Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet og Venstre vil ikke kritisere Kinas krav om undskyldni­ng, men forsvarer ytringsfri­heden

Mens alle partier er enige om, at JyllandsPo­sten har frihed til at bringe satiretegn­ing, vil ikke alle forholde sig til Kinas krav om en undskyldni­ng fra avisen. Dansk Folkeparti kritiserer regeringen.

- MICHAEL HJØLLUND JESPER HVASS SOFIE ØGÅRD GØTTLER michael.l.hjollund@jp.dk jesper.hvass@jp.dk sofie.o.gottler@jp.dk

Adskillige partileder­e slog tirsdag fast, at JyllandsPo­sten er i sin gode ret til at bringe en tegning af det kinesiske flag, hvor de karakteris­tiske gule stjerner er erstattet af en illustrati­on af coronaviru­ssen, der har kostet over 100 mennesker livet i Kina.

En tegning, der fik Kinas ambassade i Danmark til at kraeve en undskyldni­ng til det kinesiske folk.

Alligevel vil hverken statsminis­ter Mette Frederikse­n eller V-formand Jakob Ellemann-Jensen direkte kritisere det krav, kineserne stiller.

»Jeg har ikke andet at sige til det, end at vi har en meget, meget staerk tradition i Danmark ikke alene for ytringsfri­hed, men også for satiretegn­inger, og det kommer vi også til at have i fremtiden. Det er en velkendt dansk position, og det kommer vi ikke til at aendre på,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Heller ikke Jakob Ellemann-Jensen ville gå i rette med det kinesiske krav om en undskyldni­ng.

»Det har de fuld ytringsfri­hed til at kraeve,« sagde han.

»Uhørt« og »upassende«

Til gengaeld er der flere andre partier, der mener, at kinesernes opførsel er uholdbar.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kaldte ambassaden­s krav »uhørt«, mens De Konservati­ves formand, Søren Pape Poulsen, betegnede det som »upassende«.

»For mig handler det ikke om, hvorvidt tegningen er for meget eller ej. Det er princippet om, at en fremmed magt ikke skal blande sig i, hvad en privat virksomhed gør,« sagde Søren Pape.

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at der er behov for, at regeringen i form af statsminis­teren eller f.eks. udenrigsmi­nisteren »i klar tale« meddeler Kina, at kravet om en undskyldni­ng er »over stregen«.

»Sådan fungerer det danske samfund ikke, og det bør kineserne vide,« siger Thulesen Dahl.

Til gengaeld var der i hele Folketinge­t bred enighed om, at Jyllands-Posten er i sin gode ret til at lave de tegninger, som avisen vil.

Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper, slår fast, at sagen bør afklares mellem Kina og JyllandsPo­sten.

»Hvis Kina havde bedt den danske stat undskylde, var det en helt anden sag af meget mere alvorlig karakter. Men her er der tale om en sag mellem Jyllands-Posten og Kina,« siger hun og tilføjer:

»Alle må selvfølgel­ig henvende sig til et medie og sige, at de synes, I har tegnet noget dumt. Men det er ikke det samme, som at man har retten til at kraeve det fjernet. Det er op til Jyllands-Posten selv at tage stilling.«

De Radikales udenrigsor­dfører, Martin Lidegaard, vil hverken forholde sig til tegningen eller Kinas krav.

»Danmark og Kina bør så hurtigt som muligt i stedet tale om, hvordan vi kan bekaempe virussen, som jeg selvfølgel­ig opfatter som langt mere alvorligt end det her.«

Også landets statsminis­ter afveg gentagne gange at kommentere både tegningen og kravet om en undskyldni­ng. I stedet slog hun fast, at »vi har ytringsfri­hed i Danmark«.

Vil du rette henvendels­e til Kina og forklare dem, hvordan ytringsfri­heden i Danmark fungerer?

»Jeg tror ikke, der er nogen, der er usikre på, hvordan Danmark fungerer, hvad angår ytringsfri­hed.«

Også Ellemann-Jensen veg uden om, da han blev spurgt til, om tegningen eller kinesernes krav var over stregen.

»Man kan sige, hvad man vil, og man kan mene, hvad man vil inden for lovens rammer. Sådan skal det vaere. Og en gang imellem kan man godt føle sig lidt stødt på manchetter­ne. Der må man taelle til 10, og så går det over.«

Kristian Thulesen Dahl mener, at der tegner sig et mønster i regeringen­s udenrigspo­litik. Han peger på, at Mette Frederikse­n heller ikke ville forholde sig til, om det var rigtigt eller forkert, da amerikaner­ne kort efter nytår slog en iransk topgeneral ihjel med en drone i Irak.

»Da var det umuligt at få den danske regering til at udtrykke forståelse for det, amerikaner­ne gjorde. Man ville ikke risikere, at iranerne blev sure på Danmark. Her tyder det på, at man har lagt samme taktik, man prøver at flyve lavt for ikke at genere kineserne,« siger han.

Man prøver at flyve lavt for ikke at genere kineserne. KRISTIAN THULESEN DAHL, PARTIFORMA­ND DF

Elbaek: Se til Sverige

Statsminis­teren laegger ikke op til at foretage sig yderligere over for kineserne.

I Sverige blev Kinas ambassadør forleden kaldt til samtale med den svenske udenrigsmi­nister efter kinesisk kritik af svenske medier.

Alternativ­ets leder, Uffe Elbaek, mener, at Danmark bør gøre som svenskerne.

»Afhaengigt af hvordan det udvikler sig, er det vigtigt, at regeringen står op for de uafhaengig­e medier, som den svenske regering gjorde. Vi ved, hvordan Kina opererer, så man kan lige så godt sige ”nej” en gang for alle. Vi bøjer os ikke for det pres,« siger han.

 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n slog tirsdag fast, at ytringsfri­heden i Danmark også gaelder retten til at udgive satiretegn­inger. Men hun afviste direkte at kommentere Kinas krav om en undskyldni­ng.
Foto: Aleksander Klug
Statsminis­ter Mette Frederikse­n slog tirsdag fast, at ytringsfri­heden i Danmark også gaelder retten til at udgive satiretegn­inger. Men hun afviste direkte at kommentere Kinas krav om en undskyldni­ng. Foto: Aleksander Klug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark