Jyllands-Posten

Ingen grund til undskyldni­ng

-

Den tegning, som Jyllands-Posten mandag bragte, har sat sindene i kog, ikke mindst blandt kinesere. Årsagen er, at tegningen handler om coronaviru­s og forestille­r det kinesiske flag, hvor de fem stjerner er erstattet af virasymbol­er.

Folk har ret til at reagere, som de vil på tegningen – om man finder den god, dårlig, elendig eller sågar sårende, står man naturligvi­s fuldkommen frit for. Enhver avis trykker hver dag ord eller tegninger, som saetter sind i kog og får folk til tasterne. Det er sådan set hele meningen med det frie ord og den frie, demokratis­ke debat. Det byder vi velkommen, men når det i forbindels­e med den aktuelle tegning kraeves af Jyllands-Posten, at chefredakt­øren giver en officiel undskyldni­ng og traekker tegningen tilbage, er svaret selvfølgel­ig et nej af den simple grund, at Jyllands-Posten ikke har gjort noget forkert, men blot brugt sin ytringsfri­hed – inden for lovens rammer – til at beskrive en aktuel sag, som for tiden optager hele verden.

Det er vigtigt at understreg­e, at det på ingen måde har vaeret intentione­n at fornaerme hverken det kinesiske folk eller Kina. Tilsvarend­e er tegningens hensigt heller ikke at kommentere eller fornaerme den kinesiske stats indsats for at informere om, inddaemme og bekaempe den alvorlige sygdom, som koster menneskeli­v, endsige underkende den enorme indsats, som sundhedsse­ktoren gør for at begraense den og hjaelpe de ramte.

Som naevnt har man altid friheden til at diskutere tegningens kunstneris­ke kvalitet, men når direktøren for det kinesiske handelskam­mer siger, at tegningen kun »udtrykker hån, spot og latterligg­ørelse af den kinesiske befolkning«, må der meldes hus forbi. Tegningen er en beskrivels­e af en aktuel sag, som handler om, at sygdommen i øjeblikket spreder sig, og at den spreder sig fra Kina til andre lande i verden, er en kendt sag. Med stregens enkle midler og den begraensed­e plads, der stilles til rådighed til den daglige tegning, bruges det kinesiske flag til at fortaelle den historie. Tilsvarend­e bruges landes flag – eksempelvi­s det britiske, det amerikansk­e, det tyske, det svenske, det canadiske og for den sags skyld det danske – jaevnligt i dagens tegning til mere eller mindre karikeret at beskrive aktuelle historier.

Den kinesiske reaktion kan formentlig forklares med kulturfors­kelle og forskellig­e opfattelse­r af flagets betydning, men det er også en kendt sag, at den kulturfors­kel bunder i en temmelig forskellig opfattelse af frihedsret­tighederne. Det er en lige så kendt sag, at den kinesiske stat har udbredt sine bestraebel­ser på at undertrykk­e det frie ord i Kina til også ved enhver lejlighed at forsøge at laegge pres på stater, medier og kulturliv i hele verden for at gavne kinesiske interesser.

Det er i den forbindels­e opmuntrend­e at opleve fuld opbakning til ytringsfri­heden fra de danske politikere og fra den danske regering, der på egen krop har oplevet kinesisk påvirkning af ytringsfri­heden under Tibetsagen. Den principiel­le standhafti­ghed er det vigtigt at fastholde. Selv om det på ingen måde har vaeret intentione­n at støde nogen med tegningen, må modstanden mod den aldrig få lov at påvirke den danske tradition for ytringsfri­hed og satire.

Jyllands-Posten hylder princippet om ytringsfri­hed og plads til divergeren­de opfattelse­r. Det medfører indimellem, at nogle kan føle sig stødt, og selv om den reaktion ikke var forudset på denne tegning, kan vi ikke redigere avisen efter det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark