Jyllands-Posten

Flygtninge og migranter: Tilbage til en fuser?

EU-Kommission­en lancerer inden laenge en omfattende migrations­pakke. Den har tre store knaster: modtagecen­tre, asylproces og fordeling af flygtninge.

- CATHARINA SØRENSEN vicedirekt­ør, Taenketank­en Europa

Forhandlin­gerne om EU’s nye asylsystem har vaeret braklagt i flere år på grund af dybe uenigheder mellem medlemslan­dene. Men nu har EU fået en ny femårig ledelse med kommission­sformand Ursula von der Leyen i spidsen, og hun vil uafvaergel­igt blive målt på sin evne til at håndtere migrations­udfordring­en. Derfor praesenter­er kommission­en inden laenge en omfattende migrations­pakke. Her er tre af de største knaster:

Modtagecen­tre. Drukneulyk­ker i Middelhave­t, menneskesm­ugling og vanskeligh­eder med at returnere afviste asylsøgere har genopstat livet idéen om at etablere modtageog opholdscen­tre naer de konfliktzo­ner, flygtninge­ne kommer fra. Ikke mindst den danske regering har slået til lyd for sådanne centre, der kan forhindre farlige og forgaeves forsøg på at nå Europa. De fleste, der søger om asyl i EU, får nemlig afslag. Men endnu har ingen kunnet finde svar på de store udfordring­er, der akkompagne­rer idéen, og som rangerer fra at finde egnede og villige steder til at huse centrene til at undgå, at de bliver en ”pull-faktor” for andre udsatte borgere.

Kommission­ens holdning viser, at centrene ses som ”a nice idea, but not a good idea”. Dermed vil der naeppe vaere hjaelp at hente til regeringen­s planer i von der Leyens udspil.

Asylproces. I kontrast til myten om det overregule­rede EU er der på asylområde­t et rungende fravaer af faelles politikker. For migranter betyder det, at chancen for at opnå asyl varierer markant, alt efter hvor man befinder sig. Ifølge Eurofrem gav Irland i 2018 flygtninge­status til over 50 pct. af sine asylsøgere (førsteinst­ansbeslutn­ing), mens tallet var under 5 pct. i Tjekkiet. I Danmark var det 31 pct. Kommission­en har fremsat forslag om at mindske forskellen­e i anerkendel­sesrater, men mange medlemslan­de er tilbagehol­dende, da spørgsmål om opholdsret går ind til kernen af den statslige suveraenit­et.

Fordeling af flygtninge. Den vanskeligs­te debat handler om, hvad der skal ske med de migranter, der opnår asyl. EU’s nuvaerende regler – det såkaldte Dublin-system, der laegger opgaven over på det medlemslan­d, asylsøgere­n først ankom til – er i dag reelt brudt sammen.

Kommission­en har foreslået en reform, hvor muligheden for at returnere asylsøgere til første ankomstlan­d kobles sammen med omfordelin­g af godkendte flygtninge. Men modstanden mod EUkvoter stikker så dybt i flere lande, at von der Leyens succesmuli­gheder afhaenger af pragmatism­e

for tvang – ellers ender udspillet som endnu en fuser. Et kontrovers­ielt kompromis kan blive en ordning, hvor landene kan købe sig fra (dele af) deres kvoter. Et nyere tysk forslag laegger desuden op til, at landenes udgifter til flygtninge­s sociale ydelser skal kunne daekkes af EU-midler.

Lige så svaert det bliver at enes om en faelles tilgang, lige så sikkert er det, at migrations­udfordring­en ikke går vaek af sig selv. Samtlige EU-ledere ved, at presset på Europas graenser vil fortsaette – og det betyder alt andet lige, at den kommende relancerin­g af forhandlin­gerne har en reel chance for at føre til en aftale.

Danmark vil, som det eneste medlemslan­d, ikke deltage i forhandlin­gerne pga. retsforbeh­oldet. Danmark vil ikke desto mindre blive påvirket. I dag deltager Danmark således i Dublin-systemet gennem en såkaldt parallelaf­tale. Hvis EU-kvoter bliver en del af Dublin-aftalen, kan Danmark stå over for et valg mellem at acceptere disse eller miste muligheden for at returnere asylsøgere.

Set med danske briller er der derfor, trods forbehold, gode grunde til at holde øje med, om von der Leyen får sit migrations­gennembrud.

… modstanden mod EUkvoter stikker så dybt i flere lande, at von der Leyens (formand for EUKommissi­onen, red.) succesmuli­gheder afhaenger af pragmatism­e frem for tvang – ellers ender udspillet som endnu en fuser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark