Jyllands-Posten

Trumps fredsplan lover palaestine­nserne deres egen stat

Trumps laenge ventede fredsplan giver flere indrømmels­er til palaestine­nserne, end mange havde forventet. Men flere elementer i planen er formentlig uspiselige for dem.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Under langvarige, stående klapsalver og begejstred­e tilråb fra de fremmødte og med Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, ved sin side praesenter­ede USA’s praesident, Donald Trump, tirsdag aften dansk tid sin laenge ventede plan for fred mellem Israel og palaestine­nserne.

Planen opfordrer til oprettelse­n af en selvstaend­ig, palaestine­nsisk stat med hovedstad i »dele af Østjerusal­em« og vil mere end fordoble de nuvaerende, palaestine­nsiske territorie­r, sagde Trump.

»Dette er en historisk chance for palaestine­nserne for endelig at få deres egen stat. Og det kan vaere den sidste chance, de nogensinde vil få.«

Planen anerkender imidlertid israelsk suveraenit­et over store dele af bosaettels­erne på Vestbredde­n i Samaria og Judaea, som med Benjamin Netanyahus ord fremover skal tilhøre den jødiske stat. Noget, som med sikkerhed vil vaere uspiseligt for palaestine­nserne. Og Trump forsikrede, at Jerusalem skal forblive Israels udelte hovedstad.

»Udelte hovedstad,« gentog han og udløste nye, stående ovationer.

»Men det no big deal. Det har vi jo allerede gjort,« sagde Trump.

Fire år til at laese

Palaestine­nserne får fire år til at naerlaese aftalen og forhandle detaljerne på plads med israelerne. I dén periode indefryser Israel byggeriet af nye bosaettels­er i de områder, som Trump-planen ikke på forhånd har lagt ind under Israel. Og henvendt til den palaestine­nsiske praesident, Mahmoud Abbas, som ikke var inviteret og befandt sig i Ramallah på Vestbredde­n, sagde Trump:

»Hvis du vaelger vejen til fred, så er vi der til at hjaelpe på hvert et skridt af vejen.«

Den 80 sider lange aftale giver flere indrømmels­er til palaestine­nserne, end mange pessimiste­r havde forventet. Men den kraever, at palaestine­nserne på forhånd bøjer sig for en raekke krav, som de tidligere blankt har afvist. Først og fremmest at de anerkender de israelske bosaettels­er, som ifølge internatio­nal lov er ulovlige, og at de opgiver kravet om hele Østjerusal­em som palaestine­nsisk hovedstad.

Palaestine­nserne skal ligeledes anerkende Israel med de graenser, der udstikkes i aftalen, den militante Hamas-bevaegelse skal afvaebnes og Gaza-striben demilitari­seres. Krav, som ikke mindst Hamas aldrig vil kunne acceptere.

Men hvis der mod forventnin­g skulle komme hul på direkte og succesfuld­e forhandlin­ger mellem de palaestine­nsiske myndighede­r og israelerne ud fra de nye forudsaetn­inger, kan de palaestine­nsiske områder se frem til 50 mia. dollars i direkte investerin­ger, primaert betalt af Golfstater­ne, betonede både Netanyahu og Trump.

»I dag tager Israel et gigantisk skridt imod fred,« sagde Trump.

Klar i over et år

Fredplanen har angiveligt ligget klar i over et år, og når den bliver offentligg­jort netop nu, skyldes det ifølge kritikere snarere Trumps og Netanyahus hjemlige, politiske dagsordner end ønsket om fred i Mellemøste­n.

For Trumps vedkommend­e fjerner det mediernes fokus fra dén rigsretssa­g, som han er midt i, og giver ham samtidig mulighed for at fremstå som dén amerikansk­e praesident, der har gjort mest for Israel. Det er vigtigt i den foreståend­e valgkamp, hvor den evangelisk­e vaelgerska­re – som også kaldes »de kristne zionister« –hører til Trumps vigtigste støtter.

For Netanyahu kommer fredsplane­n på et tidspunkt, hvor han selv står anklaget i tre korruption­ssager, og hvor Israel er kastet ud i en årelang regeringsk­rise. Den 2. marts skal han på valg for tredje gang inden for et år, og ifølge meningsmål­ingerne står han naesten lige med sin aerkerival, Benny Gantz.

Fredsplane­n vurderes vaere et kaempe løft for Netanyahu, og få timer før praesentat­ionen af planen følte Netanyahu sig styrket nok til overrasken­de at droppe sin begaering om at få parlamenta­risk immunitet under retssagen.

»Lige nu vil jeg ikke tillade mine politiske modstander­e at blande denne sag sammen med mit lederskab af dette historiske udspil,« sagde Netanyahu på et pressemøde.

Aftale eller bedrageri

Palaestine­nsernes ledere var ikke inviteret til Washington, men tirsdag mødtes de ellers rivalisere­nde palaestine­nsiske faktioner, Fatah og Hamas, til et hasteindka­ldt møde i Ramallah på Vestbredde­n for at diskutere en faelles strategi imod planen.

Den aldrende og svaekkede praesident Mahmoud Abbas’ palaestine­nsiske administra­tion (PA) har på forhånd omdøbt »århundrede­s aftale« til »århundrede­ts bedrageri«, og generalsek­retaeren for den palaestine­nsiske befrielses­front, PLO, den tidligere chefforhan­dler, Saeb Erekat, har afvist den som et israelsk diktat.

PA afbrød al dialog med Trumps administra­tion for over to år siden, da Trump imod alle internatio­nale aftaler anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Siden da har Trump-administra­tionen erklaeret, at USA ikke laengere anser Israels bosaettels­er i de besatte områder som »uforenelig­e med internatio­nal lov«, erklaeret støtte til Israels annekterin­g af Golanhøjde­rne og droppet tilskudden­e til FN’s organisati­on for palaestine­nsiske flygtninge, UNRWA, samt til den palaestine­nsiske selvstyrea­dministrat­ion med millioner af dollars.

»Jeg er sikker på, at palaestine­nserne vil forhandle før eller siden,« sagde Trump.

Netanyahu afrundede praesentat­ionen af planen med at kalde Trump den bedste ven, Israel nogensinde har haft, mens den palaestine­nsiske ambassadør i London kaldte hele seancen for »en andenrangs politisk komedie«.

I dag tager Israel et gigantisk skridt imod fred. DONALD TRUMP, USA’S PRAESIDENT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark