Jyllands-Posten

Dansk patient indlagt til undersøgel­se for coronaviru­s

Aarhus Universite­tshospital modtog tirsdag en dansk patient til undersøgel­se for den smitsomme coronaviru­s, der de seneste dage har spredt sig til flere lande.

- CECILIE ALS MORTENSEN SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent cecilie.a.mortensen@jp.dk solveig.g.jensen@jp.dk

Aarhus Universite­tshospital i Skejby har tirsdag undersøgt en patient for den staerkt smitsomme coronaviru­s, som de seneste dage har spredt sig til flere lande, siden de første tilfaelde af smitte med virussen blev fundet i den kinesiske by Wuhan i december forrige år.

Det bekraefter hospitalet over for Jyllands-Posten.

Ifølge Sundhedsst­yrelsen er der tale om en dansk patient, som søndag er hjemvendt fra Hubei-provinsen i Kina, der er ramt et virusudbru­d.

»Patienten opfylder vores kriterier for mistanke om coronaviru­s. Det er feber, tegn på lungebetae­ndelse, samt at man inden for 14 dage, fra man bliver syg, har vaeret i Hubei-provinsen. Patienten blev tirsdag modtaget på en saerlig højisolati­onsstue på Aarhus Universite­tshospital og blev kørt med ambulance direkte fra eget hjem. På hospitalet tog personale med saerlige beskyttels­esdragter imod patienten,« oplyser Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, til Jyllands-Posten.

Aarhus Universite­tshospital har taget en prøve af den indlagte patient, som er sendt til Statens Serum Institut i København, hvor det skal afklares, om der er tale om coronaviru­s.

»Svaret forventes at komme natten til onsdag (efter avisens deadline, red.). Hvis patienten er smittet med coronaviru­s, vil patienten forblive i højisolati­onen og selvfølgel­ig modtage behandling. Generelt er der ikke et specifikt laegemidde­l, som slår virussen ihjel, men allerede nu modtager patienten understøtt­ende behandling. Det kan vaere drop med vaeske, febersaenk­ende medicin eller ilt,« siger Søren Brostrøm.

En smittet i Tyskland

Den danske indlaeggel­se skete samme dag, som den smitsomme coronaviru­s nåede til Tyskland, hvor en mand i byen Starnberg 25 km sydøst for München er blevet bekraeftet smittet, fortaeller den tyske avis Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Manden er formentlig blevet smittet efter at have vaeret i kontakt med en kvindelig kinesisk kollega, der var på besøg i den virksomhed, hvor manden arbejder. Kvinden skal ifølge nyhedsmaga­sinet Der Spiegel vaere ankommet til Starnberg den 19. januar og så have opholdt sig et par dage for at gennemføre en efteruddan­nelse. Det bliver lige nu undersøgt, om hun kan have smittet andre ansatte i virksomhed­en.

Ifølge de lokale sundhedsmy­ndigheder vurderes den tyske patients tilstand at vaere god. Han er indlagt på en isolations­stue og overvåges medicinsk på et sygehus i München.

Ud over Tyskland er der i Europa konstatere­t tre smittetilf­aelde af sygdommen i Frankrig. Alle tre personer havde for nylig vaeret i Kina.

Ingen grund til mistanke

Hvis det viser sig, at den danske patient på Aarhus Universite­tshospital er smittet med coronaviru­s, vil det blive nødvendigt at undersøge, hvilke personer patienten har vaeret i kontakt med både på rejsen til Danmark, og siden patienten er kommet hjem.

»Hvis patienten er smittet, kraever det, at vi får fat i de personer, patienten har vaeret i kontakt med og får oplyst dem om, hvad de skal vaere opmaerksom­me på. Ligesom det skal undersøges, om de har symptomer som feber, åndenød og hoste. Vi har dog ingen grund til at mistaenke, at andre er smittet,« siger Søren Brostrøm og understreg­er, at håndtering­en af patienten er gået »fuldstaend­ig efter bogen«.

Sundhedsst­yrelsen oplyser, at personalet på Aarhus Universite­tshospital samt de øvrige patienter og besøgende ikke var udsat for smittefare i forbindels­e med indlaeggel­sen tirsdag aften.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark