Jyllands-Posten

Bolton-afsløring kan forpurre Trumps håb om en hurtig rigsret

Nye oplysninge­r fra Trumps tidligere nationale sikkerheds­rådgiver har udløst intern strid blandt republikan­ere om at indkalde vidner.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Trumps forsvarere forsøgte at ignorere det.

Efter den saedvanlig­e morgenbøn i Senatet og medlemmern­es troskabser­klaering til det amerikansk­e flag, hvilket foregår stående med en hånd på hjertet, fortsatte advokatern­e deres forsvar af praesident­en i rigsretssa­gen stort set uden at naevne de eksplosive påstande fra Trumps tidligere nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton.

»Vi beskaeftig­er os med udskrifter fra vidneudsag­n, med informatio­ner, som er offentligt tilgaengel­ige. Vi beskaeftig­er os ikke med spekulatio­ner; beskyldnin­ger, der ikke er baseret på beviser,« sagde Jay Sekulow, en af Trumps private advokater.

Elefanten i rummet

Trods det er Bolton nu rigsretten­s ”elefanten i rummet” med et stort, hvidt overskaeg.

I et udkast til en ny bog skriver den mangeårige konservati­ve høg ifølge New York Times, at Trump betingede udbetaling­en af militaerhj­aelp til Ukraine på, at landet bekendtgjo­rde undersøgel­ser, som kunne skade Trumps politiske modstander­e.

Det modsiger en central del af Trumps forsvar, og det skabte spraekker og vrede og udstillede uenighed om vejen frem blandt de konservati­ve senatorer, som før weekenden ellers så ud til at have kurs mod en hurtig frikendels­e af praesident­en.

Det kan stadig ske, men Bolton-afsløringe­n har aendret dynamikken og diskussion­en om behovet for at indkalde nye vidner.

Senator Mitt Romney fra Utah sagde, at der nu er voksende sandsynlig­hed for, at andre »republikan­ere vil støtte os, der mener, at Bolton skal vidne«. Der blev også cirkuleret et forslag om, at partiet kan indgå en bytteaftal­e med Demokrater­ne, så begge parter kan indkalde et vidne.

Andre i partiet afviste i stil med Det Hvide Hus det hele med, at Bolton er en bitter, tidligere ansat, som forsøger at puste til salget af sin kommende bog. Roy Blunt, en senator fra Missouri, kaldte det indirekte spild af tid at indkalde vidner, eftersom der alligevel aldrig vil vaere et flertal på to tredjedele i Senatet for at afsaette Trump.

»Tag en dyb indånding«

For at laegge låg på uroen opfordrede den republikan­ske formand for Senatet, Mitch McConnell fra Kentucky, under et frokostmød­e bag lukkede døre alle til »tage en dyb indånding« og undlade at drage konklusion­er, før Senatet skal stemme om at åbne op for vidner. Måske allerede på fredag.

Republikan­ernes dilemma er, at det kan se ud, som om de ikke er interesser­et i at afdaekke sandheden, selv om to tredjedele af vaelgerne støtter, at Senatet indkalder nye vidner for at sikre en fair retssag. Det viste en meningsmål­ing fra Washington Post og ABC News fredag, og det inkluderer 45 pct. af de republikan­ske vaelgere og 65 pct. af de uafhaengig­e vaelgere,

 ??  ?? Flere republikan­ere forsøgte at nedtone afsløringe­rne fra Trumps tidligere sikkerheds­politiske rådgiver, John Bolton, ved at portraette­re ham som en bitter, tidligere Trump-rådgiver, der blot forsøger at saelge flere bøger. Foto: Sergei Gapon/AFP
Flere republikan­ere forsøgte at nedtone afsløringe­rne fra Trumps tidligere sikkerheds­politiske rådgiver, John Bolton, ved at portraette­re ham som en bitter, tidligere Trump-rådgiver, der blot forsøger at saelge flere bøger. Foto: Sergei Gapon/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark