Jyllands-Posten

A.P. Møller Capital investerer i afrikanske havne

APM Capital investerer i havneaktiv­iteter i Gabon, Mauretanie­n og Elfenbensk­ysten.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

A.P. Møller Capitals afrikanske infrastruk­turfond investerer 2 mia. kr. i havne- og logistikak­tiver i den vestlige del af Afrika.

Infrastruk­turfonden investerer i to havne i Gabon såvel som udviklings­projekter i Mauretanie­n og Elfenbensk­ysten, hvor der i begge lande skal laves betydelige havneinves­teringer. I Nouakchott i Mauretanie­n skal der opføres en ny multicargo­havn, mens der i San Pedro i Elfenbensk­ysten skal opføres en ny bulk-havn.

»Investerin­gen passer som fod i hose med vores strategi. Det er lokale forretning­er, hvor man forsøger at finde eksportøre­rnes og importører­nes flaskehals­e og komme med løsninger,« siger Kim Fejfer, der er managing partner i A.P. Moller Capital (APM Capital) og indtil 2016 topchef i APM Terminals.

»Det skal selvfølgel­ig levere et fornuftigt afkast, men det er lige så vigtigt for os, at vi deltager i at skabe vaekst og arbejdspla­dser ved at investere lokalt i Afrika,« siger Kim Fejfer.

APM Capital tegner sig for 43 pct. af investerin­gen og ejerskabet af havne- og logistikak­tivitetern­e, som samles i selskabet Arise Ports & Logistics, hvor Kim Fejfer bliver formand.

Havne i kikkerten

Ejerandele­n koster APM Capital 2 mia. kr., mens selskabets samlede vaerdi – inkl. gaeld – lyder på 9 mia. kr.

Planen er at bruge investerin­gen i Arise til at foretage yderligere investerin­ger i afrikanske havne- og logistikak­tiviteter, og der er allerede et par havne yderligere i kikkerten.

»Helt generelt, hvis du investerer i den slags i Afrika, vil du nok forvente et tocifret afkast. Hvis du sammenlign­er med OECD-lande, er den politiske risiko klart højere i Afrika.«

Udover APM Capital kommer ejerkredse­n i Arise Ports & Logistics til at taelle Olam Internatio­nal, der kontroller­es af Temasek fra Singapore samt Africa Finance Corporatio­n, der har til formål at udvikle afrikansk infrastruk­tur.

»Det er meget vigtigt, at man gør sit hjemmearbe­jde og tager tid til sin due diligence og får kalkuleret eller elimineret risici. Man skal have staerke partnere, og man skal vaere en aktiv investor, så man er taet på, hvad der foregår. Vi har nultoleran­ce over for enhver form for korruption og bestikkels­e,« siger Kim Fejfer.

A.P. Moller Capital har foreløbig én fond.

Den investerer i afrikansk infrastruk­tur og har et investerin­gsbudget på 1 mia. dollars.

Udover A.P. Moller Holding er PFA, PKA, Pensiondan­mark

og Laegernes Pension blandt investorer­ne.

A.P. Moller Capital blev grundlagt i sensommere­n 2017 og foretog sin første investerin­g to år senere, da fonden sidste år investered­e i Impala Energy Holdings, der skal investere i energiløsn­inger til industriku­nder i Afrika.

Derudover er der investeret i et kraftvaerk i Kenya.

Med investerin­gen i Arise Ports & Logistics er 40 pct. af fonden nu investeret.

»Jeg er tilfreds med den udvikling, vi har, og det følger den plan, som er lagt,« siger Kim Fejfer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark