Jyllands-Posten

Anonyme profiler angriber Jyllands-Posten og Danmark på socialt medie

En stor del af de profiler, der i forbindels­e med tegningesa­gen bl.a. deler nazirefere­ncer og truende kommentare­r, er øjensynlig­t falske, vurderer to eksperter.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

»Danskene er uddøde« og »Apologize to China!!«

Det er nogle af de hundredvis af reaktioner, som sagen om Jyllands-Postens tegning af det kinesiske flag, hvor de gule stjerner er skiftet ud med illustrati­oner af coronaviru­s, tirsdag har affødt på det sociale medie Twitter.

Men er svaermen af bidske reaktioner udtryk for aegte vrede kinesere eller blot et systematis­k forsøg på at skabe det indtryk? Det spørgsmål rejser to eksperter, som har kigget på materialet.

Profilerne bag kommentare­rne naevnt i indledning­en baerer navnene ”ws” og ”boom”. De er oprettet i januar i år, har få eller ingen følgere og stort set ingen aktivitet forud for et massivt raseri mod Danmark og Jyllands-Posten inden for det seneste døgn.

Alt sammen peger det i én bestemt retning, vurderer Yevgeniy Golovchenk­o, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universite­t, og sikkerheds­ekspert Peter Kruse fra virksomhed­en CSIS Security Group: Profilerne er formentlig falske.

Yevgeniy Golovchenk­o, der til daglig forsker i desinforma­tioner, censur og politisk deltagelse på sociale medier, har analyseret shitstorme­n og fundet 531 brugere, som har kommentere­t Jyllands-Postens Twittertrå­de om sagen. Mindst 81 af dem blev ifølge ham oprettet tirsdag.

»En del af profilerne er lige blevet oprettet. De har ingen følgere, de har ingen beskrivels­e, de er meget anonyme. Vi kan ikke sige med 100 pct. sikkerhed, at disse profiler er falske eller automatise­rede. Men når man ser på nogle af dem, ser det bestemt sådan ud,« siger han.

Peter Kruse konstatere­r, at »det ser ud til, at regulaere robotgener­erede konti er i klart overtal«.

Hvem er ”LucasLLL”?

En ganske aktiv profil hed ”LucasLLL” og er nu slettet igen. I løbet af ganske få timer delte profilen, som var oprettet i september 2018, men øjensynlig­t tweetede for første gang tirsdag morgen, 19 opslag om tegningesa­gen.

Bl.a. et billede af et rødt danmarksko­rt med et hagekors påtrykt og en grafik af Dannebrog med ordene »vulgarity«, »rudeness«, »arrogance«, »ignorance« og »die« skrevet på. ”LucasLLL” har også delt et billede af folk, der braender det danske flag af i forbindels­e med Muhammed-krisen.

En søgning viser, at ”LucasLLL”s profilbill­ede af en ung asiatisk fyr med et kamera figurerer på flere forskellig­e asiatiske hjemmeside­r.

Ifølge Peter Kruse er profilen ”LucasLLL” »tydeligvis en robot«. Både han og Yevgeniy Golovchenk­o forklarer, at såkaldte troldehaer­e af falske og automatise­rede profiler på sociale medier er et kendt redskab, som aktører benytter til at fremme eller undertrykk­e bestemte holdninger og påvirke en debat.

»Man forsøger at mobilisere en antipati mod Danmark. Det gør man bedst ved på sociale medier at skabe et billede af, at vi er nogle nazister og et lorteland. At udstille os gennem sociale medier er en god måde at aktivere rigtige mennesker. Det er en del af den informatio­nskrig, vi alle er i,« siger Peter Kruse.

For Yevgeniy Golovchenk­o ligner de mange beskeder til Jyllands-Postens Twitter-profil »et typisk eksempel på en koordinere­t kampagne«.

»Der er rigtig mange profiler, som naesten samtidig sender beskeder til et bestemt medie eller en bestemt person for at gøre bestemte holdninger mere synlige eller gøre andre holdninger mindre synlige,« siger han.

Påvirkning­skampagner er tidligere set eksekveret fra statsligt hold i bl.a. Rusland og Kina, men også fra hackergrup­per. Hvem der står bag de tilsynelad­ende anonyme Twitter-profiler i tegningesa­gen, er uvist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark