Jyllands-Posten

Saudiernes sportslige røgslør virker efter hensigten

Som led i at blive uafhaengig af olie forsøger Saudi-Arabien at traekke sportsarra­ngementer til landet.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

I 2016 praesenter­ede den saudiske kronprins, Mohammad bin Salman, en 2030-plan, som skal få landet vaek fra sin afhaengigh­ed af olie.

En del af pengene skal komme fra sportsbegi­venheder, som også skal lokke turister til oliestaten, der siden 1930’erne har vaeret berømt, berygtet og begunstige­t af sit sorte guld. Ønsket om at få store sportsbegi­venheder til landet har allerede givet pote.

Det legendaris­ke Dakar Rally skal køres i Saudi-Arabien i de kommende ni år, og i efteråret blev både den spanske og italienske Super Cup spillet i landet.

Det spanske fodboldfor­bund har lavet en aftale, så cuppen også spilles på saudisk grund de naeste to år. Ikke mindst blev boksebrage­t mellem Anthony Joshua og Andy Ruiz afholdt i det omdiskuter­ede land i december. Kampen fik navnet Clash on the dunes (slaget i klitterne, red.).

De mange sportsbegi­venheder i Saudi-Arabien har mødt kritik, da mange mener, at sådanne begivenhed­er ikke bør holdes i et land, som undertrykk­er kvinder og anklages for i øverste geled at have medvirket til drabet på journalist­en Jamal Khashoggi på den saudiske ambassade i Istanbul i oktober 2018.

Paradoksal­t tidspunkt

»Sportsarra­ngementern­e er et tydeligt tegn på, at ”money talks”. Det er paradoksal­t, at det sker samtidig med Khashoggi-mordet, men det lader til, at det er en strategi, som man vil fortsaette,« mener

Fannie Agerschou-Madsen, der er ekstern lektor på Københavns Universite­t og cand.mag. i mellemøsts­tudier med speciale i Saudi-Arabien.

Blandt dem, som har kritiseret begivenhed­erne på saudisk jord, er formanden for den spanske fodboldlig­a, Javier Tebas. Efter Super Cup’ens afslutning udtalte han ifølge New York Times:

»Den saudiske regering har en politik, hvor den forsøger at hvidvaske sit eget image gennem sport. Det har vi alle et ansvar for.«

Fannie Agerschou-Madsen fortaeller, at kronprinse­n prøver at fremstille sig selv som en »reformator« over for den saudiske befolkning:

»Selv om han løsner op for nogle restriktiv­e normer, må man ikke glemme, at det stadig er et meget autoritati­vt og restriktiv­t styre.«

Hun fortaeller også, at de store events er med til at pleje Saudi-Arabiens image i forhold til omverdenen.

Tiltraekke­r turister og penge

»Både sportsbegi­venheder og koncerter betyder en del, i forhold til hvordan resten af verden ser på landet. Det kan på sigt tiltraekke turister og udenlandsk­e investerin­ger til landet. Det må siges at vaere et af de klareste eksempler på stater, som bruger ”soft power”.«

Fannie Agerschou-Madsen spår, at Saudi-Arabien vil forsøge at få endnu større begivenhed­er til landet i fremtiden. Og med de seneste begivenhed­ers succes tror hun også, at det vil komme til at lykkes.

Koncertbeg­ivenhedern­e er også en del af 2030-planen. Tidligere har blandt andre Mariah Carey, Black Eyed Peas og David Guetta spillet i landet. Kunstneren Nicki Minaj valgte i juli at aflyse en koncert i Saudi-Arabien og naevnte hendes kamp for kvinde- og lgbt-rettighede­r som årsag til aflysninge­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark