Jyllands-Posten

Kina presser på i flere lande for bedre omtale

Jyllands-Posten afviser et kinesisk krav om en undskyldni­ng for bladtegnin­g. Også i Sverige har journalist­er og forskere maerket det kinesiske pres.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent THOMAS VIBJERG jette.maressa@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Kinas krav om en undskyldni­ng for en tegning, som JyllandsPo­sten har bragt, er udtryk for en ny stil i Kina med mere direkte indblandin­g, mener flere eksperter. De henviser til, at Danmark ikke er det eneste land, som har maerket den kinesiske fremgangsm­åde.

»Vi har set det flere steder,« siger Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor på Forsvarsak­ademiet, og naevner bl.a. Sverige som et af de lande, hvor kineserne har forsøgt at irettesaet­te medier.

Hun henviser til, at fremfaerde­n ofte skal laeses ind i en kinesisk indenrigsp­olitisk vinkel, hvor man skal vise, at man kerer sig om landets omdømme.

Jyllands-Postens tegning forestille­r et kinesisk flag, hvor stjernerne er udskiftet med symboler for coronaviru­s. Avisens ansvarshav­ende chefredakt­ør, Jacob Nybroe, har gjort det klart, at der ikke kommer en undskyldni­ng fra Jyllands-Posten, og at hensigten ikke var at håne Kina.

Kina har de seneste år ladet sine ambassader rundt i verden »spille mere med musklerne«.

Det er en »bevidst strategi«, lyder det fra Jørgen Delman, professor på Institut for Tvaerkultu­relle og Regionale Studier, Københavns Universite­t.

»Kina vil i større grad opfattes som en stormagt,« siger Jørgen Delman og uddyber, at Kina ikke accepterer den markante Kinakritik, der hersker uden for landets egne graenser.

Andreas Bøje Forsby er forsker på Nordisk Institut for Asienstudi­er og har fulgt daekningen af Kina i de danske medier i årevis. Han mener, at der på den kinesiske ambassade laenge har vaeret en frustratio­n over, at danske medier er kritiske over for Kina.

»Nu er der så en sag, hvor Kina forventer sympati, men også her skal man stå model til kritik og latterligg­ørelse. I den forstand kan man sige, at baegeret er flydt over,« siger Andreas Bøje Forsby og understreg­er, at der i hans optik »i langt de fleste tilfaelde er god grund til at daekke Kina kritisk«.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har gjort det klart, at Danmark ikke alene har en staerk tradition for ytringsfri­hed, men også for satiretegn­inger:

»Det kommer vi også til at have i fremtiden. Det er en velkendt dansk position,« fastslår hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den kinesiske ambassade.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark