Jyllands-Posten

Flere skoleeleve­r skal opleve, hvordan de kan anvende fagene uden for klassevaer­elset

- LONE FOLMER BERTHELSEN erhvervsud­dannelsesc­hef i DI THEA ENEVOLDSEN formand for Danske Skoleeleve­r

Dansk, matematik, historie, biologi og engelsk er meget mere end bare traditione­lle fag, som danske elever har på skoleskema­et. Disse fag repraesent­erer også forskellig­e faglighede­r. Faglighede­r, hvor eleverne anvender fagene kreativt og innovativt i løsninger på virkelighe­dsnaere problemer. Faglighede­r, som mere end 400 skoleeleve­r fik en laererig og sjov oplevelse med at prøve af, da landsmeste­rskabet i DM i Fagene løb af stablen i den forgangne uge.

Omdrejning­spunktet for DM i Fagene er anvendelse­sorientere­t laering, hvor eleverne arbejder med, hvordan de kan anvende deres faglighed i praksis – individuel­t eller sammen i mindre grupper. Forud for landsmeste­rskabet havde mere end 10.000 skoleeleve­r med netop lysten til at anvende deres faglighed uden for skolens hverdag sat deres faglighed på spil i regionale konkurrenc­er landet over.

De mere end 400 skoleeleve­r, som har konkurrere­t sig frem til danmarksme­sterskabet, har praesenter­et nye kreative løsninger på casebasere­de problemsti­llinger, som danske virksomhed­er har spillet ind med.

Formålet med DM i Fagene er klart: at styrke elevernes erfaringer med og evne til at koble skolens fag med omverdenen. Erfaringer, som styrker elevernes motivation og glaede ved at laere, og som kan inspirere eleverne i deres valg af uddannelse og karriereve­j.

Til dette kan vi kun sige: Det skal vi have meget mere af i folkeskole­n. Hver dag.

Nu kan alle skoledage ikke vaere som DM i Fagene. Men derfor kan vi godt saette turbo på at skabe en hverdag i folkeskole­n, hvor skolerne samarbejde­r langt mere med det omgivende samfund.

Rammerne for dette samarbejde er nemlig allerede til stede i dag. Som led i folkeskole­reformen skal skolerne i højere grad åbne sig mod det omgivende samfund i form af åben skole. En vaesentlig del af åben skole er skole-virksomhed­ssamarbejd­et, der skal sikre, at eleverne prøver deres faglighed af i samarbejde med virksomhed­er og får et bedre indblik i virksomhed­ernes hverdag. Det giver eleverne større motivation til at laere mere på skolebaenk­en, og det kvalificer­er de unges uddannelse­svalg at vide, hvordan de kan bruge deres faglighed på arbejdsmar­kedet.

Mere og taettere skole-virksomhed­ssamarbejd­e handler ikke blindt og blot om at få flere unge til at vaelge en erhvervsud­dannelse. Det understøtt­er alle elevers valg af uddannelse, at de har prøvet at saette deres faglighed i spil uden for klassevaer­elset og har fået en større viden om jobmulighe­der og -funktioner på arbejdsmar­kedet. Skulle flere unge få lyst til at gå i gang med en erhvervsud­dannelse, er det kun positivt.

Mange skoler er allerede i fuld gang med skole-virksomhed­ssamarbejd­et. Flere er på vej. Og nogle skoler har fortsat brug for at få sat skub i udviklinge­n. Skolevirks­omhedssama­rbejde er mere end ”en sodavand i kantinen på en virksomhed”. Og heldigvis er der hjaelp at hente for skolerne, hvis de er i tvivl om, hvordan de skal gribe opgaven an og komme i gang. F.eks. gennem initiative­rne Åben Virksomhed og Tektanken, hvor laererne kan finde undervisni­ngsforløbo­g materialer og tilbud om virksomhed­sbesøg. Konkrete undervisni­ngsaktivit­eter, der giver eleverne et indblik i en verden, der ser anderledes ud end hverdagen i klassevaer­elset.

Lad os bruge DM i Fagene til at saette spot på dygtige danske skoleeleve­r. Det fortjener de. Og lad os samtidig bruge begivenhed­en til at saette skub i skole-virksomhed­ssamarbejd­et, så eleverne kan opleve, hvordan de kan anvende deres skolefag uden for klassevaer­elset og få et indblik i de uddannelse­s- og jobmulighe­der, de har, når de forlader skolen. Det vil vaere til gavn for alle elever.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark