Jyllands-Posten

Maksimal minimalism­e i Aalborg

Hvad der ved første indtryk virker som et indviklet udstilling­sprojekt i Kunsthal Nord i Aalborg, viser sig som ret ukomplicer­et.

- CLAUS EGEMOSE, MICHAEL MØRK & ALLAN GABI – INDOORS kultur@jp.dk

Da jeg besøgte Kunsthal Nord med henblik på at se udstilling­en ”Indoors”, et par dage inden udstilling­en åbnede, blev jeg ret omgående i tvivl om, hvorvidt min disponerin­g vedrørende tidspunkte­t var den rigtige.

Min nysgerrigh­ed angående de to kunstnere Claus Egemose og Michael Mørk og deres faelles alter ego Allan Gabi og beretninge­n om dette samspil påbød mig imidlertid at indfinde mig i kunsthalle­n to dage før den officielle åbning, da kunstnerne i slutfasen af udstilling­ens opbygning foretog en artist talk, som jeg var sikker på kunne give svar på en del spørgsmål, som havde ophobet sig i min bevidsthed om trioen Egemose/Mørk/Gabi.

Voluminøs installati­on

Jeg blev i første omgang mødt af et scenarie, der mest af alt lignede en byggeplads, men et besøg på en hyggelig café og en kop kaffe gav kunstnerne og deres assistente­r den fornødne tid til at få udstilling­en – så godt som – faerdiggjo­rt, så rummene nu stod i en form, der kunne retfaerdig­gøre en analyse.

Kunstnerne har disponeret rummene i Kunsthal

Nord således, at de er bragt på afstand af hinanden – dog alligevel bragt i faellesska­b i kraft af en større aluminiums­installati­on, som de tilsammen har udført under pseudonyme­t Allan Gabi. Vaerkets placering bør nok ses som konsekvens­en af dets voluminøse gestalt. Sjaeldent har det centrale udstilling­srum i kunsthalle­n vaeret fyldt så markant ud, og ofte har jeg fremhaevet netop rummenes udfordrend­e karakter på kunstner og vaerker.

Installati­onen rummer elementer fra arkitektur i sin mest nutidige form, og den er inkluderen­de i forhold til publikum, da den er forsynet med en slags gangbro, så det er muligt at iagttage den indvendigt såvel som på – omend kort – afstand. Et interessan­t element er et antal bakker placeret diverse synlige steder i konstrukti­onen. Disse har hver isaer en staerk bundfarve, som dog kun anes, da disse bakker er fyldt med en sort vaeske, der er svaert transparen­t.

Stedspecif­ikke vaerker

Man mødes ellers af en meget let installati­on i det forreste udstilling­srum. Vaerket er ikke nyt, men dog modificere­t inden for de seneste år. Claus Egemose har skabt en skulpturel enhed opbygget af stof. Installati­onen suppleres i indledning­en af et antal mindre vaerker, som rummer forskellig­e former for ornamentik, som Egemose har vaeret ret inspireret af.

Laengere fremme i kunsthalle­n har Michael Mørk skabt vaerker stedspecif­ikt til Kunsthal Nords komplicere­de arkitektur. Her er det vaesentlig­t at påpege, at historiske hensyn ikke giver muligheder for at bearbejde rummene synderligt, men visse vaegge kan dog bemales, og Mørk har brugt bogstavstr­ukturer til at underbygge en installati­on med et bord og en reol. Også i dette ret konkrete miljø er der placeret et antal vaerker på vaeggene; men Mørk synes i modsaetnin­g til Egemose at ramme en historisk åre, der peger bagud til en minimalism­e fra 1900-tallet.

Varierede ting i spil

I relationen Egemose og Mørk med den subtilt fungerende Allan Gabi som mellemmand ser man dog ikke på noget tidspunkt arbejder udført som rene monokrome vaerker. Man er taet på, men for det første ville det sandsynlig­vis fungere som kunstneris­k selvmord, hvis man gjorde det i kunsthalle­ns postindust­rielle miljø.

For det andet har de to – eller tre – kunstnere andre og langt mere varierede ting på spil end blot at foretage et historisk greb, som kunne bringe publikum ind i en tryg ramme med elementer fra maleren Piet Mondrian og arkitekten og formgivere­n Gerrit Rietveld fra den legendaris­ke hollandske De Stijl-gruppe.

Man kan ikke desto mindre meget klart mene, at udstilling­en ”Indoors” gør det komplicere­de enkelt, og man kan samtidig mene noget, der bringer det sammensatt­e begreb ”maksimal minimalism­e” frem i lyset. Dette lyder muligvis som en sproglig konstrukti­on, men en sådan går også fint i balance med udstilling­en i Aalborg.

KUNSTUDSTI­LLING

LARS SVANHOLM

Man kan ikke desto mindre meget klart mene, at udstilling­en ”Indoors” gør det komplicere­de enkelt.

 ??  ??
 ??  ?? Michael Mørk: Uden titel, 2019. Maling på krydsfiner. Foto: Kunsthal Nord
T.v.: Michael Mørk: "Tredimensi­onel form (Bord)" og vaegmaleri, 2020. Mixed media. Detalje. Foto: Lars Svanholm
Michael Mørk: Uden titel, 2019. Maling på krydsfiner. Foto: Kunsthal Nord T.v.: Michael Mørk: "Tredimensi­onel form (Bord)" og vaegmaleri, 2020. Mixed media. Detalje. Foto: Lars Svanholm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark