Jyllands-Posten

Praktisere­nde laeger skal mere på banen

Sygehusene skal i højere grad understøtt­e praktisere­nde laeger, som så kan behandle dem i almen praksis. Det er godt for patientern­e, men vil også gøre jobbet som praktisere­nde laege mere attraktivt. Det er den plan, Danske Regioner og PLO forhandler om i

- STEPHANIE LOSE formand, Danske Regioner CHRISTIAN FREITAG formand, Praktisere­nde Laegers Organisati­on, PLO

Det er igen tid til overenskom­stforhandl­inger mellem regionerne og PLO. Den slags kan hurtigt blive både kraevende og omstaendel­igt. Så før vi fordyber os i alle detaljerne, er det vigtigt, at vi er enige om det langsigted­e mål. Og det er vi faktisk – vi har nemlig i Danske Regioner og PLO sammen udarbejdet en vision for, hvad vi gerne vil nå frem mod 2030.

Hvis vi ser den praktisere­nde laeges klinik for os i 2030, vil den kunne hjaelpe patientern­e med langt mere end i dag, så faerre behøver at blive henvist til sygehuset.

Klinikkern­e er udstyret med moderne teknologi, så flere undersøgel­ser kan foregå i klinikken, og samtidig vil den praktisere­nde laege i højere grad vaere den, der står for udredning og behandling. Patientern­es tilgaengel­ighed til laegeklini­kkerne vil generelt vaere styrket. Det vil kraeve flere praktisere­nde laeger og mere praksisper­sonale.

De patienter, der har behov for det, vil stadig opleve den taette relation til deres egen laege. De patienter, der ikke kraever en laegefagli­g vurdering, får hurtig og fleksibel hjaelp af praksisper­sonale eller gennem digitale løsninger.

Borgerne vil opleve, at laegen og praksisper­sonalet i højere grad er ansvarlige for deres samlede forløb, når de bliver syge. Som patienter vil de opleve, at deres laege er tovholder på deres rejse igennem sundhedsva­esenet, uanset om de i samme sygdomsfor­løb er hos speciallae­ge, på flere forskellig­e hospitalsa­fdelinger eller i kommunale tilbud. Det gaelder også forløb, hvor de er på hospitalet og har fået tilknyttet en patientans­varlig laege. Egen laege er dermed med til skabe sammenhaen­g for patientern­e, hvilket isaer kan vaere en stor hjaelp for f.eks. aeldre medborgere og borgere med kronisk sygdom og multisygdo­m.

Et eksempel: 92-årige Esther bor stadig i eget hjem. Hun har diabetes, hjerteflim­mer og er dårligt gående på grund af gigt. En nat falder hun på vej ud af sengen. Hun har heldigvis sin alarm om halsen og bliver indlagt med en braekket hofte.

Da hun nogle dage efter udskrives fra hospitalet, har hospitalet på forhånd beskrevet Esthers situation og behov for opfølgning. Kommunens hjemmesyge­plejerske har allerede aftalt en videokonsu­ltation med Esthers egen laege, dagen efter at hun er udskrevet.

Sammen med Esther aftaler sygeplejer­sken og laegen via video, hvad der skal ske, og hvilke målinger og observatio­ner hjemmesyge­plejersker­ne løbende skal foretage og sende elektronis­k til laegen.

Hvis observatio­nerne viser forvaerrin­g, sker der igen kontakt mellem laege og sygeplejer­ske, så Esther får hjaelp i tide og undgår at blive indlagt igen. Hjemmesyge­plejersker­ne kan løbende følge med i laegens vurdering, da den kan laeses direkte i hjemmeplej­ens journal.

Antallet af aeldre borgere som Esther – med multisygdo­m og kroniske lidelser – stiger de kommende år. I takt med at der uddannes flere praktisere­nde laeger, vil det vaere naturligt, at almen praksis varetager en større del af indsatsen – bl.a. for patienter som Esther. Også andre saerlig sårbare patientgru­pper, som f.eks. borgere med psykiske lidelser, vil isaer få glaede af den praktisere­nde laeges styrkede rolle.

Sygehusene skal i langt højere grad understøtt­e de praktisere­nde laeger og stille den hjaelp til rådighed, som laegen har brug for for selv at kunne tage sig patientern­e og beholde dem i udrednings- og behandling­sforløb i almen praksis. Den praktisere­nde laege skal have lettere adgang til undersøgel­ser. Derved forkortes den periode, hvor patienten går med tvivl og usikkerhed. Oven i det skal der vaere velfungere­nde og lettilgaen­gelig rådgivning fra andre speciallae­ger til rådighed. Det kan vaere via både hotlines, mail og video. Et taettere samspil mellem speciallae­gepraksis og almen praksis vil også bidrage til den udvikling.

Samtidig vil de praktisere­nde laeger understøtt­e og have et taet samarbejde med de kommunale sundhedsti­lbud. Kommunalt plejeperso­nale vil fungere som den praktisere­nde laeges hjaelpere – haender og øjne – ude hos borgere som Esther. Et taet samspil, som Esther oplever, kan lade sig gøre, fordi patientens relevante data bliver tilgaengel­ige for sundhedspe­rsonalet ved sektorskif­t.

Andre patienter er mere selvhjulpn­e: De kan f.eks. måle deres blodvaerdi­er derhjemme. Oplysninge­rne kan sendes online til laegeklini­kken, der forholder sig til vaerdierne – formentlig understøtt­et af teknologi baseret på ”kunstig intelligen­s”. Borgere og hjemmesyge­pleje vil også have mulighed for at bruge billedkons­ultation og videokonsu­ltation. Nogle gange med laegen, som vi så i Esthers tilfaelde, andre gange med praksisper­sonale fra klinikken som f.eks. sygeplejer­sken.

Via mobiltelef­onen kan vi alle til den tid sende laegeklini­kken et foto af f.eks. et hudeksem eller få svar på blodprøver­ne via video. På den måde undgås en tidskraeve­nde tur til laegeklini­kken.

Vi er allesammen forskellig­e, og det er vi også den dag, vi bliver patienter. Almen praksis bruger sit kendskab til patientern­e og deres historie kombineret med data og teknologi til at sikre, at vi som patienter bliver behandlet forskellig­t afhaengig af vores formåen og behov. I sidste ende med det resultat, at vi sikres lige muligheder i sundhedsva­esenet, og at det lykkes den praktisere­nde laege at finde de syge og bidrage til, at de raske holdes raske.

Men hvordan kan alt det lade sig gøre? Der er jo mangel på praktisere­nde laeger. Mange har lukket for tilgang af patienter, og en del aeldre laeger er på vej på pension. Frem mod 2030 vil den udfordring forhåbentl­ig blive mindre. På det seneste er optaget på laegestudi­et øget, og det er besluttet at oprette flere uddannelse­sstillinge­r i de praktisere­nde laegers speciale, almen medicin.

I almen praksis er der også taget hul på en udvikling, hvor sygeplejer­sker, jordemødre, social- og sundhedsas­sistenter og andre faggrupper kan varetage flere opgaver. Laegen har det overordned­e ansvar, men kan uddelegere opgaver til sit praksisper­sonale, som derved spiller en større rolle.

Alt i alt forventes det, at arbejdet som praktisere­nde laege i fremtiden kommer til at tiltraekke en masse af de nye, unge laeger, der er på vej, og dette er en afgørende forudsaetn­ing for, at visionen kan lykkes.

I 2030 har vi derfor genetabler­et muligheden for, at borgerne i alle dele af Danmark reelt har frit laegevalg. De kan vaelge den klinik, der passer dem bedst, og der er en sund konkurrenc­e mellem klinikkern­e om at leve op til borgernes behov.

Almen praksis er et attraktivt sted at arbejde for laeger og medarbejde­re. Der er faglig udvikling, teknologis­k udvikling, kollegialt faellesska­b og sparring – og en tilfredsst­illelse ved sammen at hjaelpe patientern­e, så behandling­en bliver mere sammenhaen­gende og tilpasset den enkelte.

Fremtidens praktisere­nde laeger vil trives i et taet samspil med praktisere­nde speciallae­ger, hospitaler og kommuner, samtidig med at der i praksis er fokus på både digitalise­ring, kollegiale faellesska­ber og faglig udvikling.

Men vigtigst af alt vil vi forhåbentl­ig i 2030 i endnu højere grad understreg­e styrken ved, at man som borger er tilknyttet sin egen praktisere­nde laege, der har en endnu staerkere rolle i fremtidens sundhedsva­esen.

Danske Regioner og landets praktisere­nde laeger er godt klar over, at arbejdet hen mod denne vision for 2030 kraever meget af begge parter. Men vores sundhedsva­esen bliver kun bedre, hvis vi løbende opstiller nogle ambitioner for fremtiden. Det har vi hermed gjort – for patientern­es skyld.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark