Jyllands-Posten

Tegning blandt de mest diskutered­e emner på de sociale medier i Kina

Den 24-årige Robert Høgh, der bor i Shanghai, regner med at skulle forklare tegningen til sine kinesiske venner de kommende uger.

- SOLVEIG GRAM JENSEN JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­enter solveig.g.jensen@jp.dk jan.lund@jp.dk

I det øverste venstre hjørne ser man mandagens tegning fra Jyllands-Posten, det kinesiske flag, hvis gule stjerner er skiftet ud med coronaviru­s. Den har den kinesiske regering kraevet, at JyllandsPo­sten officielt skal sige undskyld for. I det nederste højre hjørne står Japans premiermin­ister, Shinzo Abe, der netop har lovet, at alle, der bliver smittet med coronaviru­s i Japan, får gratis behandling – uanset nationalit­et.

Teksten øverst lyder noget i retning af »tak til de lande, der hjaelper, og vi er kede af dem, som fornaermer os«.

250.000 har trykket ”like” ud for opslaget, som ligger på Weibo, en slags kinesisk pendant til Twitter.

Oversaette­lsen af de kinesiske skriftegn har den 24-årige Robert Høgh stået for. Han bor på andet år i Shanghai, hvor han studerer og taler så godt kinesisk, at han har et studiejob som markedsana­lytiker hos IKEA i Kina.

Derfor kan han godt saette sig ind i, hvorfor JyllandsPo­stens tegning i Kina bliver set som en fornaermel­se.

»For dem er den her virus en rigtig stor ting. Selv om det slet ikke er her i Shanghai, virussen kommer fra, er alle børnehaver lukket, mange caféer og restaurant­er er lukket, alle går med masker,« forklarer Robert Høgh over telefonen og tilføjer:

»Da jeg skulle med bussen, var der en dame, der tog temperatur­en på dem, der ville ind. Folk er rigtig bange, der er kontrol over det hele. Så for dem at se viser man ikke respekt over for, hvor bange de er for sygdommen.«

AErgrer sig

Robert Høgh understreg­er, at han går ind for ytringsfri­hed, men aergrer sig alligevel:

»Jeg blev lidt ked af det, da jeg så det. Jeg er selv ret bange for den her virus, så jeg synes ikke, det er så skaegt at se nogen, der laver en åndssvag tegning af det kinesiske flag med virussen.«

Han fortaeller, at tegningen tirsdag lå blandt de 10-15 mest debattered­e emner på de sociale medier i Kina. I en af de debatgrupp­er på nettet, som han er medlem af, blev vestlige medier, den franske satiriske avis Charlie Hebdo og Muhammed-karikature­rne også pludselig naevnt.

Til forskel fra 2005-2006, hvor debatten om de 12 Muhammed-karikature­r rasede i store dele af verden, forventer Robert Høgh ikke, at tegningen bliver noget problem for hans fortsatte ophold:

»Uden at vide alt tror jeg ikke, det bliver noget, jeg kommer til at maerke i min dagligdag. Men der er nok mange, der vil stille spørgsmål og undre sig over, hvorfor Danmark gør sådan noget her.«

Mens der blev debatteret livligt i de sociale netvaerk, var de traditione­lle medier relativt tavse. Typisk vil kinesiske medier tage sig god tid, inden de formidler kritik baseret på en officiel partilinje.

Smaekker dansk avis

Men under overskrift­en ”Kinesisk ambassade smaekker dansk avis over fornaermen­de tegning” konstatere­r Global Times, at ambassaden »har langet ud efter en dansk avis og en dansk redaktione­l tegner over en satirisk tegning, som ambassaden siger er en fornaermel­se mod Kina og det kinesiske folk under dets kamp mod en dødelig ny coronaviru­s«.

Global Times er en tabloidavi­s under Folkets Dagblad og dermed et talerør for kommunistp­artiet. Artiklen bringes i netavisen under et screenshot fra ambassaden­s website, inklusive det åbne brev, som ambassaden har sendt til Jyllands-Posten.

Artiklen er holdt i et stramt neutralt tonefald med en opridsning af de faktiske begivenhed­er. Den citerer fra ambassaden­s brev saetningen: »Tegningen overskred bundlinjen for et civilisere­t samfund og de etiske graenser for ytringsfri­hed og kraenker menneskeli­g samvittigh­ed.«

I det overvejend­e kinesiske Singapore skriver dagbladet The Straits Times under overskrift­en ”Kina klager, efter at dansk avis publicerer et billede af det kinesiske flag med coronaviru­s”, at Jyllands-Posten tidligere har kraenket andre lande »med offentligg­ørelse af adskillige tegninger, der hånede profeten Muhammad og udløste protester i den muslimske verden med mindst 50 draebte«.

Der er nok mange, der vil stille spørgsmål og undre sig over, hvorfor Danmark gør sådan noget her. ROBERT HØGH, DANSK STUDERENDE BOSAT I SHANGHAI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark