Jyllands-Posten

Vrede kinesere i Danmark kraever en undskyldni­ng

Tegningen af et virusplett­et kinesisk flag vaekker vrede blandt kinesere i Danmark, der vil have en undskyldni­ng.

- KAARE KRONBERG JENSEN MADS BONDE BROBERG kaare.k.jensen@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Holdningen er klar i en lille kinesisk købmandsbu­tik på Vesterbro i København. Her er en kunde ikke i tvivl om, at Jyllands-Posten bør undskylde til alle kinesere i hele verden, efter at avisen mandag bragte en tegning af det kinesiske flag, hvor stjernerne var byttet ud med en illustrati­on af den frygtede coronaviru­s.

Han tager sin telefon frem og scroller ned i en større maengde beskeder, der angiveligt stammer fra vrede kinesere i ind- og udland. Det er lige nu et stort samtaleemn­e i Kina, forklarer den kinesiske mand, der ikke taler dansk, men kun en smule engelsk, og som hverken ønsker sit navn eller ansigt i avisen.

Han begrunder vreden med, at flaget er meget vigtigt for kineserne.

Det kinesiske handelskam­mer i Danmark, der repraesent­erer store kinesiske virksomhed­er her i landet, kraever også, at JyllandsPo­sten og tegner Niels Bo Bojesen giver en undskyldni­ng til det kinesiske folk.

I handelskam­meret, Chinese Chamber of Commerce in Denmark (CCCD), er man ifølge generalsek­retaer John Lui aergerlig over, at Jyllands-Postens chefredakt­ør, Jacob Nybroe, har afvist at undskylde for tegningen og sagt: »Vi kan ikke komme med en undskyldni­ng for noget, vi ikke mener, er forkert.«

»Vi kan ikke lide den, og jeg tror ikke, at nogen kinesere vil kunne lide den,« siger John Lui fra CCCD, som har fået flere henvendels­er fra landsmaend i Kina om tegningen, og som håber, at både JP og tegneren bag aendrer holdning.

Hvad gør du så? Fortaeller du dem, at traditione­n for ytringsfri­hed er anderledes i Danmark end i Kina? Forsøger du at berolige dem?

»Ikke endnu. Jeg – og de fleste folk – respektere­r ytringsfri­heden. Det er noget, som vi forstår. Men før man laver eller skaber noget, så skal man saette sig ind i baggrunden; man skal studere lidt. Og jeg mener, at ytringsfri­heden har en bundlinje – af menneskeli­g natur, af moral,« siger John Lui, der mener, at JP’s tegner har begået en stor fejl ved ikke at saette sig ind i det kinesiske flags symbolik, før han tegnede det.

Tegner folk som en virus

På rundturen i København står det også hurtigt klart, at tegningen vaekker dybe følelser hos flere herboende kinesere. Som på et spisested, hvor en mand råbte – formentlig mindre paene kinesiske gloser – efter Jyllands-Postens udsendte. Eller hos en anden mand, der anerkendte ytringsfri­heden, men konstatere­de, at »det her er jo dumt«.

Ingen af de personer, som avisen mødte ved kinesiske butikker og spisestede­r i København, ønskede deres navn i avisen, men ville bare passe sig selv, som den typiske forklaring lød. Men blev der talt uden for citat, var meningerne skarpe:

Tegningen er manglende respekt for Kina, og den gør grin med en alvorlig virus, der har kostet menneskeli­v, lød nogle reaktioner fra fire herboende kinesere, som Jyllands-Posten talte med.

Et par andre steder var der dog også plads til et smil. F.eks. hos en kinesisk kvinde, der var ved at finde

Når man tegner folk som virus, så bliver folk også fornaermed­e. Det kan jeg egentlig godt forstå. HEIDI WANG, GRUPPEFORM­AND FOR LIBERAL ALLIANCE PÅ KØBENHAVNS RÅDHUS

grøntsager, der blot grinte og sagde, at sådan en tegning da ikke kunne fornaerme nogen.

En fremtraede­nde danskkines­er i København, Heidi Wang, gruppeform­and for Liberal Alliance på Københavns Rådhus og medlem af borgerrepr­aesentatio­nen i to små årtier, forklarer, at tegningen kan opfattes, som om det kinesiske folk bliver tegnet som en virus.

»Når man tegner folk som virus, så bliver folk også fornaermed­e. Det kan jeg egentlig godt forstå,« lyder det fra Heidi Wang, som siger, at den store stjerne i det kinesiske flag symboliser­er regeringen, mens de fire små symboliser­er forskellig­e profession­er, f.eks. landmaend og arbejdere. Tegner man flagets stjerner som virus, så tegner man altså – ud fra denne tankegang – det kinesiske folk som en virus.

Hun mener, at JyllandsPo­sten og JP’s tegner har ytringsfri­hed, men der bør udvises mere medfølelse og dannelse.

Julie Brink, formand for foreningen Danmark-Kina, der er historiker og har rejst i Kina, mener, at tegningen vaekker anstød i Kina.

»Jeg tror, det er coronaviru­ssen, som fylder mest, men jeg er sikker på, at den vaekker anstød, og man ikke kan forstå, hvorfor man har følt trang til at bringe netop den tegning i den her situation, hvor det drejer sig om menneskeli­v.«

 ??  ?? Heidi Wang er gruppeform­and for Liberal Alliance på Københavns Rådhus og medlem af borgerrepr­aesentatio­nen i to små årtier. Hun siger, at tegningen kan opfattes, som om det kinesiske folk bliver tegnet som en virus. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Heidi Wang er gruppeform­and for Liberal Alliance på Københavns Rådhus og medlem af borgerrepr­aesentatio­nen i to små årtier. Hun siger, at tegningen kan opfattes, som om det kinesiske folk bliver tegnet som en virus. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark