­en af fødevarer og luft. Usikkerhed­en om, hvordan mine efterkomme­res liv vil udforme sig, gør, at jeg får trang til at gøre noget for at bidrage til et bedre klimaet. Da jeg er menighedsr­ådsmedlem og ved, at den danske folkekirke er landets tredjestør­ste jordbesidd­er, har jeg valgt at tage udgangspun­kt i det faktum, at kirken ejer 11.000 hektar jord, svarende til mere end Tåsinges areal, hvoraf 8.332 er landbrug og resten er skov.

Kirken kunne bidrage markant til en nedsaettel­se af udledninge­n af drivhusgas­ser ved at dyrke jordbesidd­elserne uden anvendelse kemiske giftstoffe­r. Skovareale­rne kunne stå uberørte hen til gavn for biodiversi­teten osv.

Imidlertid er der ingen udsigter til, at det kan lade sig gøre. Kirkens organisati­on blokerer for et sådan initiativ. Det er nemlig det enkelte menighedsr­åd, der skal traeffe beslutning­er om, hvordan jordareale­rne skal dyrkes. Der er omkring 1.700 menighedsr­åd i Danmark, så det ville tage årtier at nå frem til et sådan mål.

menighedsr­ådsmedlem v. Sankt Johannes Kirke i Aarhus

Er det ikke en ydmygelse af 5,6 millioner danskere, at omkring 10.000 mennesker skalter og valter med alles liv?

Mette Frederikse­n udtalte forleden til Politiken, at »vi ikke løser klimakrise­n uden store strukturel­le forandring­er«. Denne udtalelse kunne måske give hjemmel for aendring af kirkens struktur, så beslutning­er i dette tilfaelde kunne traeffes af den danske stat, som netop er en statskirke og dermed hele folkets kirke. Som det på området forholder sig nu, har kirken – i tilfaeldet her – for meget og kommer på den måde til at blokere for et initiativ, der ville komme os alle til gode. I en så presserend­e sag som denne er det i min optik utilstedel­igt

Ingen lovgivning må kunne blokere for et eneste initiativ, der kan forbedre klimaet. Der skal drastiske aendringer til.

Det bliver nødvendigt at aendre en del love og sluge nogle kameler. Som f.eks. at staekke den danske folkekirke­s magt og give den til os vaelgere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark