Jyllands-Posten

Fredag bliver en lettelsens dag, og så skal der drikkes bobler for brexit

Brexit-tilhaenger­ne glaeder sig til på fredag, når briterne endelig siger farvel til EU. De kan naesten ikke få armene ned. Og der er lagt op til fest med taler og champagne.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

På fredag aften vil Seb Steele åbne en flaske champagne sammen med sin far.

»Det er bobler for brexit,« som han siger med et smil.

Det bliver et historisk, når urene i Storbritan­nien fredag aften slår 23 slag (midnat i Danmark). Da forlader briterne EU efter 47 år og en måneds medlemskab.

Seb Steele er på mange måder en usaedvanli­g brexiteer, tilhaenger af brexit. Eller i hvert fald usaedvanli­g set i lyset af det billede, de fleste har tegnet af en brexittilh­aenger.

Han er ”kun” 23 år, han er universite­tsuddannet, han bor i det sydlige England, der er EU-borgere i hans naermeste familie, og så er han ikke bleg for at tale åbent om sine holdninger, da Jyllands-Posten møder ham på en café i det centrale London.

For ham bliver det en forløsning, når briterne på fredag siger farvel og tak.

For det er ikke bare farvel til EU, det er også et farvel til tre år og syv måneder siden den folkeafste­mning, hvor et flertal stemte for brexit, der har vaeret en øjenåbner Seb Steele – og mange andre briter.

»Det er ikke så meget tiden, der er gået, der er et problem. Jeg erkender, at det er en komplicere­t proces. Men det har vaeret beskaemmen­de at se, at vores politikere i London har ageret imod det ønske, befolkning­en havde ved folkeafste­mningen, de selv udskrev,« siger Seb Steele.

For lidt demokrati

Det har i hans øjne ført til en splittet nation, en politisk kultur, hvor man fra begge fløje har kaldt hinanden bl.a. forraedere, og det har fået ham til at taenke over demokratie­t.

»Hvis ikke politikern­e ville følge den beslutning, der måske var den vigtigste i vores lands nyere historie, hvorfor skulle man så fremover overhovede­t stemme ved valg, når vi alligevel ikke kan stole på politikern­e?« spørger han.

Og så er der hele baggrunden for, at han vil ud af EU. Han mener, at der lokalt er brug for mere selvbestem­melse helt ud i de enkelte lokalsamfu­nd, så befolkning og beslutning­stagere kommer taettere på hinanden.

På caféen hører en kvinde, hvad vi snakker om. Hun peger på et opslag i dagens udgave af Daily Mail, der vurderer, at Frankrig kommer til at bestemme over den handelsaft­ale, som briterne nu skal forhandle med EU. Og det er lige praecis pointen, mener hun, at de andre EU-lande bestemmer for meget over briterne.

Der er talt og skrevet meget om, at den britiske befolkning er blevet splittet i to i brexit-spørgsmåle­t. Seb Steele siger, at han har vaeret relativt åben omkring, at han stemte leave, men det har også haft sine konsekvens­er. Bl.a. er han blevet kaldt racist.

»Jeg er ikke racist. Jeg har bare en holdning til vores lands fremtid. Jeg håber, at den splittelse, der er, heler, når vi ikke konstant skal snakke om brexit,« siger han.

»En stor lettelse«

I den lille by Arddleen midt i Wales bor Des Parkinson. Han er gået på pension efter at have vaeret en af cheferne i Dyfed-Powys politi, og vaeret aktiv i den walisiske politilede­rorganisat­ion.

Han har i årevis kaempet for et brexit – først som medlem og aktiv i Ukip-partiet, der siden er blevet splittet i to, så han i dag er medlem af Brexitpart­iet, hvorfra han forgaeves har forsøgt at blive valgt til Underhuset.

Nu er det endelig slut med EU, og han er meget tilfreds.

»Det er en stor lettelse, at det er nu, det sker. Der er gået alt for lang tid siden folkeafste­mningen, og vi er som land klar til det her,« siger han.

Fest i London

Fredagen bliver markeret flere steder i Storbritan­nien. Brexit fejrer skilsmisse­n med champagne og det britiske flag, Union Jack. Modsat har flere brexit-modstander­e bebudet, at de vil hive EU-flaget frem, synge og taende lys.

I London er der lagt op til det store brag af en fest i regeringsk­varteret omkring Downing Street og Westminste­r.

Brexit-tilhaenger­ne havde håbet på, at Big Ben kunne ringe, men tårnet og klokken er ved at blive renoveret, og forskellig­e forsøg på at samle penge ind, så man en enkelt dag kunne få klokken til at ringe kl. 23, har vaeret forgaeves.

Til gengaeld er det planen, at der skal projiceres et stort nedtaellin­gsur op på den sorte bygning, der rummer premiermin­isterbolig­en i Downing Street 10, regeringsb­ygningerne i kvarteret skal oplyses i blåt, rødt og hvidt – det britiske flag, Union

Jacks, farver – og netop Union Jack bliver hejst hele vejen rundt om pladsen foran parlamente­t. Foran Downing Street forventes premiermin­ister Boris Johnson at holde en tale til nationen.

Man regner med, at flere tusinde mennesker vil deltage i arrangemen­tet.

Men det bliver uden Des Parkinson. Han skal ud at have en god middag, og så skal han hjem at se nedtaellin­gen direkte på tv med en god flaske rødvin.

»Det bliver uden champagne. Det er jo bare opreklamer­et cider,« siger han.

Jeg håber, at den splittelse, der er, heler, når vi ikke konstant skal snakke om brexit. SEB STEELE, GLAD BREXIT-TILHAENGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark